Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник ремонтує основні засоби

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку групи 3, неплатник ПДВ вирішило відремонтувати власні ОЗ, а саме будівлі та споруди, а також транспортні засоби. Як здійснення ремонту таких активів вплине на оподаткування? (м. Чернігів)

Правила обліку. Юрособи — платники ЄП ведуть бухоблік за тими ж правилами, що і платники податку на прибуток. Тобто якщо ремонт ОЗ:

— не привів до збільшення економічних вигід від використання ОЗ, а був здійснений для одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від використання ОЗ, то понесені витрати на ремонт визнають поточним ремонтом і відносять до витрат періоду (п. 15 НП(С)БО 7).

По суті йдеться про ремонт, який був здійснений для простого відновлення робочого ресурсу об’єкта ОЗ до первісного вигляду без будь-яких кардинальних поліпшень;

— привів до збільшення економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта (підвищив техніко-економічні можливості об’єкта, що спричинять у майбутньому збільшення грошового потоку або отримання інших вигід від того, що об’єкт став більш продуктивним чи універсальним), то витрати, понесені на такий ремонт, визнають поліпшенням і на їх розмір збільшують первісну вартість ОЗ (п. 14 НП(С)БО 7).

Водночас для платників ЄП об’єктом оподаткування є дохід (виручка), отримана від реалізації товарів, робіт, послуг. Отже,

сам факт здійснення ремонту як для підтримання об’єкта ОЗ у робочому стані, так і для поліпшення об’єкта не впливає на розмір сплаченого ЄП

Продаж ОЗ. Інша справа — коли йдеться про продаж юрособою — платником єдиного податку відремонтованого ОЗ.

Нагадаємо, що при продажу ОЗ розмір оподатковуваного доходу, отриманого від продажу такого активу, платник ЄП визначає за спеціальними правилами, прописаними у п. 292.2 ПКУ.

Відповідно до них:

1) при продажу нових ОЗ, а також об’єктів, строк використання яких від дня введення в експлуатацію не перевищив 12 місяців, під оподаткування потрапить вся виручка, яка надійшла на рахунок продавця;

2) при відчуженні (продажу) об’єктів ОЗ, які використовувалися на підприємстві більше 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, до оподатковуваного доходу включається лише різниця між сумою коштів (виручкою), отриманою від продажу таких ОЗ, та залишковою балансовою вартістю ОЗ, що склалася на день продажу.

Враховуючи ці правила,

можна зекономити на сплаті до бюджету ЄП, якщо перед продажем здійснити поліпшення старого ОЗ, що використовується більше 12 місяців

Річ у тім, що витрати, понесені на поліпшення таких ОЗ, юрособа-спрощенець відносить на збільшення не тільки первісної вартості ОЗ, а й залишкової (вона розраховується як різниця між первісною вартістю ОЗ і нарахованим зносом). А чим більший буде розмір залишкової вартості, тим меншою буде база оподаткування ЄП при продажу ОЗ, оскільки на суму залишкової вартості слід зменшити дохід від продажу старого ОЗ (див. таблицю).

Продаж старого ОЗ платником ЄП

img 1

Водночас якщо юрособа буде поліпшувати перед продажем нові ОЗ (строк використання — до 12 місяців) чи буде перед продажем робити поточний ремонт, то зменшити до сплати ЄП не вдасться, бо в першому випадку база оподаткування ЄП обчислюється тільки із доходу, а в другому — витрати на ремонт не впливають на розмір первісної вартості ОЗ, що продається.

Перехід на загальну систему. Якщо платник ЄП проведе поліпшення ОЗ перед переходом на загальну систему оподаткування, то на суму такого поліпшення можна буде зменшити фінрезультат до оподаткування, працюючи на загальній системі. Щоправда, зробити це можна буде тільки через амортизаційні відрахування, нараховані на ОЗ.

Річ у тім, що при переході платника ЄП на загальну систему балансова вартість ОЗ з метою нарахування амортизації визначається на дату такого переходу за правилами бухобліку (БЗ 102.05). А оскільки сума поліпшення потрапить до первісної вартості ОЗ, то саме ця балансова вартість ОЗ і братиме участь у нарахуванні амортизації.

Якщо юрособа здійснить поточний ремонт до переходу на загальну систему, то у бухобліку в періоді здійснення ремонту вона визнає тільки витрати, а в податково-прибутковому обліку такі витрати відобразити не вдасться. Адже такі витрати будуть стосуватися періоду до переходу на загальну систему, коли об’єктом оподаткування була виручка, а не фінрезультат до оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі