Теми статей
Обрати теми

Прибуткова пільга для підприємств осіб з інвалідністю

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Окрім ПДВ-пільги, для підприємств осіб з інвалідністю передбачена пільга і зі сплати податку на прибуток. Щоправда, на відміну від ПДВ, «прибуткова» пільга тільки одна — тут вибирати не доведеться ☺. У цій статті розглянемо порядок застосування прибуткової пільги.

Загальні умови

Про прибуткову пільгу для підприємства, заснованого особами з інвалідністю, йдеться в п. 142.1 ПКУ. Ця пільга пов’язана зі звільненням від оподаткування прибутку, отриманого таким підприємством від продажу (постачання) товарів, робіт (послуг).

Причому право на звільнення організації інвалідів надається у разі наявності Дозволу на право користування пільгою. Тому необхідно, щоб підприємство відповідало усе тим же вимогам: (1) кількість осіб з інвалідністю за основним місцем роботи протягом попереднього звітного періоду має бути не менше 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників і (2) фонд оплати праці таких осіб повинен складати не менше 25 % суми загальних витрат з оплати праці.

Підприємства, на які поширюється дія прибуткової пільги, реєструються у відповідному контролюючому органі в порядку, передбаченому для платників цього податку (102.19 БЗ).

Як сказано в п. 142.1 ПКУ, у разі порушення вимог відносно цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану згідно з ПКУ. І відразу заспокоїмо, насправді відносно цієї пільги ніякого цільового використання вивільнених коштів чинний ПКУ не передбачає.

Крім того, для застосування прибуткової пільги жодного значення не має «8 % критерій» — його не треба дотримуватися. Тут головна фішка:

під «прибуткову» пільгу потрапляє прибуток від (!) продажу будь-яких товарів, робіт або послуг, а не тільки тих, які виготовлені/виконані підприємством інвалідів

Нагадаємо, що оренда майна, в розумінні норм ПКУ, теж належить до операцій з постачання послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Виняток із «пільгово-продажного» списку товарів/робіт/послуг становлять тільки:

підакцизні товари;

— послуги з постачання підакцизних товарів, отриманих у рамках договорів комісії, поруки, доручення, інших цивільно-правових договорів, які уповноважують такого платника здійснювати постачання товарів від імені і за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари.

Важливо: до усіх інших доходів, які не класифікуються як доходи від продажу, пільга не застосовується. Тобто будь-який інший прибуток, отриманий від розміщення грошових коштів на депозиті, від курсових різниць та іншого (що не вважається доходом від продажу товарів, послуг), включається в об’єкт оподаткування та оподатковується податком на прибуток у загальному порядку.

Прибуткова декларація

Декларація з податку на прибуток. Принцип заповнення прибуткової декларації побудований так, що в найперших рядках декларації (02, 03 РІ, 04) платник податків визначає загальний фінансовий результат і об’єкт оподаткування від усіх своїх видів діяльності (як оподатковуваних податком на прибуток, так і пільгованих).

Щоб отримати результат саме від оподатковуваної діяльності, треба відняти із загального фінрезультату (рядок 04 декларації) результат звільненої від оподаткування діяльності (рядок 05 ПЗ декларації).

Причому показник рядка 05 ПЗ може мати як позитивне «+», так і від’ємне «-» значення (прибуток/збиток). Врахуйте: збитки від пільгових видів діяльності не можуть зменшувати прибуток від іншої діяльності (так само як і прибуток від пільгової діяльності не може збільшувати прибуток від інших видів діяльності).

Тому якщо результат за рядком 05 ПЗ — від’ємний (збиток), але є прибуток від інших видів діяльності, об’єкт оподаткування перевищуватиме суму, відображену за рядком 04 декларації.

І не забудьте поставити позначку в полі 10 «Особливі відмітки» заголовної частини форми декларації навпроти значення «Підприємства (організації) громадської організації осіб з інвалідністю, яке отримало дозвіл на користування пільгою».

Додаток ПЗ. Власне, для самого розрахунку результатів пільгової діяльності використовують додаток ПЗ*.

* Детальний порядок заповнення додатка ПЗ див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 6, с. 82.

У таблиці 1 додатка ПЗ підприємства ведуть розрахунок неоподатковуваного прибутку/збитку в розрізі цієї пільги.

Лайфхак: для зручності розрахунку пільгового прибутку і заповнення спеціального додатка ПЗ підприємству осіб з інвалідністю доцільно у бухобліку вести окремий аналітичний облік за пільговими операціями. Тоді в таблиці 1 додатка ПЗ досить буде вказати фінрезультат від діяльності, яка звільняється від податку на прибуток, тобто сальдо, наприклад, по субрахунку 791/1 «Результат операційної діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування», і відкоригувати його на податкові різниці, якщо ведеться їх облік.

У таблиці 2 додатка ПЗ необхідно розшифрувати підстави для застосування пільги. Для цього у відповідних графах таблиці роблять посилання на норму ПКУ (а саме п. 142.1 ПКУ) і вказують код пільги — 11020306, згідно з Довідником пільг № 104/1**.

** Лист ДПСУ від 01.07.2021 р. № 104/1.

Додаток ПП. Починаючи зі звітності за звітні періоди 2020 року, передбачено подання нового додатка ПП «Інформація про суми податкових пільг» платниками, які не сплачують податок у зв’язку з отриманням податкових пільг. Заповнювати і подавати його повинні тільки ті платники податку, які фактично користувалися податковими пільгами.

Інформація про суми податкових пільг у податковій звітності повинна містити такі дані:

у графі 1 вказують код податкової пільги з податку на прибуток з відповідного Довідника пільг (у нашому випадку — 11020306);

у графі 2 вказують найменування податкової пільги відповідно до такого Довідника;

у графі 3 суму податкової пільги з податку на прибуток, якою у звітному періоді скористався платник. Її визначають у розмірі суми податку, не сплаченого (!) до бюджету у зв’язку із застосуванням податкової пільги;

у графах 4 і 5 вказують строк користування податковою пільгою у звітному періоді — число, місяць, рік початку і закінчення користування пільгами.

Якщо строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і триває після його закінчення, такий строк збігається з датою початку і закінчення вказаного періоду;

у графі 6 сума податкової пільги, використана за цільовим призначенням, — обсяг пільг за платежами у разі цільового використання пільг.

Як ви вже знаєте, для підприємств, заснованих особами з інвалідністю, цільового використання вивільнених коштів не передбачено. До речі, ознаку цільового використання можна перевірити за графою 8 Довідника пільг (цифра «1» вказує на необхідність цільового використання, цифра «0» — на відсутність такої необхідності).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі