Теми статей
Обрати теми

Нерез не надав послуг на всю суму авансу*: валютні та ПДВшні проблеми

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство оплатило резиденту Великобританії суму у фунтах як аванс за юридичні послуги. Він її частково не відпрацював. Але сторони домовились (усно), що залишок суми буде переведено на рахунок іншого резидента Великобританії. Але з цим іншим у Підприємства договір на послуги вже в доларах США. В акті наданих послуг із першим нерезидентом зазначили решту суми, що буде переведена. Ця сума другому нерезиденту була перерахована в доларах (як передоплата). Читач поставив нам такі запитання. Чи потрібно виписувати РК до ПН на передоплату першому нерезиденту? Чи потрібно бухгалтеру мати трьохсторонню додаткову угоду, де зазначатиметься крос-курс перерахування фунтів у долари, щоб виписати цей РК датою переказу доларів? Може, в цій додатковій угоді зазначити дату переказу коштів?

* І перевів залишок суми іншому нерезу.

ПДВ

Відповідно до п.п. «в» п. 186.3 ПКУ місцем постачання юридичних послуг є місце, в якому отримувач послуг (тобто Підприємство) зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тобто в цьому випадку місце постачання — територія України. Тому ці юридичні послуги резидента Великобританії (далі — Нерез 1) оподатковуються ПДВ на загальних підставах, і Підприємство коректно склало ПН й нарахувало ПДВ на ці послуги Нереза 1. У цьому випадку згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань була дата списання з рахунку Підприємства коштів в оплату (попередню) послуг Нереза 1. База оподаткування згідно з п. 190.2 ПКУ повинна була визначатися шляхом перерахування відповідної суми англійських фунтів у гривню за курсом НБУ, що діяв на цю дату. Гадаємо, тут усе було зроблено правильно.

Документальне. Щодо оформлення РК. Звісно, для цього (та для відображення інших таких операцій у бухгалтерському і податковому обліку) у Підприємства повинен бути належним чином оформлений документ, як невід’ємна частина угоди з Нерезом 1. У цьому документі повинна бути визначена сума залишку попередньої оплати, яку не відпрацював Нерез 1, а також подальша доля цієї суми. Бажано також, щоб там було зазначено про перерахування залишку боргу (саме в доларах США) іншому резиденту Великобританії (Нерезу 2), призначення такого платежу і крос-курс — для цілей закриття заборгованостей і завершення валютного нагляду.

Окрім того, вважаємо,

підприємству необхідно отримати документальне підтвердження про перерахування цієї суми Нерезом 1 до Нереза 2, а також підтвердження від останнього про отримання цієї суми в рахунок вашої з ним угоди

Такі документи потрібні як для правильного відображення сум згаданих операцій в обліку, так (можливо) і для цілей валютного нагляду (про це окремо див. нижче).

Але, як зазначено читачем, на суму наданих Підприємству юридичних послуг було оформлено акт, в якому відображено також і залишок невідпрацьованої Нерезом 1 суми, яку в доларах США ним потім було перераховано Нерезу 2. Погодивши цей акт, Підприємство фактично підтвердило і суму в доларах, яка була потім перерахована Нерезу 2, і той факт, що ця сума відповідає залишку невідпрацьованої суми (боргу Нереза 1) у фунтах. Тобто фактично було узгоджено крос-курс (долара до фунта) для цілей закриття розрахунків із Нерезом 1. Але бажано (особливо якщо в акті залишок суми в долари не переведено або чітко не визначено крос-курс), щоб цей момент було сторонами узгоджено на рівні додаткової угоди до договору з Нерезом 1 (див., зокрема, п. 17 Інструкції № 7*). Ідеально було б, якщо при цьому крос-курс прив’язали до курсів НБУ на ту дату, коли була перерахована передоплата Нерезу 1).

* Інструкція про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7.

Такі документи будуть підставою, щоб відобразити в обліку отримані юридичні послуги і переобчислити залишок невідпрацьованої суми з фунтів у долари США та закрити заборгованість Нереза 1. Але Підприємству треба ще отримати згадані документальні підтвердження про перерахування/отримання згаданої доларової суми Нерезами.

Оформлення РК. Отже, підписаний із Нерезом 1 акт і перерахування доларів будуть підставою для оформлення мінусового РК. Вважаємо, що такий РК треба виписати датою перерахування доларів Нерезу 2 і на залишок не відпрацьованої Нерезом 1 суми у фунтах, перерахованої в гривню за курсом НБУ, що діяв на дату нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) за цими послугами. Нам це здається логічним, адже норми ПКУ не передбачають для цілей оподаткування ПДВ застосування в такому випадку курсу НБУ на якусь іншу дату.

Коригування ПК. На відповідну суму необхідно також буде відкоригувати (зменшити) ПК у декларації з ПДВ за звітний період, в якому відбулося перерахування доларів / оформлення РК**. Вважаємо, що

** Звісно, якщо Підприємство раніше включило суму ПДВ з цих послуг нерезидента до ПК.

підставою для зменшення ПК тут буде згаданий мінусовий РК

Друге ПЗ? Окрім того, якщо залишок боргу в доларах було перераховано Нерезу 2 як попередня оплата також за послуги, місцем постачання яких є територія України, то необхідно буде нарахувати за такою «рафінованою» першою подією (передоплатою «чужими руками») ПЗ з послуг, які надаватиме Підприємству Нерез 2. Гадаємо, що нарахувати такі ПЗ логічно буде датою перерахування коштів Нерезом 1 на користь Нереза 2 (за аналогією з перерахуванням із власного рахунку).

База оподаткування при цьому буде обчислюватись шляхом перерахування цієї суми доларів США в гривню за курсом НБУ, що діяв на цю дату. Звісно, в загальному порядку така сума ПДВ буде включена до ПК (без подальшого коригування — за умови використання послуг Нереза 2 в госпдіяльності Підприємства і в оподатковуваних ПДВ операціях).

Нюанси бухобліку

Щодо бухобліку ПДВ, то відповіді щодо дат і сум коригувань ПЗ і ПК, які треба відобразити в бухобліку, зрозумілі з викладеного вище.

Але тут є ще моменти, на які треба звернути увагу. Гадаємо, що «перекидання» в обліку відповідної суми заборгованості з Нереза 1 на Нереза 2 необхідно зробити датою перерахування Нерезом 1 коштів. Сума доларів, перерахована в гривню за курсом НБУ, що діяв ще на дату оплати Нерезу 1 (адже для Підприємства ця частина заборгованості так і залишиться немонетарною), буде віднесена в дебет рахунка 37 — на розрахунки з Нерезом 2. При цьому на відповідну суму у фунтах буде закрита заборгованість Нереза 1 перед Підприємством. А можлива гривнева різниця, яка виникне з причини використання крос-курсу долара до фунта (не прив’язаного до курсів НБУ на відповідну дату), буде зарахована до іншого операційного доходу або витрат.

Для наочності наведемо приклад.

Приклад.

1. Перераховано 10.03.2021 р. 100 GBP (фунтів) Нерезу 1, що за курсом НБУ на цю дату склало 3849 грн. Курс НБУ грн до долара на цю ж дату склав 27,3 грн/$.

2. Підписано акт 01.04.2021 р. (прийнято послуги) на суму 60 GBP, що за курсом НБУ на дату оплати склало 2309,40 грн.

3. Решту в доларах, яку сторони визначили рівною $40 х 1,4= 56 USD, було перераховано 16.04.2021 р. Нерезу 2, що за курсом НБУ на першу дату (10.03.2021 р.) склало 1528,8 грн.

Бухоблік операцій

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухпроводка

Сума, грн

Дт

Кт

1

Перераховано попередню оплату Нерезу 1

(курс НБУ — 38,49 грн/£)

371/Н1

312

£100

3849

2

Нараховано ПЗ з ПДВ від послуг Нереза 1

643/ПДВ

641/ПДВ

769,80

3

Включено суму ПДВ до ПК

та згорнуто субрахунки

641/ПДВ

644/ПДВ

644/ПДВ

643/ПДВ

769,80

769,80

4

Підписано акт виконаних послуг

(курс НБУ — 38,49 грн/£)

92

632/Н1

£60

2309,40

Згорнуто заборгованості

632/Н1

371/Н1

£60

2309,40

5

Зменшено частину нарахованого ПЗ з ПДВ (методом «червоне сторно»)

643/ПДВ

641/ПДВ

307,92

6

Відповідно зменшено ПК (методом «червоне сторно»)

641/ПДВ

644/ПДВ

644/ПДВ

643/ПДВ

307,92

307,92

7

Перераховано Нерезом 1 на користь Нереза 2 залишок заборгованості в доларах (USD) за курсом НБУ на дату переказу фунтів (курс НБУ — 27,3 грн/$)

371/Н1/$

371/Н1/£

$56

1528,80

371/Н2

371/Н1

8

Віднесено на витрати різницю в грн, що виникла внаслідок застосування обумовленого сторонами крос-курсу

949

371/Н1

10,80*

9

Нараховано ПЗ з ПДВ від послуг Нереза 2

643/ПДВ

641/ПДВ

313,4

10

Включено суму ПДВ до ПК

та згорнуто субрахунки

641/ПДВ

644/ПДВ

644/ПДВ

643/ПДВ

313,4

313,4

* Це — сума гривневої різниці, що виникла з причини застосування крос-курсу фунта до долара 1, 4 (що не збігся з крос-курсом НБУ, який був між цими валютами на 10.03.2021 р.). Таким чином, усього з Кт 371 списується як залишок заборгованості Нереза 1 (Н1) сума 1539,6 грн, яка дорівнює 40 GBP (за курсом НБУ на 10.03.2021 р. — дату перерахування передоплати Нерезу 1).

Валютний нагляд (можливі проблеми)

Звертаємо вашу увагу, що у цьому («навороченому») випадку у Підприємства ще можуть виникнути проблеми стосовно валютного нагляду. Адже відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону про валюту за порушення резидентами 365-денного строку розрахунків — у цьому випадку (недоотримання послуг від Нереза 1) є небезпека нарахування пені за кожен день прострочення в розмірі 0,3 % від вартості недопоставлених послуг за договором в інвалюті, перерахованій у гривні за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості (перерахування передоплати). Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неотриманих грошових коштів за договором (вартості недоотриманих послуг). Нарахування/стягнення такої пені покладено на ДПСУ.

Тобто згідно з інформацією, яка наявна в банку, Нерез 1 повинен надати Підприємству послуги на всю суму попередньої оплати або повернути невідпрацьований залишок суми фунтів, доки не минули контрольні 365 днів, в Україну саме на валютний рахунок Підприємства. Якщо цього не відбудеться, то після закінчення 365 днів з моменту перерахування Нерезу 1 попередньої оплати на незакриту актом різницю почне нараховуватися пеня, поки її розмір не досягне всієї цієї суми (перерахованої Нерезу 2). Гадаємо, якщо Підприємство, щоб закрити частину попередньої оплати отриманням послуг від Нереза 2, у такій ситуації надасть банку наявні документи (акт від Нереза 2, додаткову угоду до договору з Нерезом 1 та підтвердження сплати цієї суми Нерезом 1 Нерезу 2), операцію з валютного нагляду банк все одно не зніме. Адже згідно з нормами Інструкції № 7 (п.п. 4 п. 9) зняття з нагляду можливе тільки після пред’явлення резидентом (Підприємством) акта, рахунку (інвойсу), іншого документа, що свідчить про виконання послуг саме Нерезом 1 на всю суму оплати.

Якщо менше «незначної суми». Ця проблема не виникне, якщо сума недовиконаних Нерезом 1 послуг не перевищить мінімальну суму, еквівалентну 400000 грн (приблизно 14300 USD за курсом НБУ). Адже

банк знімає з валютного нагляду експортну/імпортну операцію, яка залишилася незакритою на «незначну суму». Для цих цілей курс НБУ береться на дату останньої події: останньої оплати/постачання/заліку (п.п. 1 п. 9 Інструкції № 7)

Але ці послаблення не застосовуються, зокрема, у випадках штучного дроблення валютної операції при імпорті. Однак, вважаємо, в цьому випадку дроблення не було (див. п.п. 2 п. 2 Положення № 8*).

* Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 8.

Якщо ж сума «фунтової» передоплати Нерезу 1 (в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату перерахування коштів) була менша за 400000 грн (близько 10500 GBP), то банк узагалі не брав таку операцію під валютний нагляд (ч. 7 ст. 11 Закону про валюту).

Переведення боргу (порука) та залік. Якщо ж залишок суми великий, можна спробувати переконати банк зняти операцію з нагляду на підставі п.п. 5 п. 10 Інструкції № 7. Ця норма передбачає право банку зняти операцію з нагляду на підставі документів про припинення зобов’язань за операціями з імпорту товарів** зарахуванням зустрічних однорідних вимог у разі дотримання сукупності таких умов:

** Цей термін охоплює й послуги.

— вимоги випливають із взаємних зобов’язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

— вимоги однорідні;

— строк виконання за зустрічними вимогами настав або не встановлений, або визначений моментом пред’явлення вимоги;

— між сторонами не було спору щодо характеру зобов’язання, його змісту, умов виконання.

Для цього можна спробувати «розвести» з Нерезом 1 борги та зробити їх однорідними для цілей майбутнього заліку, наприклад, таким чином.

Укласти на компенсаційній основі з Нерезом 1 договір переведення на нього боргу Підприємства перед Нерезом 2 за контрактом, що наявний між ними. (Можна для таких цілей використати також й форму договору поруки.) Такий договір переведення боргу бажано узгодити з Нерезом 2 (а українське законодавство навіть вимагає цього — ст. 520 ЦКУ). Згідно з договором переведення боргу Нерез 1 сплачує відповідну суму на користь Нереза 2, і в Нереза 1 виникає грошова вимога до Підприємства.

У свою чергу, за Нерезом 1 залишається немонетарна заборгованість на суму недопоставлених юридичних послуг. Двостороннім рішенням Підприємство і Нерез 1 змінять (зменшать) суму договору на надання юридичних послуг та приймуть рішення про повернення Підприємству коштів. Таким чином, ця сума заборгованості Нереза 1 стане також грошовою і, відповідно, зустрічні вимоги між Підприємством та Нерезом 1 стануть однорідними.

Потім Підприємством та Нерезом 1 робиться зарахування зустрічних однорідних вимог: за договором на надання юридичних послуг та договором переведення боргу (або поруки). А далі Підприємство переконує свій банк, що на підставі документа про це зарахування банк повинен зняти операцію з валютного нагляду, як це передбачено п.п. 5 п. 10 Інструкції № 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі