№44

Податки & бухоблік, червень, 2021/№ 44 Інші номери журналу ›
  • Первісна вартість імпортного товару Операції з нерезидентами — тема завжди актуальна. У цьому тематичному номері ви дізнаєтеся про особливості обліку операцій в іноземній валюті, про імпорт/експорт, розрахунки із засновниками-нерезидентами, курсові різниці та інші ЗЕД-нюанси. А розпочнемо ми з формування первісної вартості імпортного товару.
  • Обчислюємо курсові різниці: правила Операції в іноземній валюті мають відмітну особливість. За ними в результаті зміни валютних курсів виникає окремий об’єкт обліку — курсові різниці (КР). Про те, як правильно визначати КР, відображати їх в обліку, а також перераховувати в гривні заборгованості при часткових авансах, ми зараз і поговоримо.
  • Курсові різниці: переказ між рахунками та конвертація У нашого читача виникли два нестандартних запитання щодо курсових різниць: 1) чи розраховують курсові різниці (КР) при переказі іноземної валюти з одного власного валютного рахунку на інший (валюта при цьому не змінюється)? 2) чи виникають курсові різниці при здійсненні конвертації однієї іноземної валюти в іншу (наприклад, доларів у євро)? Чи відображають тільки різницю між курсом НБУ і курсом валютного ринку? Приділимо увагу цим КР-нюансам.
  • Валюта ціни і валюта платежу у ЗЕД-договорі Сьогодні непоодинокими є ситуації, коли за ЗЕД-договором сторони встановлюють валюту ціни і валюту платежу різними. Наприклад, ціна товару встановлена в доларах США, а оплачують його в євро. Які нюанси потрібно знати та як такі операції відображати в обліку резидента? Давайте розбиратися разом.
  • Оренда обладнання в нерезидента А що коли в нерезидента потрібно взяти в оренду обладнання? Яким чином його ввезти? Які є валютні й облікові особливості? Про це зараз поговоримо.
  • Нерез не надав послуг на всю суму авансу*: валютні та ПДВшні проблеми Підприємство оплатило резиденту Великобританії суму у фунтах як аванс за юридичні послуги. Він її частково не відпрацював. Але сторони домовились (усно), що залишок суми буде переведено на рахунок іншого резидента Великобританії. Але з цим іншим у Підприємства договір на послуги вже в доларах США. В акті наданих послуг із першим нерезидентом зазначили решту суми, що буде переведена. Ця сума другому нерезиденту була перерахована в доларах (як передоплата). Читач поставив нам такі запитання. Чи потрібно виписувати РК до ПН на передоплату першому нерезиденту? Чи потрібно бухгалтеру мати трьохсторонню додаткову угоду, де зазначатиметься крос-курс перерахування фунтів у долари, щоб виписати цей РК датою переказу доларів? Може, в цій додатковій угоді зазначити дату переказу коштів?
  • Електронні сервіси нерезидента, членські внески: доступ і облік Один із наших читачів поставив запитання: платимо нерезиденту за доступ до електронних сервісів, а також щорічно перераховуємо членський внесок. Які податки при цьому виникають? Чи утримувати податок на репатріацію? Якими будуть наслідки з ПДВ? Відповідаємо на нього!
  • Довідка про статус нерезидента Якщо з країною нерезидента укладено міжнародний договір*, він може встановлювати більш вигідні умови оподаткування (знижені ставки, а іноді й повне звільнення від податків). Проте для застосування таких міжнародних правил нерезидент повинен підтвердити свій статус довідкою. Про те, що це за документ, ким видається і на який строк, зараз поговоримо.
  • Помилка в тексті Конвенції: ошуканство в українських реаліях Податок з доходів нерезидента як складова податку на прибуток знайомий нам дуже давно. Однак сьогодні ми розповімо вам про те неподобство, яке коїться в нашій країні із застосуванням конвенцій про уникнення подвійного оподаткування. Розповімо, ґрунтуючись на реальній ситуації, з якою звернулася до нас наша читачка.
  • Збільшуємо статутний капітал в інвалюті У цій статті опишемо особливості обліку операцій зі збільшення статутного капіталу в іноземній валюті за рахунок додаткового внеску учасника-нерезидента. А саме, який порядок дій у такому разі та як відображати отриману інвалюту в обліку емітента.
  • Дивіденди нерезиденту — без курсових різниць У березні були нараховані дивіденди нерезиденту і виплачені йому в євро. На дату придбання інвалюти виникала різниця між курсом НБУ і курсом купівлі валюти, яка зависла на Кт 671. Як закрити субрахунок 671 і як надалі відобразити операцію в прибутковій декларації?
  • Чим запам’ятався травень
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі