Теми статей
Обрати теми

Збільшуємо статутний капітал в інвалюті

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті опишемо особливості обліку операцій зі збільшення статутного капіталу в іноземній валюті за рахунок додаткового внеску учасника-нерезидента. А саме, який порядок дій у такому разі та як відображати отриману інвалюту в обліку емітента.

Загальний порядок дій

Увесь процес зі збільшення статутного капіталу (СК) запускається з дати рішення загальних зборів учасників ТОВ, у якому сказано про залучення додаткових вкладів учасників з метою збільшення СК товариства. У цьому рішенні визначають (ст. 18 Закону про ТОВ):

— загальну суму збільшення СК;

— коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника в СК;

— запланований розмір СК;

— строки внесення учасниками своїх додаткових вкладів до СК.

Наступним етапом за прийняттям такого рішення учасники можуть вносити кошти з призначенням «додатковий вклад до статутного капіталу товариства». Причому на цьому етапі підстав для реєстрації змін до ЄДР ще немає (лист Мін’юсту від 07.06.2018 р. № 6623/8.4.3/32-18).

Протягом одного місяця з дати закінчення строку для внесення додаткових вкладів протоколом загальних зборів учасників товариства оформляється затвердження результатів збільшення СК (ч. 9 ст. 18 Закону про ТОВ). Після чого відбувається реєстрація змін СК у ЄДР. А саме: остаточне рішення загальних зборів учасників є підставою для внесення змін до ЄДР про розмір СК і про розмір часток кожного з учасників.

Що стосується іноземної інвестиції до СК, то вона оцінюється та фіксується в установчих документах в іноземній конвертованій валюті* й одночасно в гривнях. Перерахунок внеску у валюту України слід здійснювати за курсом НБУ (ст. 393 ГКУ, ст. 5 Закону № 93).

* Інвалюта може бути 1 та/або 2 груп Класифікатора іноземних валют (ст. 2 Закону № 93, п. 29 Положення № 2).

Причому логічно вже в рішенні учасників товариства про залучення додаткових вкладів перерахувати внесок у валюту України за курсом НБУ на дату прийняття такого рішення**.

** Детальніше про процедуру збільшення СК див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 33, с. 31.

В обліку емітента

Оскільки при збільшенні СК унесення до нього додвнесків здійснюється до реєстрації змін у ЄДР, то для обліку не зареєстрованого СК використовуємо субрахунок 404 (Інструкція № 291). Вже на найпершому етапі прийняття рішення про залучення додаткових внесків ТОВ робить проводку: Дт 462 — Кт 404.

Оскільки додвнесок здійснюється в інвалюті, до таких операцій слід застосовувати вимоги НП(С)БО 21. При первісному визнанні суму додвнеску обліковуємо за Кт 404 у перерахунку в гривню за курсом НБУ, що діє на дату визнання власного капіталу (п. 5 НП(С)БО 21). На наш погляд, орієнтуватися потрібно на курс НБУ, зазначений у прийнятому рішенні учасників ТОВ про залучення додвнесків.

При цьому, згідно з пп. 7 і 8 НП(С)БО 21, за монетарними статтями балансу необхідно визначати курсові різниці. Нагадаємо: монетарною вважається заборгованість, яка буде погашена грошовими коштами в іноземній валюті.

Як відомо, розмір СК фіксується на рахунку 40 у гривневому еквіваленті і цей показник не підлягає перегляду у зв’язку зі зміною курсу НБУ до інвалюти.

А ось інвалютне зобов’язання з внеску до СК засновника-нерезидента, яке обліковується на рахунку 46, якраз належить до монетарної заборгованості і за нею доведеться визначати курсові різниці на дату балансу та на дату здійснення госпоперації.

Важливо: курсові різниці, що виникають унаслідок перерахунку зобов’язань засновників при внесенні додвнесків до СК, до доходів/витрат підприємства не потрапляють. Їх включають до складу додаткового капіталу (п. 8 НП(С)БО 21). Відповідно позитивну курсову різницю (курс НБУ — підвищився) показуємо проводкою: Дт 462 — Кт 425, а від’ємну (курс НБУ — знизився) — зворотною кореспонденцією: Дт 425 — Кт 462. А якщо додаткового капіталу виявилося недостатньо, логічно, на наш погляд, списати курсову різницю за рахунок зменшення нерозподіленого прибутку (збільшення непокритого збитку) — у дебет субрахунку 441 або 442.

Після прийняття загальними зборами учасників ТОВ остаточного рішення про затвердження нового (збільшеного) розміру СК з урахуванням фактично внесених додаткових внесків коригуємо обліковані суми.

Далі відбувається реєстрація змін розміру СК у ЄДР. Цю операцію відображають проводкою: Дт 404 — Кт 401.

Важливо: сальдо субрахунку 401 повинно чітко відповідати розміру СК, який зафіксований в установчих документах товариства. Адже при складанні фінзвітності саме цей показник включають до статті Балансу «Зареєстрований (пайовий) капітал» (п. 2.40 Методрекомендацій № 433).

У податковоприбутковому обліку жодних наслідків у підприємства-емітента виникати не будуть. Також немає жодних наслідків у ПДВ-обліку (п.п. 196.1.1 ПКУ).

Розглянемо на прикладі вищеописані операції.

Приклад. Засновником ТОВ є юрособа-нерезидент. Після формування СК було прийнято рішення про його збільшення за рахунок додвнеску в сумі €10000. Рішенням передбачений перерахунок у гривню за курсом НБУ на дату рішення про залучення додаткових внесків. Усі курси НБУ приймаємо умовно.

Відображення зазначених операцій в обліку емітента див. у таблиці.

Збільшення статутного капіталу в інвалюті за рахунок додаткових внесків

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

€/грн

Дт

Кт

Прийнято рішення про залучення додаткових внесків в інвалюті (курс НБУ — 33,5 грн/€)

1

Відображено заборгованість учасника-нерезидента з додаткового внеску до СК в інвалюті (€10000 х 33,5 грн/€) на підставі рішення учасників ТОВ

462

404

10000

335000

Курсова різниця на дату балансу (курс НБУ — 33,7 грн/€)

2

Відображено курсову різницю на дату балансу за заборгованістю засновника-нерезидента в інвалюті

(€10000 х (33,7 грн/€ - 33,5 грн/€))

462

425

2000

Погашення заборгованості засновником-нерезидентом (курс НБУ — 33,0 грн/€)

3

Надішли на розподільчий рахунок грошові кошти в іноземній валюті в погашення заборгованості нерезидента з додаткового внеску до СК

(€10000 х 33,0 грн/€)

316

462

10000

330000

4

Відображено курсову різницю на дату погашення заборгованості нерезидента (€10000 х (33,0 грн/€ - 33,7 грн/€))

425

462

2000

441 (442)

462

5000*

* Оскільки додаткового капіталу виявилося недостатньо, списуємо курсову різницю за рахунок зменшення нерозподіленого прибутку (збільшення непокритого збитку).

5

Зареєстровано в ЄДР збільшення розміру статутного капіталу

404

401

335000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі