Теми статей
Обрати теми

Відпускаємо працівника на військові збори

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо серед ваших працівників є військовозобов’язані і резервісти, то у будь-який момент можна зіткнутися з питанням: як бути, якщо таких працівників призвали на військові збори? Що робити в цьому випадку та які трудові гарантії потрібно виконати роботодавцю, розберемося саме зараз.

Вам повістка

Отримавши повістку з районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України, далі — ТЦК) на прибуття для виклику на збори, працівник зобов’язаний прибути в пункт і в строк, зазначені в повістці.

Щоправда, у деяких ситуаціях допускається неявка або несвоєчасна явка до військкомату на збори з поважних причин. До них, зокрема, належать (згідно з Переліком, затвердженим постановою КМУ від 28.07.2010 р. № 673):

— смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за 7 діб до початку зборів;

— хвороба або необхідність нагляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом з військовозобов’язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

— відкриття щодо військовозобов’язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

— попадання під дію надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою для своєчасного прибуття військовозобов’язаного на збори;

— складання державних іспитів до ВНЗ.

Будь-яка неявка або несвоєчасна явка на збори має бути підтверджена відповідними документами

Адже за ухилення від зборів працівникові в загальному випадку може загрожувати адмінштраф від 510 до 850 грн.

Роботодавець, у свою чергу, зобов’язаний не лише відпустити працівника на збори, але й забезпечити його своєчасне прибуття у зазначені пункти збору. Це вимога ч. 9 ст. 29 Закону № 2232*.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Забезпечуємо гарантії

Гарантії для працівників, які вирушають на військові збори, передбачені ст. 119 КЗпП, ч. 11 ст. 29 Закону № 2232 і п. 7 Інструкції № 80**. Перерахуємо їх.

** Затверджена наказом Міноборони від 12.03.2007 р. № 80.

1. Збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за час зборів. За працівниками (військовозобов’язаними і резервістами), призваними на військові збори, на увесь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігають: місце роботи, займану посаду та середню заробітну плату.

Такі гарантії діють як на основному місці роботи, так і на роботі за сумісництвом (п. 7 Інструкції № 80), а також поширюються на сезонних і тимчасових працівників.

Інакше кажучи, призваних на військові збори не можна звільнити за ініціативою роботодавця з дня отримання повістки про призов і до їх повернення (п. 7 Інструкції № 80). Виняток — ліквідація підприємства, де вони працювали.

2. Відпускні гарантії. Час проходження зборів включається до стажу для надання щорічної основної відпустки.

Якщо військовозобов’язаний був покликаний на збори із щорічної або додаткової відпустки, то невикористану частину відпустки надають після закінчення зборів (подовжують відпустку) або переносять на інший період (п. 10 Інструкції № 80, ст. 11 Закону про відпустки).

3. Хвороба під час зборів. Якщо військовозобов’язаний/резервіст захворів під час зборів, за ним також зберігаються місце роботи, займана посада і середній заробіток. А ось допомога по тимчасовій непрацездатності працівникові виплачується, тільки якщо він продовжує хворіти після зборів (виконання ним обов’язків служби у військовому резерві) — з дня їх закінчення. При цьому лікарняний оплачується в загальному порядку: перші п’ять календарних днів хвороби — за рахунок роботодавця, інші — за рахунок ФСС.

Оформляємо

Відправляємо працівника на збори на підставі наказу про звільнення співробітника від роботи на час проходження військових зборів. Підставою для його видання буде копія повістки ТЦК на прибуття для призову на збори. У ній мають бути зазначені вид і строки військових зборів.

У табелі обліку використання робочого часу період зборів відображається з кодом «IH» («інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовної підготовки, військові збори, донорські, відгул тощо)»).

Уносити записи про проходження зборів до трудової книжки працівника не треба.

Середня зарплата

Середній заробіток за працівником зберігається з урахуванням часу проїзду до місця проведення зборів і назад.

У загальному випадку розрахунковим періодом для оплати періоду військових зборів є два останніх місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому працівника призвали на військові збори.

Виключаємо з розрахункового періоду час, протягом якого працівник, згідно з чинним законодавством, не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (період відпустки за свій рахунок, відрядження, хвороби тощо).

Детальніше про розрахунок середньої зарплати див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 16.

Середню зарплату за час зборів оподатковуємо ПДФО, ВЗ і ЄСВ за зарплатними правилами.

Виплачуємо середній заробіток

Важливий момент: ще перед від’їздом працівника на збори йому слід виплатити (п. 8 Інструкції № 80):

— зарплату за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом;

— середню зарплату за перші півмісяця зборів, так би мовити, авансом.

За час перебування на зборах, що залишився, зарплату виплачуємо у звичайні строки, встановлені на підприємстві

Добові за кожен день перебування працівників на зборах, включаючи дні проїзду від військкомату до місця проведення зборів і назад, оплачують військові частини, в яких військовозобов’язані проходять збори. А витрати на проїзд до місця проведення зборів і назад до місця проживання їм відшкодовують військкомати.

Роботодавець до цих виплат стосунку не має.

Отримуємо компенсацію

Середній заробіток працівників, призваних на військові збори, компенсують роботодавцеві за рахунок бюджетних коштів у порядку, встановленому КМУ (ч. 13 ст. 29 Закону № 2232).

У загальному випадку така компенсація відбувається згідно з порядком, затвердженим постановою Міноборони від 23.11.2006 р. № 1644 (ср. ). Але для військовозобов’язаних, призваних на військові збори в ряди Національної гвардії, діє своя Інструкція № 856***. Вона регулює питання виплати грошового забезпечення і заохочень, у тому числі й осіб, призваних на військові збори.

*** Затверджена наказом МВС від 14.07.2015 р. № 856.

Джерело відшкодування залежатиме від підлеглості військового формування, в якому проводилися збори

Військові збори проходять у ВСУ. Для відшкодування витрат роботодавець подає до військового комісаріату, в якому перебувають на обліку військовозобов’язані:

— рахунки на оплату;

— відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за формою, наведеною в абзаці другому п. 12 Інструкції № 80.

У відомостях зазначають: П. І. Б. працівника; середню зарплату за місяць; період перебування на зборах;

— суму витрат, яка підлягає відшкодуванню за період перебування на зборах (у тому числі ЄСВ).

Військові збори проходять у Нацгвардії. Для відшкодування витрат роботодавець також подає рахунки на оплату, до яких додає відомості на виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори (п. 5 Інструкції № 856).

Тільки для цього використовують форму відомості, яка наведена в додатку до Інструкції № 856. У ній (на відміну від форми, наведеної в Інструкції № 80) додатково доведеться розписати:

— ЄСВ, нарахований на середню зарплату (за місяць і за увесь період перебування на зборах);

— суму середньої заробітної плати (за місяць і за увесь період перебування працівника на зборах).

висновки

  • За працівниками, призваними на військові збори, на увесь період зборів зберігають місце роботи, займану посаду і середню зарплату.
  • Призваних на військові збори не можна звільнити за ініціативою роботодавця з дня отримання повістки про призов і до їх повернення.
  • У загальному випадку розрахунковим періодом для оплати періоду військових зборів є два останніх місяці роботи.
  • Середній заробіток працівників, призваних на військові збори, компенсують роботодавцеві з бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі