Теми статей
Обрати теми

Пільги донорам урізали

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Листи Мінекономіки від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07 та від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07

Висновок документів

Пільги працівників-донорів у разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки та напередодні вихідних і неробочих днів урізали

Про зміни у донорському законодавстві ми розповідали в «Податки & бухоблік», 2021, № 19, с. 29. Саме там ми звертали увагу на те, що норми Закону № 931*, які встановлюють гарантії працівникам-донорам, виписані вкрай туманно та потребують роз’яснень. І ось пішли перші листи-ластівки. На жаль, не з радісними новинами…

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

Якщо зазирнути до оновленої ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону № 931, то з їх положень випливає, що роботодавець повинен надати працівникові-донору такі пільги.

1. Звільнити від роботи працівника, який прийняв рішення здати кров, зі збереженням за ним середнього заробітку як у дні медичного обстеження, так і в день донації крові (день здачі крові та/або її компонентів) (абзац перший ч. 2 ст. 20 Закону № 931).

2. Надати додатковий день відпочинку працівникові, який здав кров (абзац другий ч. 2 ст. 20 Закону № 931): безпосередньо після кожного дня проведення донації (у тому числі у разі здачі крові у вихідні, святкові і неробочі дні) зі збереженням за ним середнього заробітку. При цьому працівник має право самостійно обирати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

— або безпосередньо після дня здачі крові;

— або приєднати його до щорічної відпустки.

Ось тут і виникає перше запитання: якщо після дня проведення донації у працівника вихідний (неробочий) день, то коли саме роботодавець повинен надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку?

Можна тоді надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку у найближчий після дня донації робочий день чи приєднати такий день до щорічної відпустки? На думку Мінекономіки (лист від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07), у разі донації крові напередодні вихідних і неробочих днів (чи безпосередньо в такий день), працівникові надається додатковий день для відпочинку, тільки якщо цей (наступний за днем донації) день для нього є робочим за графіком роботи. ☹

Ба більше, якщо у працівника і день донації крові, і день, наступний за ним, — вихідні дні, то донорські пільги в цьому випадку взагалі не спрацьовують. Інакше кажучи, працівникові, у принципі, не світить додатковий день для відпочинку.

Наступне питання стосується донації у відпустці. Абзацом третім ч. 2 ст. 20 Закону № 931 встановлено, що якщо донація крові та/або компонентів крові відбулася в період щорічної відпустки, то така відпустка подовжується на один день. Водночас та ж ст. 20 дозволяє працівникові приєднати додатковий день для відпочинку до щорічної відпустки.

Чи означає це, що працівник-донор, який здійснив донацію крові в період щорічної відпустки, як і раніше, має право і на продовження щорічної відпустки на один день, і на отримання додаткового дня для відпочинку за здійснення донації крові?

А ось і ні. Фахівці Мінекономіки у своєму листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07 наполягають: у разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — така відпустка подовжується на один день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі