Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерові про новий донорський Закон

Савченко Олена, налоговый эксперт
Закон України від 30.09.2020 р. № 931-IX

Висновок документа

У дні медобстеження і здавання крові та/або її компонентів донора, як і раніше, звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. Крім того, йому надають додатковий день відпочинку

Норми Закону № 931, які встановлюють гарантії працівникам-донорам, виписані в кращих традиціях українського законодавства. У результаті після їх прочитання залишається більше запитань, аніж відповідей.

Розглянемо, що змінилося, а що залишилося як було.

Заява. Про своє бажання здати кров працівник повідомляє роботодавця, подаючи відповідну заяву. Тепер це можна зробити не пізніше ніж за один робочий день (раніше — за 3 дні) до дня донації.

Дні медобстеження і здавання крові. У такі дні донора звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. Якщо медобстеження і здавання крові відбуваються в один день, працівника звільняють від роботи на 1 день.

Якщо в ці дні працівник за погодженням з керівництвом підприємства був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Додатковий день відпочинку. Працівникові, що здав кров, роботодавець повинен надати додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. При цьому працівник може вибрати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

або безпосередньо після здавання крові узяти додатковий день відпочинку, або приєднати його до відпустки

Третього (наприклад, узяти день відпочинку у будь-який інший день) більше не дано!

Працівник здає кров у період щорічної відпустки. На наш погляд, тут усе теж залишилося, як і було раніше. У разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки така відпустка подовжується на один день на підставі абзацу третього ч. 2 ст. 20 Закону № 931. Плюс йому належить додатковий день відпочинку за кожен день донорства на підставі абзацу другого ч. 2 ст. 20 Закону № 931 і ст. 124 КЗпП. Але цей момент неоднозначний, тому ми направили відповідний запит до Мінсоцполітики.

Почесні донори і К0 . Законом № 931 розширено перелік донорів, які можуть отримати статус Почесного донора України. Але якщо раніше у почесних донорів було право узяти відпустку на підприємстві у будь-який зручний для них час, то тепер такої пільги їх позбавлено.

А для донорів, які протягом року безоплатно здійснили 2 донації крові в максимально допустимій дозі або 4 донації плазми крові в максимально допустимій дозі, заготовлені методом аферезу, або 2 донації тромбоцитів, лікарняні листи оплачують у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від стажу роботи. Але така пільга надається протягом року після здійснення донації (ч. 4 ст. 20 Закону № 931). Діяти ця пільга буде протягом 5 років, а потім буде скасована.

Закон, що коментується, набув чинності з 25.10.2020 р. і введений у дію з 25.01.2021 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі