Теми статей
Обрати теми

Як звільнити вагітну жінку у випадку ліквідації підприємства

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 04.05.2021 р. № 4712-06/26166-07

Висновок документа

При ліквідації підприємства вагітна жінка може бути звільнена відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги

Ситуація. Підприємство ліквідується. Працівниць-«декретниць» звільняють з наступним працевлаштуванням до іншого роботодавця. На якій підставі проводити таке звільнення: на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку з ліквідацією підприємства з виплатою вихідної допомоги чи на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв’язку з переведенням на інше підприємство? Ціна питання — сума вихідної допомоги.

На наш погляд, таке звільнення повинно бути на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Пояснимо.

У випадку ліквідації підприємства трудові договори, укладені на невизначений строк, а також строкові трудові договори до закінчення строку їх чинності можуть бути розірвані роботодавцем на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Про наступне звільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці (ст. 492 КЗпП).

У разі припинення трудового договору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Разом з цим звільнення певних категорій жінок, зокрема вагітних жінок, з ініціативи роботодавця у випадку повної ліквідації підприємства допускається лише з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Трудове законодавство не пропонує конкретного механізму обов’язкового працевлаштування. Однак п. 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 зазначає випадки, коли не може бути визнано, що роботодавець виконав обов’язок із працевлаштування. Це випадки, зокрема, коли працівниці не була надана на тому ж або іншому підприємстві робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров’я).

З наведеного робимо такі висновки. У разі прийняття рішення про ліквідацію підприємства роботодавець попереджає працівників про майбутнє звільнення не пізніше ніж за 2 місяці до звільнення.

Проте щодо пільгових категорій працівників, перелічених у ч. 3 ст. 184 КЗпП, зокрема вагітних жінок, у роботодавця з’являється додатковий обов’язок з їх працевлаштування.

Якщо прийнятна робота знайдена, але працівниця відмовляється від неї без поважних причин, то трудовий договір з нею розривається на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку з ліквідацією підприємства з виплатою вихідної допомоги. Якщо ж працівниця погоджується на працевлаштування в іншого роботодавця, то трудовий договір з нею припиняється за загальним правилом за тією ж підставою — у зв’язку з ліквідацією підприємства, з виплатою вихідної допомоги.

Аналогічного висновку дійшло Мінекономіки у листі, що коментується. Адже підставою звільнення є саме ліквідація підприємства.

На завершення рекомендуємо самим вагітним працівницям, яким роботодавець запропонував роботу на іншому підприємстві, не писати в такій ситуації заяви про звільнення у зв’язку з переведенням чи за згодою сторін, щоб не втратити право на вихідну допомогу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі