Теми статей
Обрати теми

Планові перевірки

Вишневський Михайло, податковий експерт
У цьому матеріалі мова піде про планові перевірки ДПС. Зокрема, про план-графік їх проведення на відповідний рік, принципи його формування. Гадаємо, ці речі будуть цікаві нашим читачам, особливо в умовах того, що КМУ постановою від 03.02.2021 р. № 89 фактично скасував мораторій на планові документальні перевірки юросіб (детальніше див. на с. 14), і особливо цікаві тим, чия структура вже потрапила в план-графік ДПС.

Теорія (дефініції та інше)

Право податківців проводити перевірки, зокрема планові документальні, в межах їх повноважень закріплене в п. 75.1 ПКУ. Перевірки мають проводитися виключно у випадках та у порядку, встановлених ПКУ.

Визначення документальної перевірки наведено в п.п. 75.1.2 ПКУ. Це — перевірка, предметом якої є:

своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених ПКУ податків та зборів;

дотримання валютного та іншого підконтрольного податківцям законодавства (наприклад, своєчасність розрахунків за ЗЕД-договорами, готівкові розрахунки т. і.);

— дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками/найманими особами (ці питання цікавлять податківців переважно у світлі нарахування та сплати зарплатних податків/зборів: ЄСВ, ПДФО, військового збору).

Така перевірка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, первинних документів, які пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, а також отриманих в установленому законодавством порядку ДПС документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна перевірка може бути виїзною (проводиться за місцезнаходженням платника чи місцем розташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка), або невиїзною (проводиться в приміщенні контролюючого органу). Такий різновид документальної перевірки, як планова, проводиться відповідно до плану-графіка перевірок.

План-графік

Порядок проведення документальних планових перевірок викладено в ст. 77 ПКУ. Зрозуміло, що перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок. Порядок формування та затвердження такого плану-графіка ПКУ наказав установити Мінфіну, що останній і виконав, розробивши Порядок № 524. Згідно з п. 77.1 ПКУ цей

план-графік ДПС повинна оприлюднити до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні перевірки

Внесення змін до плану-графіка на поточний рік допускається не частіше одного разу в І та одного разу в ІІ кварталі такого року*. Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, до 30-го числа останнього місяця кварталу**. Перевіряти тих платників, яких додали у І кварталі податківці, мають розпочати не раніше 1 липня, а тих, яких додали у ІІ кварталі, — не раніше 1 жовтня поточного року. План-графік перевірок на 2021 рік з урахуванням коригувань див. тут: tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/446429.html.

* Крім випадків, коли зміни пов’язані зі змінами найменування платника податків, що вже був уключений до плану-графіка, та/або із виправленням технічних помилок.

** У випадках змін найменування платника, що вже був уключений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок — до 30-го числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Звісно, податківці на практиці часто не притримуються усіх згаданих обмежень. Тим паче, що Порядок № 524 дозволяє терорганам ДПС при виявленні під час перевірок нових контрагентів підприємств здійснювати у разі потреби заходи щодо організації їх перевірок шляхом проведення коригування плану-графіка. І вони цим та іншим зловживають, регулярно коригуючи план-графік. Недотримання тут податківцями згаданих обмежень — це привід платникам звернутися до суду для визнання відповідних дій податківців (включення в план-графік, передчасного початку перевірки, результатів перевірки т. і.) незаконними. І тут два варіанти: не допускати до перевірки та оскаржувати наказ про її проведення (див. детальніше «Податківці на порозі: пускати чи ні?») або оскаржувати вже податкові повідомлення-рішення, використовуючи недотримання правил формування плану-графіка як додатковий аргумент.

Формування плану-графіка. ПКУ визначено, що до плану-графіка відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, яке контролює ДПС.

Періодичність документальних планових перевірок платників визначається залежно від ступеня ризику в їх діяльності, який поділяється на високий, середній та незначний

Частота потрапляння до плану-графіка перевірок

Ступінь ризику платника

Частота планових перевірок

високий

не частіше ніж раз на календарний рік

середній

не частіше ніж раз на 2 роки

незначний

не частіше ніж раз на 3 роки

Винятки: платники податку на прибуток за нульовою ставкою, у яких сума сплаченого до бюджету ПДВ не менше 5 % від задекларованого доходу за звітний період, а також самозайняті особи, сума сплачених податків яких не менше 5 % від задекларованого доходу за звітний період, включаються до плану-графіка не частіше ніж раз на 3 календарних роки*.

* Зазначена норма не поширюється на таких платників податків у разі порушення ними ст. 45, 49, 50, 51, 57 цього Кодексу.

Для того щоб оцінити, чи правомірно фіскали уключили вас у план-графік на поточний рік, проаналізуйте норми Порядку № 524. Але спочатку, якщо вам цікаво, як податківці структурують план-графік, ознайомтесь із розд. ІІ Порядку № 524. Там визначено, що план-графік має 4 розділи щодо перевірок: I — юросіб; II — фінустанов, постійних представництв нерезидентів; ІІІ — фізосіб (зокрема ФОП); IV — юросіб — податкових агентів (з питань ПДФО, ВЗ і ЄСВ). Розділи поділено на підрозділи та/або групи. Наприклад, розділ ІІІ ділиться на 3 групи. Це фізособи з обсягом доходу: до 20 млн грн; від 20 до 100 млн грн; 100 млн грн і більше. Розділ IV теж поділено на 3 групи (за кількістю працюючих): великі, середні та малі підприємства (понад 250 осіб, від 50 до 250 та до 50 відповідно).

При формуванні плану-графіка на наступний рік ураховуються показники діяльності платника податків за 9 місяців поточного року*. При коригуванні плану-графіка враховуються показники за результатами діяльності платника податків за останній податковий (звітний) період, крім показників за результатами діяльності платника за перший квартал.

* У «річних» платників податку на прибуток при плануванні враховуються показники за попередній рік.

Але найбільш цікавий розд. ІІІ Порядку № 524, у п. 5 якого наведені критерії відбору платників-юросіб для включення в план-графік за різними ступенями ризику. Там, зокрема, для платників податків — юросіб визначено аж 73 (!) критерії ризику несплати податків, у тому числі 34 — високого ступеня ризику, 30 — середнього та 9 — незначного. Така кількість критеріїв високого ступеня ризику дає змогу фіскалам запхнути в план-графік (і щорічно перевіряти) велику кількість підприємств… ☹

Для самозайнятих фізосіб цікавий розд. ІV Порядку № 524, де в п. 4 наведено 27 критеріїв ризику, у тому числі 16 — високого ступеня ризику, 8 — середнього та 3 — незначного.

Для платників податків — юросіб — податкових агентів з питань ПДФО, ВЗ та ЄСВ (див. п. 4 розд. V Порядку № 524) передбачено 22 критерії (високого — 9, середнього — 7, незначного — 6). Більшість ризиків податківці визначають автоматизованою системою на підставі даних податкової та фінансової звітності платників, а також даних щодо ЗЕД. Також до ризикової належить інформація правоохоронних органів та інша інформація про діяльність платників. При цьому один госпсуб’єкт може одночасно мати ризики різних ступенів.

Ознайомитись із цими ризиками платникам варто, по-перше, щоб знати, коли на нього чекає планова перевірка, а по-друге — щоб контролювати, чи законно податківці запхнули (додали серед року) його у план-графік.

На Порядок № 524 очікують чергові зміни, у т. ч. трохи змінюють і критерії ризиків несплати податків. Мінфін уже оприлюднив проєкт*.

* tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2021-rik/75525.html

Якщо включили незаконно. Порушення порядку формування плану-графіка може стати однією з підстав для скасування податкового повідомлення-рішення (ППР), виписаного за такою перевіркою. Крім того, у судовій практиці є випадки, коли платники успішно оскаржували наказ про призначення планової перевірки на підставі недоліків у формуванні плану-графіка: див. постанови Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 30.01.2018 р. у справі № 804/3392/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/72282060); Київського апеляційного адмінсуду від 17.07.2018 р. у справі № 810/1057/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/75425108) - у касації фіскалам відмовлено (див. ухвалу ВС від 21.08.2018 р. у цій справі)**.

** Див. також додаткову постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 28.11.2018 р. у цій же справі, де прийняте рішення з ДПС стягнути на користь платника ще його витрати на професійну правничу допомогу!

Процедурне

Декілька важливих моментів щодо планових перевірок.

Проведення планової перевірки за окремими видами зобов’язань перед бюджетами заборонено

Виняток лише для перевірок: митних платежів; ПДФО, ВЗ та ЄСВ при виплаті (нарахуванні) доходів фізособам; зобов’язань за бюджетними позиками і кредитами, що гарантовані бюджетними коштами.

Не може бути предметом планової документальної перевірки питання дотримання платником податків принципу «витягнутої руки», крім випадків перевірки дотримання платником податків вимог пп. 140.5.4, 140.5.51, 140.5.6 ПКУ (ср. ).

Документальна планова невиїзна перевірка здійснюється у порядку, передбаченому ст. 79 ПКУ (підстави та умові повідомлення платників аналогічні, присутність платника необов’язкова, за письмовим зверненням платника її можна замінити на виїзну).

«Мораторійне». Зараз КМУ не надто законно (в обхід ПКУ!) припинив «карантинний» мораторій на планові документальні перевірки юр(!)осіб, «право на проведення яких надається з дотриманням вимог пункту 77.4» ПКУ. Формулювання досить дивне, адже в цьому пункті ПКУ (без винятків!) наведені «традиційні» норми щодо прийняття фіскалами рішення і сповіщення платника про таку перевірку...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі