Теми статей
Обрати теми

Податківець із відеокамерою в руках

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Телефоном або фотоапаратом із камерою зараз нікого не здивуєш. Навіть у процесі спілкування з держорганами. Тут тобі й вебкамери, і відеофіксація під час зупинки автомобіля поліціянтом. Відеозйомкою не гребують навіть перевіряючі з податкової. Пропонуємо розібратися, чи є насправді це право у фіскалів і чи може платник почати відеофіксацію у відповідь.

Чи можуть податківці? Фіскали проводити зйомку під час перевірки не можуть! Звучить як парадокс, але це так.

А річ ось у чому. Раніше право відеофіксації процесу податкової перевірки можна було «витягнути» із Закону № 877 (ч. 8 ст. 4).

Чому «можна було»?

Податківці підпадали під дію Закону № 877 (хоча на нього, по суті, ніколи не звертали уваги).

Але завдяки черговим змінам до Закону № 877 (Законом України від 14.01.2020 р. № 440-IX) фіскалів повністю вивели з-під дії цього Закону.

Тобто мало того, що платники податків попрощалися з деякими «плюшками» Закону № 877, так ще й фіскали втратили певні преференції.

Ба більше, право на відеофіксацію під час перевірки не осіло ні в ПКУ, ні в Положенні про ДПСУ, затвердженому постановою КМУ від 06.03.2019 р. № 227.

Єдина згадка про право на відеозйомку є щодо податкових керуючих (п.п. 20.1.17 ПКУ). Нагадаємо: податковий керуючий вступає у справу тоді, коли виникає питання про податкову заставу. До перевірки ці особи не мають жодного стосунку.

Водночас органи держвлади (у тому числі й органи ДПС), а також їх посадові особи зобов’язані діяти тільки на основі, у межах повноважень і способом, передбаченими Конституцією і законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

Тому вони можуть робити тільки те, що прямо наказано в Конституції та законах. А немає згадки — немає й права.

Тож

якщо податківці спробують робити відеозйомку під час перевірки, то ви сміливо можете вказати їм на те, що вони не мають на це права

Чи можуть платники? З платниками податків, по суті, ситуація та сама, що й з податківцями. Жоден нормативно-правовий акт, окрім Закону № 877, не встановлює право того, хто перевіряється, на фото- і відеофіксацію під час перевірки. А оскільки на податковий контроль Закон № 877 не поширюється, то посилатися на нього й у цьому випадку буде некоректно. Але й прямої заборони нормативка не містить.

І якщо Конституція наказує податківцям суворо дотримуватися букви закону, то щодо платників усе трохи простіше. Адже для них (тобто для нас із вами ☺) діє інший принцип: дозволено все, що прямо не заборонено законом. Тому цілком допустимо, щоб платник фіксував процес перевірки на камеру.

Єдиний момент: перевіряючий може послатися на ст. 307 ЦКУ: для відео- і фотозйомки фізособи потрібна її згода. Без згоди можлива тільки зйомка фізосіб відкрито на вулиці та публічних заходах.

Згода може бути усною, письмовою або ж просто полягати в тому, що перевіряючі не протестують проти зйомки. Тому, по-перше, бажано попередити контролерів про те, що ведеться зйомка. По-друге, застерігаємо вас від конфлікту на рівному місці. Якщо все проходить «чинно і благородно», то не потрібно демонстративно тикати в обличчя перевіряючого камерою. По-третє, якщо конкретний перевіряючий протестує проти відео- або фотофіксації, то не знімайте конкретно його ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі