Теми статей
Обрати теми

Інвентаризація під час перевірки

Нестеренко Максим, податковий експерт
Бажання відшукувати негосподарську діяльність усюди, де це тільки можливо, давно стало своєрідним «бультер’єром», якого податківці «спускають» чи не на кожного платника ПДВ, якого перевіряють. І часто допомагає їм у цьому інвентаризація, яка проводиться при перевірці. Давайте подивимося, які особливості цієї інвентаризації!

Дійсно, податківці мають право під час проведення перевірок вимагати від платників податків, що перевіряються, проводити інвентаризацію основних засобів, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки (п.п. 20.1.9 ПКУ).

Логіка проста — якщо інвентаризація виявить нестачу активів, придбаних з ПДВ, можна інкримінувати негосподарське використання і донараховувати ПДВ на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Поготів, що п. 198.5 ПКУ прямо говорить, що така нестача за замовчуванням трактується як негосподарське використання. До речі, штрафи за порушення порядку нарахування, декларування і сплати ПДВ діють навіть під час карантинного мораторію на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Інвентаризація — це інструмент, метою якого є привести облікові дані у відповідність до фактичних щодо кількості, стану та оцінки активів (п. 5 розд. І Положення № 879). Інвентаризація на вимогу податківців — не виняток. Тому навіть

інвентаризацію «на вимогу» має провести саме платник, і податківці не можуть це зробити замість нього*

* Виняток — інвентаризація спирту, горілки та деяких інших підакцизних товарів, де працівник податкової прямо наділений повноваженнями брати участь в інвентаризації (п.п. «ґ» п. 230.12 ПКУ).

Підтвердження цього висновку знаходимо у Положенні № 879. Інвентаризаційна комісія в будь-якому випадку має складатися з працівників підприємства. Єдина відмінність — інвентаризації на вимогу податківців полягає в тому, що посадові особи податкового органу можуть бути присутніми при її проведенні (п. 1 розд. ІІ Положення № 879).

Яким чином реагувати на вимогу податківців? Чи можуть вони примусити платника до проведення інвентаризації? Формально — ні. Але якщо суб’єкт господарювання відмовиться виконати вимогу фіскалів, така відмова матиме наслідки у вигляді адміністративного арешту майна (п.п. 94.2.8 ПКУ). При цьому адмінарешт накладається, тільки якщо платник взагалі відмовляється проводити інвентаризації. А от якщо не проводити її у присутності податківців, але проводити без них — підстав для адмінарешту немає** (див. постанову ВС від 13.02.2019 р. у справі № 820/817/17***).

** Знову ж таки за винятком інвентаризації спирту (п. 230.14 ПКУ).

*** Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/79791624

А чи може платник, формально погодившись на проведення інвентаризації, свідомо зволікати з нею? Чинне законодавство не визначає строків, у які платник зобов’язаний неодмінно провести інвентаризацію на вимогу податківців. Отже, слід керуватися загальною нормою, яка визначає, що строки проведення інвентаризації затверджуються розпорядчим документом керівника (п. 3 розд. ІІ Положення № 879).

На практиці податківці при перевірці зазвичай складають письмову вимогу про проведення інвентаризації. Тож строки її проведення можуть бути визначені в цьому документі. Але, власне, ПКУ нічого не говорить про строки інвентаризації «на вимогу». Тому вважаємо, що навіть якщо платник запізнився з інвентаризацією і провів її пізніше, ніж визначено вимогою, — адмінарешту бути не повинно. Головне, щоби інвентаризація була проведена до закінчення перевірки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі