Теми статей
Обрати теми

Засумували за Об’єднаним звітом? А ось вам нумерація!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ДПСУ від 20.05.2021 р. № 498/2/99-00-04-02-01-02

Висновок документа

Нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) кварталу та не продовжується в наступних

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ. Які тільки народні назви він не отримував! І об’єднаний звіт, і єдиний звіт. Проте після знайомства з ним все частіше звучали в бухгалтерських колах назви монстрозвіт і об’єднане одоробло.

Здебільшого така нелюбов була пов’язана з неготовністю податкової та пенсійників до прийняття звіту. У результаті тестувальниками звіту виявилися самі роботодавці/податкові агенти, які його намагалися його здати.

«Косяки» у звіті виправлялися по мірі їх виявлення протягом звітного періоду. Чого тільки вартий той факт, що можливість відзвітувати за відокремлені підрозділи так, як того вимагає ПКУ, з’явилася лише увечері 6 травня, тобто за два робочих дні до фінішу звітного періоду!

Податківці плуталися в «показаннях», змінювали свою думку безліч разів. Не обійшла ця доля й такого конче «потрібного» обов’язкового реквізиту, як «номер Розрахунку». Він міститься на заголовній частині Податкового розрахунку та 4ДФ.

Спочатку були роз’яснення, що Розрахунки нумерують у хронологічному порядку (див. консультацію спеціаліста ДПСУ в «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 24). І, наприклад, після Розрахунку за 1 квартал 2021 року з номером 1 має йти Розрахунок за 2 квартал 2021 року з номером 2 (звісно, якщо між ними не формувалися інші Розрахунки).

Проте наразі з’явився лист, що сьогодні коментується, з іншим підходом до нумерації: нумерувати Розрахунки слід у прив’язці до звітного кварталу, за який вони формуються та подаються. Тобто в межах кожного звітного кварталу буде своя нумерація Розрахунків, які належать до цього кварталу.

Як це працюватиме? Почнемо з ідеальної ситуації, коли підприємство подаватиме лише Розрахунки з типом «Звітний». У цьому випадку воно матиме Розрахунок з типом «Звітний» за 1 квартал 2021 року з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 2 квартал з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 3 квартал 2021 року з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 4 квартал з номером 1. Тобто всі розрахунки з номером 1.

Ускладнимо ситуацію. Є роботодавець, який за 1 квартал 2021 року подав один Розрахунок з типом «Звітний» із номером 1.

У травні 2021 року він сформував та подав 100 довідкових Розрахунків за місяці 2 кварталу (нумерація від 1 до 100).

У червні виявлено помилку у Розрахунку за 1 квартал. Для її виправлення cформували Розрахунок з типом «Уточнюючий» за 1 квартал. Його номер 2 (а не 101), тобто наступний порядковий номер, який іде за номером останнього прийнятого Розрахунку за 1 квартал.

Квартал закінчився. Роботодавець у липні формує Розрахунок за 2 квартал 2021 року. Він матиме номер 101.

Ось таке лото. Зауважимо, що хоч номер Розрахунку і є обов’язковим реквізитом, проте неправильне його зазначення не повинно призводити до штрафних санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі