Теми статей
Обрати теми

Розрахунки кредитними коштами: з РРО чи без?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 109.02 Бази знань

Висновок документа

Звільнення від обов’язку застосовувати РРО залежно від походження коштів, якими проведена розрахункова операція, законом не передбачено

У консультації, що коментується, податківці розповіли, чи звільняються СГ від застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за товари, оплата за які відбувається запозиченими (кредитними) коштами, отриманими внаслідок оформлення кредиту в банку?

Здавалося б, відповідь на це запитання очевидна. Адже Закон про РРО ніколи не містив і зараз не містить жодних застережень щодо походження коштів, якими розраховується покупець. Це можуть бути які завгодно кошти — власні, інвестовані, запозичені (кредитні), отримані в дарунок чи як пожертва, набуті як знахідка, скарб, хабар, украдені врешті-решт. ☺ Справа зовсім не в цьому, а в тому, що при їх передачі від покупця продавцеві у сфері торгівлі/громадського харчування/послуг РРО слід застосовувати лише тоді, коли має місце розрахункова операція.

У свою чергу, під визначення розрахункової операції підпадають розрахунки (1) у готівковій формі та/або (2) у безготівковій, але лише ті, що здійснені із застосуванням платіжних карток. Тобто класичні безготівкові платежі (як-от переказ коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або внесення коштів через касу банку) не РРОшаться. Саме від цього й треба відштовхуватися, шукаючи відповідь на поставлене вище запитання. До честі податківців, у цій консультації вони не схибили, принаймні на словах. Їхній висновок цілком справедливий: обов’язок застосування РРО/ПРРО залежить виключно від способу отримання коштів продавцем як оплати за товар. Таким чином:

— якщо покупець отримав кредит готівкою і сплачує нею за товар — РРО потрібен;

— якщо покупець отримав кредит на картку і розраховується нею за товар (хоч у магазині, хоч через інтернет-еквайринг) — РРО потрібен;

— якщо покупець оформив безготівковий кредит у банку (візьмемо найпростіший випадок — без власного першого внеску) і отримує товар, кошти за який перерахував банк, то?.. Ну, звісно, РРО у цьому разі ні до чого, скажете ви.

І ось тут починається найцікавіше, ☺ що пояснює, чому виникло запитання, яке ми розглядаємо. З давніх-давен податківці дотримуються думки (канонізованої, до речі, постановою ВАСУ від 22.07.2010 р. № К-11728/09 // reyestr.court.gov.ua/Review/10773541), що при продажу товарів у кредит у момент передачі товарів слід застосовувати РРО для цілей обліку кількості реалізованих товарів та роздруковувати розрахункові документи на повну вартість покупки.

І до сьогодні їх підхід, на жаль, аніскілечки не змінився (див., наприклад, лист ДПСУ від 06.05.2021 р. № 1872/ІПК/99-00-07-05-01-06). Вони продовжують стверджувати, що «у випадку проведення розрахункових операцій <…> у кредит необхідно відповідно до вимог чинного законодавства при відпуску товару (послуги) видати покупцеві розрахунковий документ установленої форми із зазначенням у ньому форми оплати «у кредит».

І хоча у консультації, що коментується, цей абсурд прямо не прозвучав, завжди є побоювання, що при перевірці фіскали про нього згадають. Наша позиція з цього питання тверда як криця: операція з відвантаження товару, оплаченого 100 % безготівковими кредитними коштами, розрахунковою не є, тож обов’язок використовувати РРО за такою операцією не виникає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі