Теми статей
Обрати теми

Новації у держпідтримці тваринництва

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 12.05.2021 р. № 517

Висновок документа

Оновлено види держпідтримки розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції

Постановою, що коментується, Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання держпідтримки розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції, затверджений постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 107. Розглянемо найактуальніші нововведення.

1. Розпорядником держпідтримки замість Мінекономіки став Мінагрополітики (п. 2 Порядку № 107).

2. Отримувати підтримку будуть ті ж особи, що і раніше, тобто юрособи та ФОП, а також фізособи-громадяни, у яких наявні бджолосім’ї.

3. З’явилися два нові види підтримки (п. 4 Порядку № 107):

— спецдотація за утримання кізочок, козематок, ярок, вівцематок;

— спецдотація за приріст поголів’я корів власного відтворення.

Інші види підтримки залишилися. Виняток становить тільки:

— часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів. Цей вид підтримки надаватимуть і при відшкодуванні вартості закуплених для подальшого відтворення козематок, цапів, кізочок, цапків;

— часткове відшкодування вартості об’єктів надаватиметься і при відшкодуванні будівництва та реконструкції рибницьких господарств.

4. Максимальний річний розмір держпідтримки аграрію та пов’язаним із ним особам, тепер визначений не у конкретному розмірі (50 млн грн), а прив’язаний до розміру мінзарплати. Максимальний розмір підтримки визначений на рівні не більше ніж 10 тисяч розмірів МЗП, встановленої на 1 січня відповідного року (п. 5 Порядку № 107). Тобто у 2021 році аграрій може отримати не більше 60 млн грн.

5. Збільшився на 60 % розмір підтримки у вигляді часткового відшкодування вартості племінних тварин (п. 8 Порядку № 107). При цьому збільшився як звичний розмір підтримки (з 50 % до 80 % вартості племінних тварин), так і максимальний. Наприклад, за придбання племінних телиць можна отримати не більше 50400 грн за голову, а не 31500 грн, як раніше.

Крім того, окремо визначено розмір підтримки за закупку племінних козематок, цапів, кізочок, цапків у племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезення в режимі імпорту на рівні 17600 грн за одну голову.

6. Збільшено розмір часткового відшкодування вартості об’єктів. Таке відшкодування надаватиметься звичайним аграріям у розмірі не до 30, а до 50 % вартості (без ПДВ). Крім того, це часткове відшкодування отримають і кооперативи. Розмір відшкодування — до 70 %.

7. Уведено два види держпідтримки:

дотація за утримання кіз та овець. Її надаватимуть юрособам і ФОП, які є власниками кіз та овець, за кожну наявну на 1 січня кізочку, козематку, ярку, вівцематку в розмірі 1000 грн за одну голову. Щоб отримати цей вид підтримки, слід надати до 1 липня документи, перелічені у п. 12 Порядку № 107;

дотація за приріст корів. Надаватимуть юрособам — власникам корів за кожну прирощену корову власного відтворення, на яку збільшено основне стадо на 1 липня порівняно з поголів’ям корів на 1 січня. Розмір підтримки 30000 грн за голову. Для отримання дотації документи, перелічені у п. 13 Порядку № 107, слід надати до 1 вересня. Крім того, слід не зменшувати протягом 2 років прирощене поголів’я.

Цю дотацію не отримають тільки фермерські господарства, які подали заявку для отримання спецдотації за утримання корів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі