Теми статей
Обрати теми

Виправляємо «нульову» податкову накладну

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Продали товар нижче ціни придбання. При виписуванні податкової накладної (ПН) у бухгалтерській програмі припустилися помилки: потрібно було поставити ціну постачання і розмір мінбази. На підставі цього формується дві ПН: на покупця і на перевищення. Але поставили тільки мінбазу. У результаті зареєструвалася ПН на покупця з нульовою ціною. Як правильно виправити: скласти нову ПН на покупця або відкоригувати ПН за допомогою РК?

Формально можна використати два варіанти виправлення:

1) в один етап — скласти збільшуючий РК (з кодом причини 104) або

2) у два етапи — скласти обнуляючий РК до помилкової ПН і нову правильну ПН.

Річ у тому, що в п. 23 Порядку № 1307* про порядок виправлення сумових помилок у ПН чітко нічого не сказано. Проте податківці категорично проти методу виправлення сумових помилок через РК в один етап (див. лист ДПСУ від 05.05.2021 р. № 1828/ІПК/99-00-21-03-02-06). Так, при заниженні суми ПЗ (ПН складена на суму менше, ніж реальне постачання) вони пропонують: (1) обнулити ПН зменшуючим РК і (2) скласти нову ПН на повну суму постачання (див. 101.15 БЗ, лист ДФСУ від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки & бухоблік», 2019, № 30, с. 4).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Загалом, якщо не хочете сперечатися з фіскалами, виправлятися доведеться через перевиписування нової ПН датою складання помилкової ПН. Благо поки немає штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК**.

** У період карантину діють звільнення від штрафів (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Тобто помилку в ПН виправляємо таким чином. Складаємо до неї один РК з кодом причини 103 «Повернення товару або авансових платежів» і вносимо до нього неправильний запис зі знаком «мінус» (сторнуємо «нульовий» запис). Услід складаємо нову ПН датою виникнення податкових зобов’язань.

Зауважимо: оскільки ціна придбання перевищує договірну вартість, Порядок № 1307 передбачає складання двох ПН: одну — на суму, розраховану виходячи з договірної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над договірною ціною***. Якщо на договірну вартість помилково складена «нульова» ПН, то ПН на мінбазу автоматично буде завищена (адже вона розраховується як різниця між ціною придбання і договірною ціною). Тому в нашому випадку відкоригувати доведеться обидва документи:

*** До речі, на суму перевищення п. 15 Порядку № 1307 дозволяє складати зведену ПН не пізніше за останній день місяця, в якому здійснені такі постачання.

виправляючи помилку в «нульовій» ПН, доведеться виправляти ПН на мінбазу

У такому разі діємо у два етапи:

(1) складаємо два «обнуляючих» РК з типом причини 103: до «нульової» ПН і ПН на мінбазу і

(2) наново оформляємо дві ПН: на договірну вартість на покупця і ПН на мінбазу на себе.

При цьому обидва ці коригуючих РК підлягають реєстрації постачальником.

Що стосується ПДВ-звітності, то подавати уточнюючий розрахунок з ПДВ не треба. Адже в результаті таких маніпуляцій не відбувається заниження/завищення податкових зобов’язань і рядки ПДВ-декларації теж не змінюються.

Але врахуйте: якщо помилку виправити в тому ж періоді не вдалося, на суму зменшуючого РК до ПН на мінбазу виникає незникаючий показник ∑Перевищ, який уріже регліміт. Відбудеться це в періоді реєстрації такого зменшуючого РК в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі