Теми статей
Обрати теми

Завітали з Держпраці: інструкція для працівників

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Доволі часто пояснення працівників/не працівників під час інспекційних відвідувань або перевірок стають причиною значних штрафів для роботодавця. Як показала практика (особливо 2018 і 2019 років), у межах інспекційних відвідувань пояснення відігравали ключову роль. І повірте, часто працівники роблять це не в прагненні зашкодити. Просто люди не знають, як поводитися під час цих ситуацій. Плюс перевірка часто створює стресову обстановку. У цій статті ми надамо рекомендації, як проінструктувати своїх працівників, і наведемо невелику інструкцію.

Інструктаж

Перше, що необхідно пояснити працівникам, — хоча Держпраці і покликана захищати їх права, але в результаті будуть застосовані лише штрафи до роботодавця. Вимушене виправлення правопорушень, звичайно, буде. Але не факт, що після великої суми штрафу підприємство або ФОП далі функціонуватиме. А отже, давати можливість працювати.

Також попередьте: якщо навіть у результаті перевірки і визнають трудовими відносини з працівником, то, щоб отримати середню зарплату за відповідним видом діяльності у вашому регіоні за період роботи «без оформлення», доведеться звертатися до суду (п. 6 ч. 1 ст. 232, ч. 6 ст. 235 КЗпП). Органи Держпраці не приймають подібних рішень.

Але роботодавцеві теж не потрібно перегинати палицю. Усе-таки,

коли відносини між ним і його працівниками гарні й кричущих порушень їх трудових прав немає, то й інструктажі будуть ефективніші

Основна ідея — працівник і роботодавець не вороги, а одна згуртована команда!

Основне право під час візиту органів Держпраці, яке є в будь-якого працівника, — це право не давати жодних пояснень або не відповідати на запитання стосовно себе, членів сім’ї та своїх близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції України). Але водночас потрібно пам’ятати, що:

посадовим особам (наприклад, директорові), імовірніше, за допомогою Конституції відкрутитися буде складно. Адже в такому разі це може сприйматися як контролерами, так і судом як створення перешкод у проведенні заходу контролю. А це загрожує госпсуб’єкту штрафом за абзацом 6 або 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП (залежно від того, інспекційне це відвідування чи перевірка) (див. рішення Запорізького окружного адмінсуду від 24.05.2021 р. у справі № 334/7155/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/97108846);

працівник, пославшись на ст. 63 Конституції України, має відмовитися від спілкування з інспекторами самостійно. Тобто небажано, щоб директор/ФОП/юрист — представник роботодавця під час спілкування з перевіряючим говорив працівникові: «Мовчи! Ти можеш відмовитися від спілкування з інспектором! Посилайся на ст. 63 Конституції!» Потім це може бути розцінено як перешкоджання в проведенні перевірки / інспекційного відвідування. І це знову ж таки призведе до штрафів для роботодавця.

Також варто попередити співробітників про те, що іноді інспектори приходять разом з поліцейськими. Наприклад, для того, щоб установлювати анкетні дані тих, хто перебуває в приміщенні, що перевіряється (постанова Другого апеляційного адмінсуду від 29.09.2020 р. у справі № 520/1713/2020 // reyestr.court.gov.ua/Review/92018505#).

Тут варто розуміти, що така поведінка незаконна. Якщо ми говоримо, наприклад, про інспекційне відвідування, то залучати поліцію інспектори праці можуть тільки у двох випадках (п.п. 4 п. 10 Порядку № 823):

1) коли вони бачать явні ознаки кримінального правопорушення;

2) якщо щось загрожує безпеці самого інспектора.

У будь-якому випадку присутність поліції в жодному разі не повинна лякати працівників!

Також потрібно нагадати співробітникам, що здебільшого поліція під час «трудових» перевірок не може їх опитувати. Зокрема, це можливо, тільки якщо існують достатні підстави вважати, що така особа володіє інформацією, необхідною для виконання поліцейських повноважень (ч. 1 ст. 33 Закону про Нацполіції). А ці повноваження — в межах або кримінальних, або адміністративних правопорушень (виходячи з положень ст. 23 Закону про Нацполіцію). До того ж будь-яка фізособа (і працівник, зокрема) лише добровільно може надавати будь-яку інформацію поліцейському в межах ст. 33 Закону про Нацполіцію (див. ч. 2 ст. 33 цього Закону). Тобто навіть якщо питання ставить поліцейський, то на них працівник має право не відповідати!

Іноді в процесі інспекційного відвідування поліцейські намагаються попросити пред’явити паспорти осіб, що перебувають на території, де проводиться відвідування. Мета — встановити анкетні дані цих людей. Тут нагадаємо, що органи Нацполіції мають право перевірити документи фізосіб тільки в особливих випадках. Їх перелік наведений у ст. 32 Закону про Нацполіції. Лише одна підстава із цього переліку може підходити — якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення (п. 5 ч. 1 ст. 32 Закону про Нацполіції). І то з натяжкою, оскільки фактично правопорушення в той момент зазвичай ще не є зафіксованим.

Правила поведінки

У цьому розділі ми склали для ваших співробітників невелику інструкцію. Звичайно, її потрібно буде підкоригувати конкретно під ваші умови ☺.

1. Після того як інспектори зайшли на територію підприємства/магазину/офісу (поставте свій варіант), представилися й показали свої службові посвідчення, необхідно сказати, що вам потрібно ненадовго відлучитися. Потім необхідно зв’язатися з адміністрацією/юристом (зазначаємо контакти). Бажано це робити поза увагою інспекторів.

2. Якщо вам тут же пропонують підписати ті чи інші документи — ввічливо відмовтеся. Кажіть, що ви не уповноважені це робити.

3. Чекаючи приїзду адміністрації/юриста/представника, утримайтеся від бесід з перевіряючими або поліцейськими. І поготів, якщо вони спробують ставити запитання про те, чи влаштовує вас зарплата, чи давно відпочивали і як довго тощо.

4. Вам нічого не загрожує! Перевіряючі або поліцейські можуть вам погрожувати тією чи іншою відповідальністю за відмову від спілкування з ними! Це неправда!

5. Якщо вас просять представитися, то зробити це можна / потрібно ввічливо відмовитися від подальшого спілкування з перевіряючими (варіант відповіді залежить від того, чи впевнені ви в правильності оформлення конкретного працівника). Відмовляючись, пам'ятайте: ви маєте на це право згідно з ч. 1 ст. 63 Конституції України.

6. Якщо вас просять заповнити якісь анкети або відповісти на декілька запитань, то ви можете відмовитися. Посилатися можна також на ч. 1 ст. 63 Конституції України.

7. Будьте ввічливими з перевіряючими.

8. Якщо ви надаєте пояснення, то пам’ятайте, що ви... (далі для співробітника описуєте те, в межах яких відносин співпрацюють роботодавець і працівник: наприклад «...ви працюєте на підставі трудового договору і обіймаєте посаду касира». І бажано зазначати менше деталей. Працівник може щось не так сказати, а відбувати буде роботодавець).

9. Якщо ви чуєте запитання й розумієте, що чогось не пам’ятаєте чи не впевнені в тому, що хочете сказати, відмовтеся від відповіді. Можна посилатися на ч. 1 ст. 63 Конституції України або сказати, що ви чогось не пам’ятаєте.

10. Якщо вас намагаються опитати поліцейські, то ви можете відмовитися. Можна посилатися на ч. 1 ст. 63 Конституції України або на ч. 2 ст. 33 Закону України «Про Національну поліцію».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі