Теми статей
Обрати теми

Звільняємо у відпустці за свій рахунок

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Звільняється працівник, який із квітня 2020 року перебуває у відпустці за свій рахунок на період карантину. Як розрахувати середньоденну зарплату для обчислення суми компенсації за невикористану відпустку, якщо в розрахунковому періоді немає нарахованої зарплати?

Якщо мова заходить про розрахунок компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, то на перше місце виходить Порядок № 100*. Саме він установлює правила розрахунку середньоденної зарплати, яка використовується при обчисленні суми такої компенсації.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У загальному випадку такий розрахунок проводиться за дванадцятимісячний розрахунковий період.

У розрахунку беруть участь перелічені у п. 3 розд. ІІІ Порядку № 100 виплати, нараховані за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

Разом з тим, якщо у розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводимо з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Проте тут слід урахувати такі два важливих моменти.

Перший — якщо тарифна ставка (посадовий оклад) нижча за мінімальну заробітну плату (далі — МЗП), то середню зарплату обчислюємо з установленого розміру МЗП на час розрахунку.

Другий — якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу (наприклад, займає 0,5 чи 0,75 штатної одиниці), то розрахунок проводимо з урахуванням зайнятості.

Для розрахунку середньоденної зарплати (СЗП) у зазначених випадках можна скористатися такою формулою:

СЗП = О (МЗП) х Ш х 12 : (К - С),

де О (МЗП) — оклад (місячна тарифна ставка) або МЗП, якщо оклад (тарифна ставка) менший за МЗП;

Ш — зайнятість працівника. Повна (Ш = 1) чи частина штатної одиниці (0,25, 0,5, 0,75 тощо), що займає працівник;

12 — кількість місяців у розрахунковому періоді (12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки);

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Такий розрахунок узгоджується з вимогами абзацу двадцять другого п. 4 розд. ІІІ Порядку № 100 та прикладами розрахунку, наведеними Мінекономіки в роз’ясненні від 24.12.2020 р.

Приклад. Працівник звільняється 12 липня 2021 року за власним бажанням. Згідно з наказом про звільнення йому слід виплатити компенсаціїю за 32 невикористаних дні щорічної відпустки. Розрахуноковий період: липень 2020 року — червень 2021 року.

Із 18 квітня 2020 року й по дату звільнення включно працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину. Оклад працівника — 4800 грн. Працівник займає 0,5 штатної одиниці (неповна зайнятість).

У розрахунковому періоді у працівника немає заробітку. Тож розрахунок середньоденної зарплати проводимо з окладу, але не нижче МЗП. Порівнюємо оклад працівнтка з МЗП.

Оклад (4800 грн) нижчий за МЗП, що діє в місяці звільнення (6000 грн). Тож у розрахунку середньоденної зарплати МЗП.

Середньоденна зарплата дорівнює:

6000 х 0,5 х 12 : (365 - 11) = 101,70 (грн),

де 365 та 11 кількість календарних і святкових днів у розрахунковому періоді відповідно.

Сума компенсації за невикористану відпустку становитиме: 101,70 х 32 = 3254,40 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі