Теми статей
Обрати теми

Додаткові послуги готелів і посередники

Костюк Дмитро, заступник головного редактора

Лист ДПСУ від 10.02.2021 р. № 497/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Якщо харчування є складовою послуги з тимчасового розміщення (проживання) і його вартість входить до складу вартості таких послуг, то воно оподатковується за ставкою 7 %. Інакше воно розглядається як окрема операція й оподатковується за ставкою 20 %

Схоже, ми переоцінили лояльність податківців. З Інформаційного листа ДПСУ № 18 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 9, с. 24) можна було зробити позитивний для платників висновок про поширення ставки 7 % на додаткові послуги готелів. Головне, щоб вони охоплювалися кодом 55.10 КВЕД. Узагалі-то, підстави для цього є. Принаймні, з Методрекомендацій № 396 випливає, що до коду 55.10 КВЕД належить не лише надання місць для проживання, але й низка додаткових послуг (харчування, парковка, послуги пралень, басейнів тощо).

З появою декількох фіскальних листів, до яких належить і той, що коментується, можна сказати, що податківці визначилися: під ставку 7 % підпадають тільки ті послуги готелів, які є складовою послуг з тимчасового розміщення і входять у їх вартість. Якщо ж додаткові послуги оплачуються окремо, то вони оподатковуються за ставкою 20 %. Інакше кажучи, для застосування пільгової ставки в готельному рахунку або чеку РРО не повинно бути окремого виділення вартості цих додаткових послуг. Усе повинно охоплюватися єдиною ціною.

Утім, в одному з листів (його реквізити нижче) податківці пішли ще далі. Вони стверджують, що ставка 7 % застосовується тільки до послуг розміщення (проживання), а додаткові послуги оподатковуються за повною ставкою. І ані слова про включення у вартість. Сподіваємося, вони просто невдало висловилися. А ось в іншому питанні цей лист теж дуже відмітний. Про це далі.

Лист ДПСУ від 15.02.2021 р. № 547/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Ставка 7 % застосовується готелями і подібними засобами тимчасового розміщення. Застосування цієї ставки іншими суб’єктами не передбачено

Тут йдеться про реалізацію окремих послуг кінцевому споживачеві не готелем, а посередниками відповідно до агентських договорів, договорів комісії або договорів доручення.

Свого часу ми припускали, що із застосуванням пільгової ставки посередниками можуть виникнути складнощі (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 11, с. 8). Оподаткування ПДВ посередницької схеми встановлене в п. 189.4 ПКУ. Відповідно до нього отримання/передачу товарів/послуг прирівняно до постачання.

Комісіонер діє від свого імені і готелем не є. Тому навряд чи можна розраховувати на застосування ним пільгової ставки. А ось агенти діють від імені осіб, яких представляють. Стосовно них можна було сподіватися на лояльність податківців. Але ні, фіскали вважають, що жодні посередницькі схеми не можуть зберегти пільгову ставку. Таким чином, у посередників, що використовують п. 189.4 ПКУ, на вході буде ПК зі ставки 7 %, а на виході — ПЗ за ставкою 20 %. Це може звести нанівець усю вигоду від такого бізнесу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі