Теми статей
Обрати теми

Готельна ставка ПДВ: ФОП не застосовують?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Інформаційний лист ДПСУ від 22.01.2021 р. № 18

Висновок документа

ДПСУ роз’яснила низку питань, зокрема, застосування ставки 7 % до послуг із проживання

З 01.01.2021 р. була введена ставка ПДВ 7 % (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 3), зокрема, на послуги з тимчасового розміщення (проживання), які надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщення (клас 55.10 КВЕД ДК 009:2010). Проаналізуємо важливі питання, розтлумачені ДПСУ.

КВЕД 55.10. При визначенні переліку послуг, що підпадають під ставку 7 %, орієнтуватися слід, зокрема, на Закон про туризм, КВЕД, Методрекомендації від 23.12.2011 р. № 396. З них випливає, що під пільгову ставку підпадають не лише послуги з проживання, але й ціла низка додаткових послуг, таких як забезпечення харчуванням і напоями, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку та розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад.

Причому, судячи з усього, податківці не проти оподатковувати за пільговою ставкою не лише основні послуги готелю (проживання, харчування тощо), включені в ціну номера, але й додаткові послуги, замовлені й оплачені постояльцем окремо. Головне, щоб усе це охоплювалося кодом 55.10 КВЕД.

Схожі послуги вказані ще і в коді 55.20 КВЕД. Наприклад, надання квартир подобово для проживання, схоже, охоплюється саме цим кодом, тому під пільгову ставку не підпадає.

І вже зовсім жодного відношення до цієї ставки не має здавання нерухомості в оренду (код 68.20).

Готель ФОП. Податківці вважають, що ставку 7 % не застосовують ФОП, що надають послуги з тимчасового розміщення (проживання). Обґрунтовують свою позицію визначенням термінів «готель» і «готельна послуга», наріжним каменем яких визнано підприємство. Тобто готелем може вважатися тільки підприємство, а готельні послуги надає тільки підприємство.

Тут ми не згодні з податківцями. Дія ставки 7 % не обмежується тільки готелями. А про готельні послуги в п.п. «в» п.193.1 ПКУ взагалі нічого не сказано. Серед надавачів таких послуг названі ще і подібні засоби тимчасового розміщення. У Законі про туризм є схожий термін — аналогічні засоби розміщення, до яких також віднесені підприємства. Але, узагалі-то, це різні терміни.

Нам більше імпонує зв’язок зі ст. 51 ЦКУ, з якої випливає, що до ФОП застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють діяльність юросіб. Крім того, свого часу законодавець хотів поширити застосування РРО у тому числі і на ФОП-спрощенців, що здійснюють діяльність готелів, із зазначенням коду 55.10 (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тоді ця норма нікого не бентежила.

Більше того, якщо тлумачити терміни настільки фіскально, то в природі не повинно існувати ФОП з кодом 55.10. Але це абсурд. Загалом, схоже, податківці тут перебрали міру.

Компенсуючий ПДВ. При застосуванні ставки 7 % не треба нараховувати компенсуючий ПДВ (п. 198.5 ПКУ, ст. 199 ПКУ). Якщо ви придбаваєте товар/послуги, у вартості яких сидить ПДВ за ставкою 20 %, а продаєте послуги з нарахуванням ПДВ за ставкою 7 %, то різниця так і залишається у ПК. Для продавців ліків і медвиробів цей принцип не новий, а ось у інших 7-процентників може викликати здивування: ПК може регулярно перевищувати ПЗ. Такі правила нарахування ПДВ.

Із застосуванням ставки 7 % є ще безліч питань. Про них ми детально поговоримо найближчим часом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі