Теми статей
Обрати теми

Ставка ПДФО за «перехідними» дивідендами

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У I півріччі 2020 року наше підприємство було на загальній системі оподаткування. З II півріччя перейшли на спрощену систему оподаткування. У 2021 році, перебуваючи на спрощенці, нараховуємо та виплачуємо дивіденди засновникові-фізособі за 2020 рік. За якою ставкою ПДФО оподатковувати?

У вашому випадку ставка ПДФО буде 9 %. Далі пояснимо свою відповідь.

Якщо дивіденди, які ви нараховуєте фізособі-учаснику, не належать ні до привілейованих, ні до неоподатковуваних реінвестованих (103.13 БЗ), то ви маєте справу з дивідендами звичайними.

При виплаті звичайних дивідендів фізособі емітент, будучи податковим агентом (пп. 170.5.1, 170.5.2 ПКУ), повинен з їх суми утримати ПДФО і військовий збір (ВЗ). ЄСВ при цьому нараховувати не потрібно (див. п. 14 розд. ІІ Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170).

У загальному випадку при нарахуванні дивідендів фізособі (у тому числі фізособі-нерезиденту (див. 103.13 БЗ)) платником податку на прибуток ставка ПДФО становить 5 % (п.п. 167.5.2 ПКУ). Якщо ж нарахування здійснює платник єдиного податку, то згідно з п.п. 167.5.4 ПКУ ставка ПДФО збільшується до 9 % (103.13 БЗ). Що стосується ставки військового збору, то вона не змінюється і становить у будь-якому випадку 1,5 %. Зверніть увагу:

дивіденди остаточно оподатковуються при їх нарахуванні. Про це прямо сказано в п.п. 170.5.4 ПКУ

І ця норма відіграє ключову роль при відповіді на запитання про ставку ПДФО. Звідси випливає, що основним критерієм для вибору конкретної ставки ПДФО є те, на якій системі оподаткування перебував емітент на момент нарахування дивідендів.

Тож звертаємо увагу на дату нарахування дивідендів. Логічно нею вважати дату затвердження протоколу зборів учасників, у яких прийнято рішення про їх виплату. При цьому не мають жодного значення такі фактори:

(1) на якій системі оподаткування емітент був у тому періоді, за який такі дивіденди нараховуються, і

(2) коли нараховані дивіденди емітент фактично планує виплачувати.

Наприклад, якщо дивіденди були нараховані в період, коли емітент був єдиноподатником, застосовується ставка ПДФО 9 % у будь-якому випадку.

При цьому, якщо виплата таких дивідендів відбувається вже після переходу емітента на загальну систему оподаткування, жодного перерахунку ПДФО зі ставки 9 % на 5 % робити не потрібно. Як і у зворотній ситуації: коли емітент нарахував дивіденди, перебуваючи на загальній системі оподаткування, а виплату здійснює вже на спрощенці. Ставка ПДФО буде 5 %, адже дивіденди остаточно були оподатковані ще в момент їх нарахування і жодного перерахунку в такому разі ПКУ не передбачає.

Причому, якщо дивіденди були нараховані, але не виплачені, сплату ПДФО в будь-якому випадку слід здійснити протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому дивіденди були нараховані (п.п. 168.1.5 ПКУ).

У вашому випадку дивіденди нараховуються у 2021 році за результатами роботи за 2020 рік. А раз так, то повинна застосовуватися ставка ПДФО 9 %, адже на момент нарахування дивідендів ваше підприємство є платником єдиного податку.

І не забудьте: ПДФО сплачуємо на окремий рахунок за кодом бюджетної класифікації 11010400 — «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі