Теми статей
Обрати теми

Якщо УР подали до поточної декларації

Солошенко Людмила, податковий експерт
У січневій декларації з ПДВ виявили помилку у від’ємному значенні (завищили перехідний мінус у ряд. 21). Для виправлення помилки (зменшення мінуса) подали уточнюючий розрахунок (УР) на початку березня, коли декларація за лютий ще не здана. У якій декларації (найближчій — за лютий чи за березень) слід урахувати дані такого УР (декларація за лютий виходить додатною — декларуємо податок до сплати)?

Правила виправлення помилок

Помилки в перетікаючому від’ємному значенні (ряд. 21 декларації) виправляють з урахуванням правил, установлених розд. VI Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21). Для цього складають УР до періоду помилки (а за необхідності — і до подальших періодів, якщо помилка вплинула в них на розрахунки з бюджетом, тобто зачепила ряд. 18 або 20.2).

І якщо після виправлень вплив помилки на минулі періоди повністю усунено, то нічого з УР до декларації переносити не треба. А ось якщо перетікаюча помилка тягнеться і докотилася до звітної декларації, то після виправлень важливо правильно заповнити декларацію і скоригувати в ній дані про від’ємне значення. Для цього згідно з п. 5 розд. VI Порядку № 21

значення гр. 6 ряд. 21 УР (як збільшення, так і зменшення) ураховують у ряд. 16.2 декларації за той звітний період, в якому поданий УР

І якщо найближча поточна декларація, яку подаємо за УР, приміром, теж виявилася від’ємною (заповнено ряд. 21 і помилка на розрахунки з бюджетом, тобто ряд. 18 або 20.2, у ній не вплинула), то в перенесенні УР-даних за правилами п. 5 розд. VI Порядку № 21 аж до наступної декларації, загалом, немає нічого страшного. Адже після такого перенесення показники зрештою будуть збалансовані і від’ємне значення належним чином скориговане. Неважливо, що в найближчій поточній декларації, поданій за УР, дані УР ще не будуть враховані — так вимагає Порядок № 21. Адже на розрахунки з бюджетом, повторимо, помилка не впливає, а сума від’ємного значення все одно вирівняється, хай і з невеликою затримкою.

Інша річ, якщо (як у поставленому запитанні) помилка чіпляє ряд. 18 або 20.2 найближчої поточної декларації, що подається за УР. Тоді якщо в найближчій поточній декларації не врахувати дані УР і вплив помилки (а діяти відкладено — за правилами п. 5 розд. IV Порядку № 21), то поточну декларацію доведеться подавати свідомо помилковою. Адже на момент її подання вже відомо про перетікаючу помилку. Тому період втягування УР-даних до декларації набуває важливого значення.

Коли врахувати дані УР?

Мабуть, вихід може полягати в тому, щоб нехтувати правилами Порядку № 21 і враховувати УР-дані вже в найближчій поточній декларації, що подається за УР. Що відмітно, розуміючи специфічність ситуації, з такими діями погоджуються і податківці. Так, у БЗ 101.20 контролери роз’яснюють:

якщо УР поданий до поточної декларації, в якій помилка впливає на ряд. 18 або 20.2, то дані УР враховують у ряд. 16.2 такої найближчої декларації, що подається за УР

Хоча деякі контролери на місцях такі дії не схвалюють. А закликають діяти формально: найближчу поточну декларацію не чіпати (здавати, як виходить), а дотримуючись правила п. 5 розд. VI Порядку № 21, переносити дані УР до ряд. 16.2 наступної декларації — за період подання УР. Тому цей момент краще все ж погоджувати зі своїми контролерами.

Щоправда, врахуйте: якщо йти формальним шляхом і подавати поточну декларацію, в якій помилка впливає на ряд. 18 або 20.2, свідомо помилковою (тобто дані УР у ній не враховувати), то після закінчення граничного терміну подання до такої поданої декларації все одно доведеться подати УР для виправлення помилки. І якщо помилка спричинила заниження податку, то нарахувати ще і 3 % самоштрафу від суми недоплати.

Порівняємо обидва варіанти на прикладі.

Приклад. У декларації за січень завищено ряд. 21 на 2000 грн (за рахунок завищення ПК). Помилку виявили на початку березня і подали УР (див. рис. 1):

img 1

Рис. 1. Фрагмент УР до декларації за січень

Покажемо заповнення декларацій при різних варіантах виправлення помилки (див. рис. 2):

img 2

Рис. 2. Фрагменти декларацій при різних варіантах виправлення помилки

Як бачимо, при формальному варіанті сума податку в декларації за лютий виявиться заниженою на 2000 грн. Виправити ситуацію можна, подавши УР до лютневої декларації (див. рис. 3):

img 3

Рис. 3. Фрагмент УР до декларації за лютий (складається при формальному варіанті)

І пам'ятайте: після оновлення ПДВ-звітності наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 вперше нову декларацію подають за березень, а УР за новою формою — з 01.04.2021 р. (БЗ 101.24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі