Теми статей
Обрати теми

Ось вам товари… і штраф на додаток!

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми нагадаємо вам, як деякі хитромудрі платники ПДВ реалізують товари із штрафним «доважком», щоб зекономити на податках.

Як ви знаєте (див. також матеріал про госпдоговірні штрафи «Збитки та інші «радощі»: юридичне»), абзац п’ятий п. 188.1 ПКУ фактично звільняє від ПДВ суми неустойки (штрафів та/або пені) та суми відшкодування шкоди. Цим іноді і користуються на практиці деякі хитромудрі платники ПДВ.

Вони реалізують свої товари/послуги дружнім госпсуб’єктам за документами (!) практично без прибутку (товари — без націнки), а необхідну різницю-прибуток покупець/отримувач перераховує їм під виглядом штрафу/пені або відшкодування шкоди.

Наприклад, такий платник ПДВ закупив товари за 100 грн з ПДВ. А може їх реалізувати, скажімо, за 200 грн. І от він реалізує ці товари за договором купівлі-продажу дружньому госпсуб’єкту за ті ж самі 100 грн з ПДВ. У договорі робиться застереження на кшталт: «у разі прострочення сплати більше ніж… днів, покупець сплачує штраф у розмірі 100 % вартості товару».

Звісно, покупець прострочує оплату і сплачує постачальнику додаткові 100 грн штрафу, які в останнього згідно з п. 188.1 ПКУ не оподатковуватимуться ПДВ.

Одразу тут зазначимо, що дешевше, ніж придбавались, товари продавцю реалізовувати не варто, оскільки абзац другий того ж «базового» п. 188.1 ПКУ передбачає, що база оподаткування за операціями з постачання товарів/послуг не може бути нижчою за ціну їх придбання. Таким чином, продавець на такій «транзакції» зекономить:

— якщо він платник податку на прибуток, що оподатковується за загальною ставкою, або він — ФОП, який працює на загальній системі, — 13,67 грн (16,67 - (16,67 х 18 %*));

* Ставка податку на прибуток або ПДФО.

— якщо він платник єдиного податку за ставкою 3 % — 16, 17 грн ((16,67 + 83,3 х 3 %) - 3).

Звісно, суми чималенькі. Але!

Але якщо покупець у такого суб’єкта теж платник ПДВ, то він буде не зацікавлений в таких придбаннях. Оскільки він рівно стільки ж (13,67 грн) втратить на податках, скільки постачальник зекономить. Адже якби такі товари він придбавав за 200 грн з ПДВ, то сума ПДВ із цих «зайвих» 100 грн, тобто 16,67 грн, теж пішла б у нього до податкового кредиту, тобто повністю на ПДВ-розрахунки з бюджетом, зменшивши їх. А так уся ця сума «штрафу» піде в покупця на витрати і зекономить йому лише 3 грн на податку на прибуток**.

** А якщо покупець — платник податку на прибуток, який застосовує податкові різниці, а продавець, наприклад, ФОП-єдинник, то в покупця штраф ще й потрапить під різницю з п.п. 140.5.11 ПКУ

А якщо покупець — платник ЄП за ставкою 3 % (тобто платник ПДВ), то він узагалі на такому придбанні втратить усю суму 16,67 грн!

Якщо цей покупець — платник ПДВ придбані в постачальника такі «проштрафовані» товари збирається реалізовувати далі, то мінбаза для цілей оподаткування ПДВ згідно з тим же п. 188.1 ПКУ буде в нього 83,33, а не 167,67 грн. Але, нам здається, це не великий бонус, особливо якщо товари реалізовуватимуться «по-білому»...

Таким чином, покупцем платник ПДВ у таких випадках, гадаємо, може бути: або якщо він є дружнім до продавця (чи контрольованим останнім), або примушений до цього (перебуває в безвихідному стані), або продавець дає йому «відкат» від зекономленого ПДВ...

Тому такі постачання частіше відбуваються, коли покупці — неплатники ПДВ (або взагалі звичайні фізособи) і коли їм байдуже, «під яким соусом» оплачувати продавцеві вартість товару. Але майте на увазі, що у разі надто низької ціни товару/послуги є небезпека визнання такої угоди через суд недійсною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі