№20

Податки & бухоблік, березень, 2021/№ 20 Інші номери журналу ›
  • Відшкодування збитків: право та облік Порушення умов господарського договору між суб'єктами господарювання, порушення прав і законних інтересів суб’єктів господарювання з боку податківців — усе це може вилитися постраждалій стороні в дзвінку монету. Способами компенсації заподіяної шкоди тут виступають відшкодування збитків та штрафи. Цим виплатам і їх обліку присвячений наш тематичний номер. Почнемо з відшкодування збитків при порушенні договірних зобов’язань.
  • Відшкодування шкоди (збитків) і ПДВ Здавалося б, після того, як Закон № 466 виключив відшкодування збитків з бази ПДВ, питання з оподаткуванням сум, що відшкодовуються, має бути закрите. Проте навіть після цього податківці продовжують розуміти ситуацію неоднозначно. Розбираємося.
  • Штраф за порушення умов договору У цьому матеріалі стисло розглянемо правові засади застосування штрафів за порушення умов господарського договору, а також податковий та бухгалтерський облік таких штрафів у кожної зі сторін договору.
  • Постачальник не реєструє податкову накладну: як захиститися Не секрет, що податкова накладна більше потрібна покупцю, хоча всі дії з її складання та реєстрації покладаються на постачальника. Недбале ставлення останнього до своїх обов’язків призводить до поганих наслідків для першого. Водночас складнощі з реєстрацією ПН можуть виникнути зовсім не через недбалість постачальника, а через придумані податківцями перешкоди. Як покупцю застрахуватися від можливих збитків? Про це поговоримо в статті.
  • Збитки та інші «радощі»: юридичне Порушення домовленостей між бізнесменами — завжди неприємна історія. Але якщо вже це сталося, то потерпілому потрібно якось компенсувати наслідки. Для цього й існують відшкодування шкоди та штрафи. Про те, що це таке, як і коли їх стягувати, а також про інші юридичні нюанси читайте в цій статті.
  • Фіскали відшкодовують шкоду! Місія здійсненна? Можливо, в це комусь складно повірити, але податківці несуть відповідальність за свої незаконні рішення. У якій формі й коли? Як можна цього домогтися? Чи робив це хтось із платників на практиці? Терпіння! Зараз про все розповімо.
  • Не розбий, не вкради: стягуємо шкоду з працівника Приводом для написання цієї статті послугувала ситуація, описана нашим читачем. На підприємстві в одному з цехів через недбалість працівника була зіпсована партія сировини. Як стягнути шкоду з такого працівника? Які дії здійснити? Чи можна стягнути шкоду з працівника, якщо з ним не укладався договір про матеріальну відповідальність? Таку ситуацію поодинокою не назвеш. Давайте розбиратися, що робити в цьому випадку.
  • Якщо зник товар у дорозі Як бути, якщо частина товару в дорозі загубилася і до покупця доїхав не весь товар? Кому пред’являти претензію: продавцю чи перевізнику? Як продавцю відображати реалізацію, а покупцю прибуткувати товар? Якими будуть наслідки в сторін у ПДВ-обліку? Розглянемо цю ситуацію детальніше.
  • Орендар пошкодив основний засіб: які наслідки? Читач запитав у нас щодо ситуації, коли орендарем було пошкоджено основний засіб (ОЗ), що знаходився у нього в користуванні згідно з договором оперативної оренди. Його цікавлять правові та інші наслідки цих діянь орендаря для обох сторін договору оренди. У тому числі як це зачепить податковий та бухгалтерський облік сторін? Шукаємо відповіді.
  • Ось вам товари… і штраф на додаток! У цьому матеріалі ми нагадаємо вам, як деякі хитромудрі платники ПДВ реалізують товари із штрафним «доважком», щоб зекономити на податках.
  • Комісія на продаж: дешевий продаж і відшкодування різниці в ціні За договором комісії комітент передав товар вартістю 120000 грн (у т. ч. ПДВ — 20000 грн). Комісіонер продав товар дешевше — за 96000 грн (у т. ч. ПДВ — 16000 грн) і готовий компенсувати комітентові різницю в ціні. Які ПДВ-наслідки виникають у сторін договору комісії в такій ситуації? Як відобразити компенсацію різниці ціни в обліку?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі