Теми статей
Обрати теми

ЄСВ на зарплату практикантів

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Виробнича практика учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на підприємствах є складовою освітнього процесу. Під час практики вони виконують роботи не за трудовими договорами, а згідно з навчальними планами і програмами. Саме тому Держпраці в листі від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17 дійшла висновку, що трудові відносини з учнями під час виробничої практики не виникають. Аналогічної думки дотримувався свого часу й Пенсійний фонд. Тож у період, коли Фонд адміністрував пенсійні внески та ЄСВ, він роз’яснював, що з виплат практикантам такі внески не стягуються. Але все змінилося, коли адміністрування ЄСВ відійшло до податківців. Пропонуємо вам розглянути думку Верховного Суду щодо цієї проблеми.

Суть спору. Податкова донарахувала ЄСВ на суму зарплати, нарахованої учням професійного училища за період проходження виробничої практики за фактично відпрацьований ними час (виконаний обсяг робіт).

Підприємство звернулося до суду із позовом до ДПС про визнання протиправним та скасування рішення про штрафні санкції та податкової вимоги про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ.

Позиція сторін. Підприємство: оскільки учні, які проходили виробничу практику, не є штатними працівниками підприємства, то ЄСВ на заробітну плату, яка виплачується їм при проходженні такої практики, не нараховується.

Податкова: особи, які проходили практику, отримували заробітну плату, а тому повинен бути нарахований ЄСВ.

Вирішення справи судом. Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, а також апеляційний суд та Верховний Суд* були одностайні у своїй позиції. Заробітна плата, нарахована учням, які проходять виробничу практику на підприємстві згідно з договором про навчально-виробничу практику, є базою нарахування єдиного внеску. При цьому на підприємство покладається обов’язок нарахувати та утримати єдиний внесок із усієї суми нарахованої заробітної плати учня.

* Постанова ВС від 20.01.2021 р. у справі № 815/3570/16 (reyestr.court.gov.ua/Review/94264520).

Думка редакції. Суперечки на тему, чи є трудовими відносини між підприємством — базою практики та учнями закладів професійної (професійно-технічної) освіти, точаться давно. Вся біда в тому, що наше законодавство не дає чіткої відповіді на це запитання. І якщо з оподаткуванням таких виплат все було стабільно (є дохід — є ПДФО), то із стягненням ЄСВ склалося трагічно.

Податківці пішли врозріз з позицією Пенсійного фонду, який раніше адміністрував ЄСВ. Вони наполягають на включенні сум доходу, отриманого учнями закладів професійної (професійно-технічної) освіти від підприємств за період проходження виробничої практики, до бази нарахування ЄСВ (див., наприклад, лист ДФСУ від 05.02.2018 р. № 456/6/99-99-13-02-03-15/ІПК; 201.03 БЗ).

Адже згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI платниками ЄСВ є підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами.

Зауважимо, що в Об’єднаному звіті з ЄСВ та ПДФО наразі передбачений окремий код категорії застрахованої особи для відображення таких практикантських доходів в додатку Д1 (аналог таблиці 6 Звіту з ЄСВ), а саме «69» — учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів під час проходження стажування та практики. Саме з цим кодом слід буде відображати суми заробітної плати, яку виплачує підприємство практиканту за виконання ним робіт у період навчання, виробничої практики.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі