Теми статей
Обрати теми

Нова ПН — нові запитання

Солошенко Людмила, податковий експерт
З 1 березня оновили форму податкової накладної (ПН)*. І хоча податкова накладна не сильно змінилася, при її заповненні виникають запитання. Більшість із них стосується нового реквізиту «код» у заголовній частині і підпису ПН.

* Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 5.

Нагадаємо, що в заголовній частині ПН додали ще одне цифрове поле «код». І ось ключове правило. Нове поле «код» заповнюємо, тільки (!) якщо заповнено поле «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» (п. 4 Порядку № 1307**). Якщо ж дані про податковий номер (паспорт) у ПН не заповнюємо, то й нове поле «код» не треба заповнювати. Оскільки, по суті, це поле уточнює, який податковий номер у платника: (1) юрособи/(2) фізособи/(3) платника не з ЄДРПОУ або (4) фізособи без ІПН.

** Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Таке поле з’явилося і в даних продавця, і в даних покупця. Щоправда, свої дані продавець заповнить без зусиль, тому з проставлянням коду в даних продавця труднощів не виникає. А запитань більше із зазначенням кодів у даних покупця. Розглянемо їх.

Як заповнити нові реквізити ПН

img 1

img 2

img 3

ВИСНОВКИ

  • Нове поле «код» заповнюють, тільки якщо в ПН заповнено поле з податковим номером.
  • У ПН на неплатників ПДВ податковий номер покупця не зазначають. Тому неважливо, хто покупець (юрособа/ФОП/звичайний громадянин) — у таких ПН поле «код» у даних покупця не заповнюють (залишають порожнім).
  • Код «3» проставляють за особливими платниками, не включеними до ЄДРПОУ, яким присвоєний 9-значний реєстраційний (обліковий) номер платника податків.
  • У нових РК до старих доберезневих ПН за платниками необхідно заповнювати нове поле «код».
  • Якщо ПН підписана по-старому (зазначені ініціали і прізвище), така ПН є дійсною і підтверджує в покупця ПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі