Теми статей
Обрати теми

Інтрига ознаки «15» акцизної накладної

Павленко Олексій, податковий експерт
За інформацією з сайту ДПСУ*

* tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/455559.html.

Висновок документа

Напрям використання «15 — фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб’єкту господарювання — платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача» зазначається в акцизній накладній (АН), складеній на операцію з відвантаження пального платнику або — неплатнику пального акцизу, лише за умовою оподаткування «5»

Нагадаємо, що з 1 березня цього року нарешті податківці почали реєструвати АН/РК і Заявки нової форми. Детальніше читайте про це в «Податки & бухоблік», 2021, № 19, с. 27.

У «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 16, коментуючи зміни у цих документах і новий Порядок № 729**, ми передбачали, що таке безладне збільшення в них кількості кодів і ознак призведе до різних проблем, і, на жаль, не помилилися. ☹ Роз’яснення податківців, що коментується, було викликано тим, що платники пального акцизу, які повертають пальне зі зберігання теж платникам цього податку (а таких випадків чимало!), почали зазначати в АН згаданий новий напрям використання «15». Але ці АН з незрозумілих тоді причин не приймалися системою (СЕАРП) до реєстрації в ЄРАН.

** Порядок складання акцизної накладної.., затверджений наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 р. № 729.

Податківці швидко відреагували оцим роз’ясненням, яке здивувало нас подвійно.

1. Тільки з умовою оподаткування «5»! Виявилося, що згадану ознаку напряму використання «15» допускається в АН зазначати тільки з ознакою умов оподаткування «5»! А якщо ви, наприклад, зазначите з цим напрямом («15») умову оподаткування «0», то СЕАРП скаже вашому документу «goodbye».

А що ж таке ознака умов оподаткування «5»? Вона призначена лише для тих госпсуб’єктів, які не були зареєстровані платниками пального акцизу станом на 01.07.2019 р. і мали на цю дату (!) залишки чужого пального, яке знаходилось у них на зберіганні. Такі суб’єкти, нагадаємо, повинні були відповідно до п.п. 1 п. 29 підрозд. 5 розд. XX ПКУ подати Заявки і завести такі обсяги пального до СЕАРП ще до 01.01.2020 р. Але ж таких суб’єктів, а тим паче тих із них, у кого все ще залишається саме те чуже пальне, яке зберігалось станом на 01.07.2019 р., мабуть, лічені одиниці. Це — якісь великі нафто- та/або газосховища тощо.

Звісно, у нас викликає запитання: який сенс було саме зараз вводити до АН таку «архаїчну» ознаку напряму використання пального? А головне: чому в Порядку № 729 прямо про це не зазначити, щоб не вводити в оману користувачів цього документа?! Адже в тексті Порядку № 729, де згадується ознака напряму використання «15» (див. пп. 4, 14 та 32 розд. ІІ), ніде не зазначено про таке «вузьке» її застосування! Але ж платники пального акцизу — не екстрасенси!

2. АН на відпуск не тільки платникам, але й неплатникам! Це вже стосується лише тих платників, хто буде оформлювати АН з напрямом використання «15». У цьому напрямі «чорним по білому» зазначено про відпуск пального зі зберігання лише платникам (див. у самій формі АН та в згаданих нормах Порядку № 729). Але! АН з напрямом «15» можна виписувати й у випадках відпуску пального зі зберігання також і неплатникам (!) пального акцизу. Про це прямо зазначили фіскали в матеріалі, що коментується, і такий висновок (як це не дивно) випливає з п. 32 розд. ІІ Порядку № 729***. Отакої…

*** До речі, про цей ляп ми вже сповіщали наших читачів (див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 19 у Таблиці виноску **). Але тоді ми ще не знали, де ж саме помилка? Тепер зрозуміло — у тексті найменування ознаки «15»…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі