Теми статей
Обрати теми

Відпускна середня: якщо у розрахунковому періоді простій

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09

Висновок документа

Якщо простій з оплатою з розрахунку 2/3 окладу запроваджено на певний період, який включає і вихідні дні, то при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток необхідно виключити весь період простою, з урахуванням вихідних днів

Довготривалий «ковідний» карантин залишив свій слід у діяльності практично усіх підприємств. Багато роботодавців вимушені були оформлювати у цей період простій.

Тож ситуація, коли у розрахунковому періоді для визначення суми відпускних є період простою, сьогодні доволі часто зустрічається на практиці.

Якщо такий період оплачений за середньою, то і сума оплати, і дні простою візьмуть участь у розрахунку відпускної середньої зарплати.

Зовсім інша справа, якщо період простою оплачений виходячи з 2/3 тарифної ставки (окладу) працівника. Тут на перше місце виходить абзац шостий п. 2 Порядку № 100*. Ним визначено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Але що законодавець мав на увазі під отим «невідпрацьованим часом»? Кількість календарних чи лише робочих днів, що припала на період простою, викидати з розрахунку?

На наш погляд, розрахунок повинна покинути саме кількість календарних днів, на які згідно з наказом роботодавця припав період простою. До речі, саме такий принцип застосовується й для випадку, коли в розрахунковому періоді відпустка без збереження заробітної плати.

А ось виключення лише робочих днів з розрахунку, як рекомендують окремі незалежні експерти, призведе до штучного заниження суми середньої зарплати й суми оплати періоду відпустки.

Це, відверто скажемо, не дуже добре. Адже оплата періоду відпустки віднесена ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР до мінімальних гарантій в оплаті праці.

Що ж, сподіваємося, роз'ясненням Мінекономіки, наведеним у листі, що коментується, буде поставлена ​​крапка в «простійному» питанні. Адже саме це відомство наділене правом надавати роз'яснення з питань обчислення середньої зарплати відповідно до Порядку № 100.

Підіб’ємо підсумок. Якщо період простою є в розрахунковому періоді для обчислення суми відпускних, то звертаємо увагу на те, як оплачений цей період.

Якщо виходячи з 2/3 окладу (тарифної ставки) працівника, то «піднімаємо» наказ (розпорядження) про запровадження простою. Якщо згідно з ним період простою охоплює як робочі, так і вихідні дні, то з розрахунку відпускної середньоденної зарплати викидаємо загальну кількість календарних днів, що припала на період простою, та суму оплати простою.

Радує, що Мінекономіки розділило нашу думку щодо «простійних» днів у розрахунку. А більш детально про розрахунок середньої зарплати у різних випадках її збереження читайте в тематичному номері «Податки & бухоблік», 2021, № 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі