Теми статей
Обрати теми

ПН-кульбіт: з коли застосовувати нову форму?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131

висновок документа

Під сільськогосподарську ПДВ-ставку 14 % оновлено форми податкової накладної (ПН), декларації з податку на додану вартість та уточнюючого розрахунку

Наказ, що коментується, опублікований 12.03.2021 р. та застосовується до податкових періодів починаючи з 1 березня. Тож відтепер усі ПН/РК треба реєструвати в ЄРПН за новою формою незалежно від дати їх складання — навіть лютневі або більш ранні.

З ПДВ-декларацією — картина маслом. За лютий подаємо ще за старою формою. А ось з 01.04.2021 р. уже вступить у свої права оновлена форма з кодом J(F) 0200123.

З датою ж застосування нової форми ПН Мінфін наколобродив. Виходить, ПН/РК в оновленому форматі треба було складати і направляти на реєстрацію в ЄРПН з 01.03.2021 р.?

Зрозуміло, цього не можна було зробити технічно. По-перше, сам наказ побачив світ 12 березня. А по-друге, електронна версія ПН з кодом J(F) 1201012 (і то, її проєкт) з’явилася в Реєстрі форм електронних документів на сайті ДПСУ лише 15 березня. Тому навіть 12 і 15 березня ПН реєструвалися ще за старою формою з кодом J(F) 1201011. І що тепер?

ПН зареєстровані з 1 по 11 березня. Ті ПН, які зареєстровані за старою формою в цей період, залізно дійсні і з ними нічого не треба робити. Адже тоді, повторимо, взагалі-то ми могли скласти ПН виключно за старою формою. Саме її реєструвала СЕА ПДВ. Нова ж форма ПН формально працює з 12 березня — дати набуття чинності наказом, що коментується.

ПН зареєстровані 12 і 15 березня. З ПН, зареєстрованими за старою формою в ці дні, — питання. За нашим переконанням, міняти вже зареєстровані ПН не треба. Раз СЕА приймала ПН на реєстрацію за старою формою, вони не можуть вважатися недійсними. Нової ж форми ПН ще просто не було!

До того ж згідно з п. 14 Порядку № 1246* підтвердженням, зокрема, прийняття ПН є квитанція. А квитанція в прийнятті ПН є. Крім того, немає механізму визнання недійсної ПН, яка була зареєстрована в ЄРПН. СЕА в автоматичному режимі перевіряє ПН на відповідність затвердженому формату (п. 12 Порядку № 1246). Хіба що під сумнів ставиться реальність самої операції в результаті перевірки. Але це також не говорить про недійсність самої ПН.

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Підтверджують нашу позицію і податківці (див. tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/457443.html). Можливість зареєструвати ПН за новою формою забезпечено з 16 березня. Тож по 15 березня включно діяли старі форми ПН/РК. Тому сумніватися в легітимності зареєстрованих у першій половині березня ПН не варто. Вони цілком підходять для ПК.

Якщо вирішили ПН поміняти. Як ви зрозуміли, сенсу в цьому немає. Але про всяк випадок нагадаємо. Штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН у карантинний період не загрожують. Але! Щоб зареєструвати ПН за новою формою, потрібен реєстраційний ліміт (по суті, повторний на одну і ту ж операцію). Та і з РК до ПН за старою формою напевно будуть проблеми — практично всі зменшуючі РК потрапляють під блокування. Причина складання мінусового РК фіскалів абсолютно не хвилює. Розраховувати на розуміння з боку контролерів тут не варто.

Тому якщо раптом сильно захочете йти шляхом виписування нових ПН, то починати треба з РК, і якщо він пройде, то тільки тоді реєструвати нову ПН. Але не навпаки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі