Теми статей
Обрати теми

Постачання поза розподілом і розрахунок ЧВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

висновок документа

Особливі пільгові постачання з п. 199.6, п.п. 2 п. 381, пп. 26, 46, 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ враховують у загальних обсягах операцій (у гр. 4 ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ). Проте за подвійними придбаннями (призначеними для одночасного використання в оподатковуваних і таких пільгових операціях) розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ нараховувати не треба

Нагадаємо, що деякі пільгові постачання (такі як постачання власного металобрухту, карантинних медтоварів та інші) виведені з-під ПДВ-розподілу. У ПКУ чорним по білому написано, що правила ст. 199 ПКУ на них не поширюються. А це означає, що ні розраховувати ЧВ (від укр. «частка використання»), ні розподіляти ПДВ (тобто нараховувати розподільчі ПЗ) через такі постачання платникові не треба.

Причому про те, що такі операції залишаються за бортом ПДВ-розподілу, раніше говорили і податківці. Фіскали роз’яснювали, що в неоподатковуваних операціях їх ураховувати не треба і обов’язок подавати розрахунок ЧВ (тобто відомий усім додаток Д7, який з березня став додатком Д6) у платників відсутній (лист ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5364/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Схожі висновки звучали і в листах ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1387/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 26.12.2017 р. № 3143/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і ГУ ДПС у Львівській обл. від 28.07.2020 р. № 3092/ІПК/13-01-04-01. Такий підхід був цілком виправданий і відповідав нормам ПКУ. Адже раз для цих операцій немає ПДВ-розподілу, то їх викидання з розрахунків і неучасть у ЧВ було абсолютно справедливим.

Що говорять податківці зараз? Тепер фіскали чомусь роз’яснюють, що ці пільгові постачання слід уключати в загальні обсяги і враховувати в гр. 4 таблиці 1 додатка Д6. Неначе не зважаючи на норми ПКУ, фіскали сліпо керуються формулою з таблиці. Хоча і визнають, що розподіляти ПДВ через них не треба.

Але що як дотриматися рецепту контролерів і ці пільгові постачання (які за ПКУ виведені (!) з-під ПДВ-розподілу) включити в розрахунок ЧВ?

По-перше, за логікою фіскалів, через такі постачання доведеться розраховувати і декларувати ЧВ (тобто подавати додаток Д6 з розрахунком частки). Проте це суперечитиме ПКУ, яким прямо передбачено, що правила розподілу таких постачань не стосуються. А у фіскалів виходить цікаво: розподілу при таких постачаннях немає, а частка є? Навіщо тоді її рахувати — не зрозуміло. Можливо, без додатка Д6 податківці навіть вважатимуть декларацію не поданою. Хоча, звичайно, це вже перебір, адже ПКУ рахувати ЧВ не вимагає.

А по-друге, такий розрахунок дасть викривлене значення ЧВ. І якщо окрім цих пільгових операцій є й інші пільгові постачання, то частка неоподатковуваних операцій буде завищена. Тому і розподільчих ПЗ нарахуємо більше. Невже цього і хочуть податківці? До того ж, за їх версією, фактично ці пільгові постачання впливатимуть на розрахунок ЧВ і ПДВ-розподіл. Тоді як ПКУ встановлене зворотне і для таких постачань, навпаки, зроблено виняток.

Отже, вважаємо, податківці поспішили з висновками. Та й чому фіскали поміняли позицію, не зрозуміло. Адже норми ПКУ відтоді не змінювалися. І раз за ПКУ для цих пільгових операцій встановлено виняток — вони поза розподілом — притягувати їх за вуха до розрахунку ЧВ і ПДВ-розподілу не слід. На наш погляд, у загальні обсяги їх уключати не треба. Їм узагалі не місце в додатку Д6! Адже правила розподілу їх обходять стороною. Тому все ж сподіваємося, що контролери передумають і повернуться до колишньої зваженої позиції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі