Теми статей
Обрати теми

Єдиний звіт: приклад заповнення

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Кінець першого кварталу стрімко наближається. Отже, зовсім скоро настане час подання квартальної звітності. До її лав вперше потрапив єдиний звіт з ЄСВ та ПДФО. Звіт дуже об’ємний. Включає багато різної інформації, яка інколи навіть дублюється в різних додатках. Тож ми для вас готуємо окремий тематичний номер щодо заповнення цього «монстрозвіту». Це буде «Податки & бухоблік», № 28. Отримаєте його ви на початку квітня. А щоб зняти напругу очікування, пропонуємо вам розім’ятися на прикладі.

Про новий звіт, який має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок), та об’єднає у собі форму № 1ДФ та Звіт з ЄСВ, ми розповідали у «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 2.

Програмне забезпечення щодо цього звіту повинно було з’явитися ще у лютому та дати можливість роботодавцям подати Податковий розрахунок «довідковий» як «звітний».

Нагадаємо, що потреба подати такий розрахунок може виникнути, якщо в межах звітного кварталу:

— працівнику призначається пенсія чи лікарняні, допомога по вагітності та пологах;

— працівника звільнено й він стає на облік у центрі зайнятості як безробітний з виплатою допомоги по безробіттю.

Проте не так сталося, як гадалося. Процес розробки затягнувся. Яку картину маємо наразі? З’явиться програмне забезпечення з 1 квітня, подамо «звітний» розрахунок за 1 квартал 2021 року і закриємо всі питання щодо цього періоду.

А ось подати «довідковий» розрахунок як «звітний» уперше може виникнути потреба у травні за квітень 2021 року. Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією на працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

Тобто сьогодні пріоритети змінилися. На перше місце виходить звітний розрахунок. Поговоримо про нього саме зараз.

Визначаємося з додатками

Податковий розрахунок має шість додатків. Проте звичайні роботодавці матимуть справу лише з чотирма з них: Д1, 4ДФ, Д5, Д6.

Кожен з додатків формуємо за наявності подій для відображення у ньому.

Зауважимо, що практично у кожного роботодавця звіт міститиме сам розрахунок та 2 додатки до нього. Перший — це Д1 із сумами ЄСВ. Другий — це 4ДФ із зобов’язаннями з ПДФО та військового збору.

А ось додаток Д5 формуватимемо, якщо у звітному кварталі приймали, переводили, переміщували, звільняли працівника, надавали відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду до 3 (6) років, а також якщо з особою було укладено/розірвано договір підряду (договір на надання послуг).

Ну і додаток Д6 формуватимуть лише ті роботодавці, працівники яких мають право на спецстаж.

Приклад. Зарплата працівника (основне місце роботи, повна зайнятість) у кожному місяці І кварталу — 10000 грн (ПДФО — 1800 грн, ВЗ — 150 грн, ЄСВ — 2200 грн). З 15.02.2021 р. згідно з наказом від 12.02.2021 р. № 48-ос його перевели на посаду кухара (код КП 5122).

Почнемо з 4ДФ. Його формуємо окремо за кожен з місяців звітного кварталу (див. рис. 1 на с. 3). Зверніть увагу: порядок відображення зарплати залишили незмінним. Своєчасно виплачену зарплату вказуємо у 4ДФ за місяць її нарахування.

img 1

Рис. 1. Фрагменти заповнення 4ДФ за місяці І кварталу 2021 року

А ось Д5 (див. рис. 2 на с. 3) формуємо в цілому за квартал. Переведення відображаємо одним рядочком. Не як раніше — двома, а одним. Тобто тут маємо зміни.

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення Д5 за І квартал 2021 року

Від Д5 йдемо до Д1. Його формуємо в розрізі місяців звітного кварталу (див. рис. 3). Після того, як сформували Д1, переносимо підсумкові дані за кожним місяцем до розділу 1 Податкового розрахунку. Ще більше про заповнення єдиної звітності та ще більше прикладів очікуйте в «Податки & бухоблік», № 28.

img 3

Рис. 3. Фрагмент заповнення Д1 за місяці І кварталу 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі