Теми статей
Обрати теми

Купуємо у ФОП: доведеться платити за виписку з ЄДР?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Якщо ваш постачальник — підприємець, не забудьте переконатися, що він дійсно має статус ФОП. Інакше при перевірці може постати питання про те, що ви виплатили дохід фізичній особі та як її податковий агент зобов’язані були утримати з цього доходу ПДФО, військовий збір (ВЗ), а іноді і ЄСВ. Як уникнути таких наслідків? Зараз розповімо.

Безоплатно переконатися, що ваш контрагент — ФОП, можна на сайті Мін’юсту (usr.minjust.gov.ua/content/free-search). Тут ви побачите дату реєстрації ФОП, а також зареєстровані ним види діяльності. Натисненням однієї кнопки перевіряється і єдиноподатковий статус ФОП (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod), а також статус платника ПДВ.

Але чи достатньо просто перевірити статус підприємця? Чи треба якимось чином фіксувати отриману інформацію (наприклад, за допомогою скриншоту)? А може, необхідно, як і раніше, вимагати у контрагентів-ФОП копію виписки (витягу) з ЄДР та/або витягу з реєстру платників єдиного податку (ЄП)? А якщо контакт із постачальником відсутній, то добувати ці документи самостійно?

Що говорить закон

Є окремі правила для різних систем оподаткування і для ситуації сплати ЄСВ з робіт (послуг).

Єдиноподатник. Дохід ФОП, з якого сплачується єдиний податок, не включається в загальний оподатковуваний дохід такої фізособи (п.п. 165.1.36 ПКУ, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ). Тобто дохід, оподаткований єдиним податком, ПДФО не оподатковують. Те ж саме стосується і ВЗ. Адже доходи, що не потрапили до бази оподаткування ПДФО, звільнені і від військового збору (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, щоб не платити ПДФО/ВЗ, досить переконатися, що підприємець зареєстрований єдиноподатником.

Загальносистемник. Можна не утримувати з доходу підприємця на загальній системі ПДФО і військовий збір, якщо такий ФОП надав копію документа, що підтверджує його реєстрацію (п. 177.8 ПКУ). Як бачите, тут уже згадується копія документа.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Незалежно від системи оподаткування ФОП виконує роботи або надає послуги за цивільно-правовим договором (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464*). Сплачувати ЄСВ не треба, якщо цивільно-правовий договір укладений із ФОП і роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

* Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Ну а тут важлива відповідність зареєстрованим видам діяльності.

Роз’яснення податківців

Єдиноподатник. Документом, що підтверджує факт перебування підприємця на спрощеній системі оподаткування й обрані ним види господарської діяльності, є витяг із Реєстру платників ЄП, копія якого за необхідності надається юридичним особам і підприємцям, з якими має господарські відносини такий єдиноподатник (див. БЗ 107.05).

Загальносистемник. Порядок надання інформації з ЄДР регулюється ст. 11 Закону № 755**. Інформація з ЄДР є відкритою і загальнодоступною і надається, зокрема, у вигляді виписки, витягу (БЗ 103.07).

** Закон України від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ, підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно з укладеними ЦПД, повинен надати суб’єктові господарювання копію документа, що підтверджує його держреєстрацію (виписку з ЄДР, в якій зазначені основні види діяльності) (БЗ 201.10).

Робимо висновки

Єдиноподатник. У ПКУ немає прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдиноподатниками запасатися будь-якими документами, що підтверджують їх ЄП-статус. Тому, на наш погляд, у цьому випадку можна обійтися звичайною перевіркою за Реєстром платників ЄП (+ можна зробити скриншот). Схоже, і фіскали не наполягають на обов’язковості витягу, а говорять про нього як про один із варіантів підтвердження ЄП-статусу контрагента.

Загальносистемник. У п. 177.8 ПКУ є згадка про копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП. Традиційно таким документом вважається витяг/виписка з ЄДР. Тому формально він потрібний (і саме на нього посилаються податківці в офіційних консультаціях). Хоча, на наш погляд, ця вимога давно застаріла. Самостійно перевіривши держреєстрацію ФОП на дату угоди, ви отримаєте актуальнішу інформацію, ніж з минулорічного витягу від ФОП.

Та й податківці, схоже, на ділі готові визнати як підтвердження будь-яку інформацію, отриману згідно зі ст. 11 Закону № 755. А це, зокрема, й інформація, отримана за безоплатним запитом (а не обов’язково платна виписка або витяг). Тому, на наш погляд, сміливий бухгалтер може обійтися і без документа, просто перевіривши дані по контрагенту в ЄДР на дату угоди і зафіксувавши її за допомогою скриншоту.

Роботи (послуги) і ЄСВ. Ні Закон № 2464, ні Інструкція № 449* не вимагають копій документів, що підтверджують зареєстровані підприємцем види діяльності (хоча в п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Інструкції № 449 зазначається, що побачити види діяльності ФОП можна у витягу з ЄДР). Тому, на наш погляд, достатньо просто перевірити, чи зареєстрований в ЄДР відповідний вид діяльності (за допомогою того ж безоплатного запиту). Якщо зареєстрований, то сплачувати ЄСВ не треба.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Але податківці вимагають копію документа, причому згадують саме виписку з ЄДР. Хоча в цьому випадку саме виписка — не кращий варіант. Навіть якщо просити у ФОП папірець, то краще, щоб це був витяг з ЄДР, як зазначено в Інструкції № 449, оскільки саме у витягу наведений увесь перелік видів господарської діяльності ФОП, а у виписці — тільки основний.

Виплати підприємцям У єдиному звіті

Строго кажучи, підприємство (ФОП), що надає/виплачує дохід фізособі-підприємцю (якщо його статус підтверджений в описаному вище порядку), не є податковим агентом такого підприємця. Адже в цьому випадку у підприємства (ФОП) немає ПДФО-обов’язків, перерахованих у п.п. 14.1.180 ПКУ. Водночас для відображення виплат підприємцям у додатку 4ДФ нового об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО і ВЗ, як і раніше, передбачена окрема ознака доходу «157».

Податківці завжди наполягали на необхідності включення до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. Для зміни цієї позиції у зв’язку з уведенням нового звіту підстав немає. Невключення до звіту виплат підприємцям може бути розцінене податківцями як подання звітності не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків. Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.2 ПКУ. Не хочете сперечатися з податківцями? Тоді відображайте дохід ФОП у додатку 4ДФ з ознакою «157».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі