Теми статей
Обрати теми

РРО-штрафи при виявленні надлишків товарів

Децюра Сергій, податковий експерт
У ході фактичної перевірки підприємства було проведено інвентаризацію товарів на складі. За результатами інвентаризації виявлені надлишки товарів. Контролери погрожують нарахуванням штрафу згідно зі ст. 20 Закону про РРО. Чи правомірні їхні погрози, враховуючи, що підприємство продає товари лише за безготівковим розрахунком через банк? (м. Харків)

Розпочнемо з того, що податківці самі проводити інвентаризацію товарів права не мають. Вони можуть лише вимагати від платника під час проведення перевірок проведення інвентаризації (п.п. 20.1.9 ПКУ). Після її проведення зустрічаються випадки, коли фіскали хочуть застосувати до платника відповідальність за ст. 20 Закону про РРО.

Йдеться про штраф за реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або за ненадання під час перевірки документів, що підтверджують облік товарів, які знаходяться у місці продажу. Розмір штрафу — подвійна вартість товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

При цьому прямо із ст. 20 Закону про РРО випливає, що відповідальність за таке порушення не стосується ФОП-спрощенців — неплатників ПДВ, якщо вони не реалізують ТСПТ, ліки та вироби медпризначення, а також ювелірку.

Про те, що відповідальність за ст. 20 Закону про РРО оминає юросіб, прямо у статті не говориться. Але насправді вона не всеосяжна. Фінансова санкція, прописана у ст. 20 Закону про РРО, тісно пов’язана із вимогами п. 12 ст. 3 Закону про РРО і не працює без неї.

У п. 12 ст. 3 Закону про РРО прямо вказано, що дотримання обов’язку щодо реалізації тільки товарів, які обліковані у встановленому порядку, покладено на суб’єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів (ЕПЗ), платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. На цьому наголошують і фіскали у категорії 109.20 БЗ.

Із цього робимо висновок: санкцію за ст. 20 Закону про РРО можна накласти тільки на тих, хто здійснює розрахункові операції в розумінні Закону про РРО, тобто приймає як оплату за товар готівку чи здійснює розрахунки у безготівковій формі із застосуванням ЕПЗ (тобто із застосуванням платіжних карток та за допомогою мобільних платіжних інструментів, встановлених на смартфон або інший бездротовий пристрій). При цьому застосовується при здійсненні розрахункової операції РРО/ПРРО/КОРО чи ні (суб’єкт звільнений від застосування РРО відповідно до ст. 9 та 10 Закону про РРО), значення не має.

Якщо юрособа торгує товарами й оплата здійснюється суто у безготівковій формі (тобто шляхом перерахування коштів з одного рахунку на інший, через касу банку чи через термінали самообслуговування банку), то боятися штрафів за ст. 20 Закону про РРО не слід. Бо юрособа не проводить у цьому випадку розрахункову операцію, а отже і вимоги ст. 20 Закону про РРО на неї не поширюються.

Водночас, якщо юрособа здійснює безготівкові розрахунки із використанням ЕПЗ (у тому числі платіжних карт), то вона здійснює розрахункову операцію і на неї фіскали можуть спробувати накласти штраф за ст. 20 Закону про РРО. Але для цього вони мають зафіксувати порушення, тобто відсутність обліку товарів (первинних документів) у місці їх продажу.

Якщо юрособа доведе, що продає тільки обліковані на складі товари (надасть документи про надходження товарів у точку продажу), а надлишки, що виникли під час інвентаризації, будуть оприбутковані (буде підтверджено, що причина надлишків, наприклад, пересортиця), і будуть надані документи про надходження цих товарів на склад, то підстав застосовувати штраф за ст. 20 Закону про РРО також не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі