Теми статей
Обрати теми

Визначаємо дату складання РК

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Призначення РК — коригувати ПН відповідно до вимог ст. 192 ПКУ. Дата складання РК є одним з обов’язкових його реквізитів. Помилка в даті РК може поставити під сумнів збільшення ПК покупцем або зменшення ПЗ продавцем. Як визначитися із цією датою? У цьому вам допоможе наша стаття.

Загальні РК-правила

Зауважимо, що ст. 192 ПКУ, яка регулює порядок коригування податкових зобов’язань і податкового кредиту, нічого не говорить про дату складання РК, є тільки просторова прив’язка до проведення перерахунку. Утім, як випливає з п. 21 Порядку № 1307, РК складається в порядку, передбаченому для складання ПН, за винятком випадків, прямо прописаних у самому документі. За загальним правилом, для ПДВ-обліку важливою залишається перша подія — оплата або відвантаження товару / надання послуг. Хоча в багатьох випадках уже після укладення додаткової угоди зрозуміло, що ПДВ не залишиться таким, як був раніше, податківці традиційно при складанні РК теж орієнтуються на дату першої події. Щоправда, це правило не є універсальним і не для всіх випадків коригування зі ст. 192 ПКУ підходить. Покажемо в таблиці нижче момент складання РК у найпоширеніших випадках коригувань.

Дата складання РК

Подія

Дата РК

Пояснення

Перегляд ціни (РК з кодом причини 101)

Після відвантаження*

на дату доплати/

повернення коштів**

Податківці за традицією прив’язуються до дати фактичної податкової події, що відбулася після перегляду ціни (101.15 БЗ). Водночас тут логічно складати РК уже на дату перегляду ціни, який закріплюється в додатковій угоді. Тому, в ідеалі, безпечніше скласти додаткову угоду тією ж датою, що й податкову подію (у цьому випадку — доплата/повернення коштів)

Після передоплати*

на дату відвантаження або доплати/

повернення коштів**

Орієнтуємося на дату першої події, що відбулася після перегляду цін (тобто відвантаження або проведення розрахунків).

При часткових відвантаженнях (перша подія після авансу) РК складають на дату кожного часткового відвантаження (101.15 БЗ).

Якщо при зменшенні ціни товару 1 кошти покупцеві не повертаються, а зараховуються в рахунок оплати товару 2, то складають зменшуючий РК на дату такого заліку. Причому якщо товар 2 уже був відвантажений і на дату відвантаження (перша подія) ПН була зареєстрована, то ще одну ПН складати не потрібно (лист ДПСУ від 06.03.2020 р. № 970/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

* До речі, фіскали вважають, що при збільшенні ціни достатньо на дату подальшого постачання/оплати скласти один збільшуючий РК, а ПН (на суму збільшення) складати не потрібно (лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 26.07.2018 р. № 3293 /ІПК/08-01-12-01-10).

** За цими ж правилами визначають дату складання РК при зміні ціни через прив’язку до інвалюти (лист ГУ ДПС у м. Києві від 30.10.2020 р. № 4476/ІПК/26-15-04-01-18, лист ДПСУ від 18.12.2020 р. № 5255/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Перегляд кількості (РК з кодом причини 102)

Після відвантаження/передоплати

Збільшення кількості (РК-збільшуючий)

складаємо нову ПН на дату відвантаження або доплати коштів

Вважаємо, у такому разі відбувається нове постачання додаткової кількості товару, отже, логічно складати не РК, а нову ПН за першою подією: допостачання товару або доплати (п. 201.7 ПКУ). Але якщо після рішення про збільшення кількості першою здійснюється доплата, фіскали пропонують складати на дату такої доплати РК, а не ПН (лист ДФСУ від 10.05.2018 р. № 2072/6/99-95-42-03-15/ІПК). Хоча, відверто кажучи, додаткова кількість — це окремий, новий об’єкт ПДВ і доплата за нього — перша подія за цим новим об’єктом

Зменшення кількості (РК-зменшуючий)

на дату повернення коштів/товару або заліку (якщо кошти не повертаються)

При частковому поверненні товару/авансу, коли відбувається зменшення кількості при незмінній ціні, РК-102 складають на кожну дату такого повернення (101.15 БЗ).

Якщо після відвантаження (оплати не було) відбувається зменшення кількості товару без зміни ціни, то РК-102 складаємо на дату такого повернення товару (101.15 БЗ).

Якщо після передоплати (до відвантаження) сторони домовилися про зменшення кількості, то слід погоджувати напрям використання завислих коштів:

— якщо кошти повертаються покупцеві, то складають РК на дату повернення коштів. Причому на зайву суму коштів нова ПН не складається (101.15 БЗ);

— якщо кошти покупцеві не повертаються, а зараховуються в рахунок оплати товарів за іншим договором, то складають РК на дату заліку коштів

Повернення товару (РК з кодом причини 103)

Товар відвантажений і сплачений

Якщо грошові кошти повертаємо

на дату повернення коштів

За загальним правилом, при поверненнях покупцям — платникам ПДВ логічно складати РК на дату першої події (повернення товару/коштів).

Утім, якщо перша подія — повернення товару, то податківці прив’язуються до завершальної операції і вимагають складати РК на дату повернення коштів (101.04 БЗ). Тому:

— якщо перша подія — повернення коштів, то складають РК на дату повернення коштів;

— якщо перша подія — повернення товару, то складають РК на дату повернення коштів (завершальної події).

Але якщо ви зробили не так, апелюйте до листа ДПСУ від 30.09.2020 р. № 4073/ІПК/99-00-05-06-02-06

Грошові кошти не повертаємо, а проводимо залік

на дату повернення товару плюс нова ПН

Якщо покупець повернув товар, але гроші йому не повертаються, а зараховуються в рахунок оплати товарів за іншим договором, то на дату повернення товару покупцем складають (101.04 БЗ):

— зменшуючий РК;

— нову ПН під нове постачання (якщо за новим договором ще не було постачання і ПН ще не складалася)

Після авансу/відвантаження

На дату повернення коштів/товару

Якщо мала місце єдина подія (аванс або відвантаження), безумовно, РК складають на дату коригування такої єдиної події: повернення передоплати/товару (п. 192.1 ПКУ).

Якщо аванс не повертаємо, а зараховуємо в рахунок постачання товарів за іншим договором, то складаємо на дату такого заліку тільки зменшуючий РК-103 (якщо залік відбувається в рахунок відвантаженого товару, за яким ПЗ були нараховані раніше)

Повернення з неплатниками ПДВ (РК з кодом причини 103)

Товар відвантажено й оплачено

на дату повного повернення коштів

Якщо покупець — неплатник ПДВ повертає оплачений товар, РК можна скласти тільки після повного (!) повернення коштів (п. 192.2 ПКУ).

До речі, якщо після постачання товарів/послуг неплатникові ПДВ відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то, на думку фіскалів (101.15 БЗ), постачальник складає РК (а не нову ПН) і збільшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок.

Врахуйте: не потрібно складати РК до підсумкової ПН, якщо повернення товару відбувається в день продажу (101.15 БЗ). Але якщо повертається товар реалізований і облікований у підсумковій ПН раніше, то складання РК не уникнути (101.15 БЗ).

Податківці також дозволяють протягом місяця згортати повернення товарів/послуг при складанні зведеної ПН. Тобто наприкінці місяця у зведеній ПН продавець показує суми ПДВ загальною сумою, яка відповідає фактичній сумі всіх постачань товарів (послуг) за період. При цьому РК до такої ПН не складається (101.15 БЗ)

Після відвантаження/авансу

на дату повернення товару/авансу

Якщо мала місце єдина подія (відвантаження або аванс), то РК можна скласти на дату коригування такої єдиної події: повернення грошей/товару (101.15 БЗ)

Зміна номенклатури (РК з кодом причини 104)

Після передоплати

на дату відвантаження товару нової номенклатури

Якщо зміна номенклатури відбувається в межах передоплати, то, вважаємо, не буде помилкою скласти РК уже на дату підписання додаткової угоди.

Хоча податківці підтягують сюди дату завершальної операції — відвантаження і на цю дату говорять складати РК-104 (101.15 БЗ)

Після відвантаження й оплати

на дату повернення товару: РК (з «-») і нова ПН

(на новий товар)

Якщо змінюється номенклатура поставленого й оплаченого товару (з поверненням раніше оплачених і поставлених товарів), то, по суті, відбуваються дві окремі операції (101.15 БЗ):

1) повернення товару старої номенклатури (РК-103);

2) нове постачання товару іншої номенклатури.

Тому на дату повернення товару складають РК-103 і нову ПН.

Хоча логічно скласти один РК-104 датою повернення товару старої номенклатури

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі