№35-36

Податки & бухоблік, травень, 2021/№ 35-36 Інші номери журналу ›
  • 4ДФ: якщо є неуповноважений підрозділ чи оренда землі Чи потрібно формувати окремий Розрахунок та 4ДФ на працівників неуповноваженого відокремленого підрозділу, якщо сплата ПДФО за працівників головного підприємства та працівників такого підрозділу з 01.01.2021 р. відбувається на один розрахунковий рахунок для сплати ПДФО? Чи потрібно відображати в окремому Розрахунку та 4ДФ доходи фізосіб від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, якщо такі ділянки розташовані не за місцезнаходженням підприємства?
  • Коригування: з РК і без Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — РК) є незамінним інструментом для більшості випадків коригування ПДВ. Без нього покупець не зможе збільшити ПК у разі збільшення суми компенсації, а постачальник, навпаки, не зможе зменшити ПЗ, але вже при зменшенні суми компенсації або при поверненні. На жаль, податківці часто встромляють палиці в колеса: то незаконно відмовляють у реєстрації РК, то вигадують різні варіанти складання РК, не передбачені жодним нормативним актом. Та й ПЗ не вирізняється лояльністю: взяти хоча б історію зі строками реєстрації зменшуючих РК. Загалом, тема РК — велика за обсягом і багатогранна. За неї й візьмемося. А розпочнемо з того, в яких випадках потрібно складати РК, і згадаємо ті рідкісні ситуації, коли без РК можна обійтися.
  • Визначаємо дату складання РК Призначення РК — коригувати ПН відповідно до вимог ст. 192 ПКУ. Дата складання РК є одним з обов’язкових його реквізитів. Помилка в даті РК може поставити під сумнів збільшення ПК покупцем або зменшення ПЗ продавцем. Як визначитися із цією датою? У цьому вам допоможе наша стаття.
  • Шпаргалка щодо заповнення РК До заповнення РК, як і до ПН, доводиться підходити з підвищеною увагою. Оскільки від правильного заповнення РК, з одного боку, залежить можливість коригування продавцем ПЗ, а з іншого — право на ПК у покупця. Тому поговоримо про заповнення РК детальніше.
  • РК до авансової ПН: змінюємо ціну та кількість За домовленістю з покупцем, у складеній за попередньою оплатою ПН, на дату відвантаження змінюємо одночасно ціну і кількість товару. Як у такому разі заповнити РК до такої авансової ПН? За якими графами (кількісними чи ціновими) показуємо в РК коригування?
  • Коригування зведених компенсуючих ПН Як провести коригування, якщо іноді у зведених компенсуючих (розподільчих) ПН (за пп. 198.5, 199.1 ПКУ) потрібно прибрати (зняти) якісь ПН, а іноді — додати?
  • Зміна номенклатури — це повернення? Тонкощі перехідних операцій У грудні 2020 року ми заплатили постачальникові насіння аванс, він склав ПН зі ставкою 20 %. Зараз ми домовилися про відвантаження іншого товару (в рахунок авансу), що підпадає під сільгоспставку. При відвантаженні постачальник складає мінусовий РК на суму авансу, а на відвантажений товар — нову ПН зі ставкою 14 %. Свої дії аргументує тим, що зміна номенклатури прирівнюється до повернення авансу, а відвантаження іншого товару — до першої події за новим постачанням. Чи можна так робити?
  • Відповідальність за порушення порядку реєстрації РК Коли та які штрафи застосовуються до платника при несвоєчасній реєстрації РК?
  • Виправлення ІПН у декларації не відображається У ПН, складеній у січні 2021 р., була допущена помилка в ІПН покупця. І тільки у квітні цю помилку виявили. Склали виправляючий РК і склали нову ПН. Як тепер відображати виправлення ІПН у декларації з ПДВ?
  • Нульові РК у декларації Постачальник при складанні ПН допустив помилку в коді товару згідно з УКТ ЗЕД. Відразу був складений нульовий РК на зміну номенклатури і зареєстрований у ЄРПН. Чи потрібно в декларації з ПДВ та в додатку Д1 відображати такий нульовий РК?
  • Прострочений РК і період відображення Розрахунок коригування на зменшення кількості (зменшуючий) складений продавцем 30.03.2021 р., а зареєстрований у ЄРПН покупцем — 19.04.2021 р. В якому місяці слід урахувати цей РК у декларації з ПДВ?
  • Зміна номенклатури — альтернатива ПН на аванс Наше підприємство отримало аванс від покупця за цемент. Проте сам цемент ми ще не придбали. Чи можливе блокування ПН на отриману передоплату? І якщо так, то чи можна його якось уникнути?
  • Розблоковували мінусовий РК: коли зменшуємо ПЗ На початку квітня нам розблоковували зменшуючий РК, поданий на реєстрацію ще в січні 2021 року. У декларації з ПДВ якого періоду нам показати зменшення ПЗ за таким розблокованим зменшуючим РК?
  • Коригування до підсумкової ПН Ми продаємо товар неплатникам, у тому числі уроздріб. Чи можна не виписувати РК на повернення (їх часто блокують), а все згортати в підсумковій ПН за день повернення? Де передбачений той чи інший варіант?
  • Обнуляємо зайву ПН через РК-20 Після авансу й авансової ПН випадково зареєстрували ще одну ПН за другою подією — відвантаженням. Тепер є дві однакові ПН: правильна (авансова) і помилкова (відвантажувальна), складені різними датами. Чи можна обнулити зайву відвантажувальну ПН за допомогою РК з типом причини «20»?
  • Як прибрати поодиноку помилкову ПН Склали і зареєстрували помилкову ПН за неіснуючою операцією. Як виправити цю ситуацію і як це позначиться на регліміті?
  • Помилка в ставці ПДВ: виправляємо При здійсненні операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, в ПН помилково зазначили ставку 14 відсотків. Чи можна виправити одним РК?
  • Обнулили ПН помилковим РК: що робити? Склали на дату першої події (відвантаження) податкову накладну. Пізніше весь товар повернули і на всю суму склали РК-103, але помилилися в даті такого РК. По суті, ПН виведена в нуль. Як виправити таку помилку?
  • Нульовий РК не тією датою: що загрожує і як виправити? На дату отримання авансу постачальник склав ПН під постачання одного товару, але далі за домовленістю на ту ж суму відвантажив інший товар. При складанні нульового РК на зміну номенклатури допустив помилку (склав РК не тією датою). Які можуть бути проблеми в покупця і постачальника? Як виправити помилку?
  • Помилка в даті РК. Як виправити? Отримали аванс 36 тис. грн у грудні 2020 року. Товар відвантажено 31.03.2021 р. на суму 33 тис. грн (перегляд ціни). Сформували РК й випадково дату РК вбили 31.01.2021 р. (покупець зареєстрував РК у квітні 2021 року). Як обнулити це коригування і скласти правильною датою?
  • Чим запам'ятався квітень
  • Перелік основних документів
  • Бухгалтерський тест за квітень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми квітневих номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі