Теми статей
Обрати теми

Виправлення ІПН у декларації не відображається

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У ПН, складеній у січні 2021 р., була допущена помилка в ІПН покупця. І тільки у квітні цю помилку виявили. Склали виправляючий РК і склали нову ПН. Як тепер відображати виправлення ІПН у декларації з ПДВ?

Така помилка виправляється шляхом складання мінусового РК до ПН, у якій була допущена помилка, і нової ПН з правильним ІПН. РК складається за датою виявлення помилки (квітень 2021 року), а нова ПН датується виникненням податкових зобов’язань.

У декларації з ПДВ ІПН покупця відображався тільки в старому додатку Д5. Узагалі при виявленні такої помилки потрібно було подати УР до декларації за помилковий період (у ньому гр. 6 не заповнюється, оскільки сумових помилок у декларації за січень не було). При цьому потрібно було подати уточнюючий додаток Д5, у якому і була допущена помилка (інші додатки подавати до УР не потрібно). У ньому неправильний запис вносився зі знаком «-», а за ним вносився правильний запис. Підсумкова сума залишалася колишньою, а помилка виправлялася.

Але, як відомо, в новій формі додатка Д1 (аналог старого Д5) ІПН покупця за тими ПН, які зареєстровані до дати подання декларації, не відображається. Тобто цю помилку виправити просто ніде. Тому ми вважаємо, що вам декларацію за січень виправляти взагалі не потрібно (підтверджують це й податківці в БЗ 101.24). Так, це виглядає незвично і дивно, але діяти якось по-іншому немає підстав.

Інша річ, якби ПН із помилкою не була б зареєстрована до дати подання декларації за січень і потрапила б до табл. 1.1 старого додатка Д5. У такому разі зараз цю помилку потрібно було б виправити в аналогічній табл. 1.1 нового додатка Д1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі