Теми статей
Обрати теми

Прострочений РК і період відображення

Адамович Наталія, податковий експерт
Розрахунок коригування на зменшення кількості (зменшуючий) складений продавцем 30.03.2021 р., а зареєстрований у ЄРПН покупцем — 19.04.2021 р. В якому місяці слід урахувати цей РК у декларації з ПДВ?

При складанні зменшуючого РК на коригування кількості у результаті отримуємо зменшення суми компенсації на користь постачальника. У результаті такого коригування згідно з п.п. 192.1.1 ПКУ: продавець зменшує податкові зобов'язання, покупець зменшує податковий кредит.

Причому враховувати наслідки такого коригування в декларації з ПДВ сторони можуть у різних періодах (місяцях).

Для продавця діє ключове правило: продавець може зменшити податкові зобов'язання тільки після реєстрації покупцем зменшуючого РК (п.п. 192.1.1 ПКУ).

При цьому, як пояснюють податківці, визначати період для відображення зменшення податкових зобов'язань у декларації з ПДВ покупцю слід з оглядкою на «своєчасність/несвоєчасність» реєстрації покупцем РК (див. лист ДФСУ від 12.03.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консультацію з БЗ 101.24). А отже, продавець зменшує податкові зобов'язання:

— у періоді складання РК — якщо покупець зареєстрував РК своєчасно;

— у періоді реєстрації РК — якщо покупець зареєстрував РК несвоєчасно.

Не зважаємо на спецстрок з п. 201.10 ПКУ для реєстрації зменшуючих РК, складених на платників ПДВ, — 15 календарних днів з дня отримання РК покупцем.

З метою уникнення помилок при складанні декларації з ПДВ і непорозумінь при визначенні регліміту (розрахунок показника ∑Перевищ) податківці рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації ПН/РК (див. лист ДПСУ від 13.09.2019 р. № 177/6/99-00-04-02-03-15/ІПК).

Тому своєчасність/несвоєчасність реєстрації зменшуючого РК визначаємо виходячи з того, в якій (першій/другій) половині місяця складений РК.

У нашому випадку зменшуючий РК складено 30.03.2021 р. (у другій половині місяця), відповідно граничний строк його реєстрації припадає на 15.04.2021 р.

Покупець зареєстрував РК 19.04.2021 р., тобто несвоєчасно. Тому хоча такий РК і складений у березні, проте показати зменшення ПЗ за ним продавець повинен у декларації з ПДВ за квітень 2021 року ряд. 7 декларації зі знаком «-», без розшифровки в додатку Д1). Бо у разі прострочення, орієнтуємось на період реєстрації РК у ЄРПН.

При цьому на майбутнє врахуйте! Якщо зменшуючий РК виявиться незареєстрованим покупцем у ЄРПН протягом 1095 календарних днів або ж узагалі виявиться нескладеним, то зменшити податкові зобов'язання при такому коригуванні в постачальника взагалі не вийде (див. БЗ 101.24).

Для покупця факт реєстрації зменшуючого РК ролі не відіграє. Річ у тому, що за правилами коригування зменшити ПК покупець зобов’язаний у періоді проведення перерахунку ПДВ, незалежно від періоду отримання РК від продавця або періоду його реєстрації (п.п. 192.1.1 ПКУ). Як пояснюють податківці, у періоді, на який припадає дата складання зменшуючого РК, покупець повинен зменшити податковий кредит і зареєструвати РК в ЄРПН у встановлені строки.

Тож зменшення податкового кредиту покупець завжди відображає «період у період», не озираючись на факт реєстрації РК у ЄРПН. У нашому випадку зменшуючий РК складений 30.03.2021 р., покупець повинен показати в декларації з ПДВ за березень 2021 року (у ряд. 14 декларації зі знаком «-», з розшифровкою в таблиці 2.2 додатка Д1).

Якщо ж податковий кредит у періоді коригування (у декларації за березень) покупець не зменшив, йому слід виправити помилку через УР (уточнюючий розрахунок).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі