Теми статей
Обрати теми

Помилка в ставці ПДВ: виправляємо

Альошкіна Наталя, податковий експерт
При здійсненні операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, в ПН помилково зазначили ставку 14 відсотків. Чи можна виправити одним РК?

Формально вам нічого не заважає внести виправлення до ПН з помилкою в ставці ПДВ одним РК. Але податківці наполягають на перевиписуванні ПН*. Позиція фіскалів зрозуміла — запізніла реєстрація ПН загрожує платникові штрафом (хоча на період карантину діє мораторій). Тут наведемо наші аргументи. Тим паче, що є позитивні консультації фіскалів, де вони радять, наприклад, замінити помилкову ставку 20 % на ставку 0 % одним РК (101.15 БЗ).

* Лист ДПСУ від 22.03.2021 р. № 6946/7/99-00-21-03-02-07 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 25, с. 27).

У цілому, порядок складання РК і його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для ПН (п. 21 Порядку № 1307). Окреме складання ПН передбачено тільки при одночасному постачанні одному покупцю як оподатковуваних товарів/послуг, так і звільнених від оподаткування (п. 17 Порядку № 1307). А ось для складання однієї ПН, у якій будуть одночасно відображені операції, що оподатковуються за різними ставками ПДВ, жодної заборони немає. Отже, постачальник може скласти один РК, в якому одночасно зазначатимуться операції, що оподатковуються за ставками 14 і 20 %. Тобто складаємо один РК-104. У його табличній частині зі знаком «-» відображаємо обсяг операцій, який був оподаткований за ставкою 14 %, і зі знаком «+» обсяг операцій, що підлягає оподаткуванню за ставкою 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі