Теми статей
Обрати теми

Обнулили ПН помилковим РК: що робити?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Склали на дату першої події (відвантаження) податкову накладну. Пізніше весь товар повернули і на всю суму склали РК-103, але помилилися в даті такого РК. По суті, ПН виведена в нуль. Як виправити таку помилку?

На жаль, на сьогодні скласти РК, у тому числі зворотний технічний, який би обнулив результати помилкового РК, у цьому випадку не вийде. Проте вихід із цієї ситуації є. Про це — далі.

Спершу пояснимо, у чому полягає плачевність ситуації з обнуленою ПН. За загальними правилами, складати будь-який подальший РК можна, тільки відштовхнувшись від показників ПН, які на поточну дату обліковуються в ЄРПН, з урахуванням усіх зареєстрованих до неї РК (101.15 БЗ). Помилка, допущена в даті складання РК, виправленню простим РК не здійснима. Виправити ситуацію можна шляхом подання технічного (зворотного) РК, який нівелює повністю дані РК помилкового. І вже услід скласти РК з правильною датою.

Водночас РК, по суті, є інструментом для виправлення помилок саме в ПН, а не в РК. І якщо помилковий РК повністю обнулив ПН (усі показники такої ПН дорівнюють нулю), то відкоригувати таку операцію взагалі не вийде. Технічний (зворотний) РК просто буде ні до чого прив’язати (див. лист ДПСУ від 24.10.2019 р. № 981/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Зауважимо: для покупця, великою мірою, наявність РК значення не має, вхідний ПК йому доведеться відкоригувати (зменшити) у будь-кому разі датою повернення товару. А ось вам (продавцеві) відкоригувати ПЗ можна тільки після реєстрації правильного РК (п.п. 192.1.1 ПКУ). Хоча, якщо підійти буквально, то коли товар повертається повністю, постачання зникає, а з ним і об’єкт оподаткування ПДВ. Отже, і покупець, і продавець мають рівні права відкоригувати ПДВ-наслідки постачання, що не відбулося. При цьому некоректна робота програмного забезпечення не повинна обмежувати права продавця (по суті, позбавляти його можливості виправити помилку). Ясно, що така позиція продавця на практиці буде занадто хисткою. Тому безпечніше вжити заходів для реєстрації правильного РК.

Поправити ситуацію можна, у принципі, шляхом перевиписування наново ПН і РК до неї з правильною датою. Наприклад, якщо граничні строки реєстрації обнуленої ПН і РК ще не спливли, то ви можете негайно перевиписати наново (1) ПН (і оскільки вона правильна, повністю її продублювати, присвоївши інший номер) і (2) скласти також новий РК-103 з правильною датою. При цьому колишні ПН з помилковим РК у ПДВ-декларації відображати не потрібно. Якщо з перевиписуванням нової ПН і РК уже всі строки минули, теж не біда, адже на період карантину діє мораторій на штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН і РК. Тому на сьогодні можна здійснити перевиписування з мінімальними втратами.

Причому, вважаємо, подавати уточненки до ПДВ-декларації, до яких належать ПН і РК до неї, теж не потрібно. По-перше, ПЗ, незалежно від наявності зареєстрованої ПН, продавець у будь-якому разі зобов’язаний відобразити в ПДВ-декларації за відповідний період. Наявність двох однакових ПН з різними номерами ПЗ продавця не збільшують (причому номер конкретної ПН ніде в деці не фігурує). По-друге, без зареєстрованого РК з правильною датою продавець не має права відобразити зменшення ПЗ у декларації.

Але пам’ятайте: якщо колишні ПН і РК з помилковою датою належать до різних періодів, за той період, до якого належить помилковий РК, утворюється незникаючий показник ∑Перевищ, який уріже регліміт (101.17 БЗ). У цьому випадку за свою неуважність вам доведеться пожертвувати реглімітом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі