Теми статей
Обрати теми

ПДВ-декларація та ІПН-помилки: шукаємо точки дотику

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Оновили додаток Д1 і скасували «контрагентський» додаток Д5 до декларації з ПДВ. Бухгалтери сушать голову над тим, як тепер виправляти помилки, допущені у старій формі цих додатків. Особливо несумові помилки, наприклад, неправильний ІПН покупця товарів/послуг. Залежно від конкретної ситуації можливі варіанти. Давайте детально розберемося з цією проблемою.

Березень 2021 року — перший звітний (податковий) період, за який була подана оновлена ПДВ-декларація за формою в редакції наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131* (граничний строк подання — 20.04.2021 р.). Нова форма уточнюючого розрахунку (УР) застосовується з 1 квітня 2021 року.

* Див. «Податки & бухоблік», 2021, № 24.

Додаток Д5 до декларації з ПДВ, в якому ми раніше розшифровували податкові зобов’язання (ПЗ) і податковий кредит (ПК) в розрізі контрагентів, канув у небуття. Частина даних з нього перекочувала до додатку Д1. Відповідно зменшилася і загальна кількість додатків — їх тепер 8 замість 9. У самій ПДВ-декларації з’явилися нові рядки для відображення постачань/придбань за сільгоспставкою 14 %.

Тому перш ніж обговорювати сучасний порядок виправлення ІПН-помилок, згадаємо загальний алгоритм заповнення розділів I (ПЗ) та II (ПК) декларації з ПДВ.

Розділ I декларації — ПЗ

У розділі I «Податкові зобов’язання» оновленого додатка Д1 сьогодні не вимагається розшифровувати усі ПЗ в розрізі контрагентів. Розписуємо тільки ПЗ звітного періоду, за якими не зареєстровані (у тому числі заблоковані) на дату подання декларації:

— ПН — у таблиці 1.1;

збільшуючі РК — у таблиці 1.2.

Зменшуючих РК це взагалі не стосується! Адже на момент відображення зменшення ПЗ в декларації РК має бути зареєстрований — інакше не можна показати зменшення ПЗ. Відповідно РК на мінус у додаток Д1 ніколи не потрапляють. Тобто

суцільно ПЗ звітного періоду в розрізі контрагентів в додатку Д1 не розшифровуємо

Причому не важливо, своєчасно чи несвоєчасно зареєстровані ПН на дату подання декларації — розшифровку їх не наводимо. Але в рядках 1.1, 1.2 і 1.3 самої декларації відображаємо ПЗ за всіма ПН. Відповідно значення рядків 1.1, 1.2 і 1.3 декларації не збігатиметься зі значенням відповідного рядка «Усього за звітний (податковий) період» додатка Д1.

Зверніть увагу! Для відображення коригувань за компенсуючими ПЗ у декларації з ПДВ зараз передбачені свої окремі коригуючі рядки — 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1. Причому підсумки цих рядків включаються в рядок 9, а не в значення рядків 4.1, 4.2 і 4.3 декларації.

Коригування обсягів пільгових операцій, відображених у рядку 5.1, показують у рядку 5.1.1 декларації з ПДВ.

При цьому коригуюче значення цього рядка повинне відніматися (якщо коригування на «-») / додаватися (якщо коригування на «+») з обсягу звільнених постачань, здійснених у поточному періоді (рядок 5.1).

Коригування ПЗ за послугами, отриманими від нерезидентів, залежно від ПДВ-ставки 20 % або 7 % фіксують у рядках 6.1 і 6.2 декларації відповідно.

У цілому заповнення розділу I декларації з ПДВ можна представити так (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Розділ I декларації з ПДВ

Розділ II декларації — ПК

У розділі II «Податковий кредит» додатка Д1 до декларації з ПДВ по повній розшифровуємо і ПК звітного періоду в розрізі контрагентів (у таблиці 2.1), і його коригування (у таблиці 2.2). Власне, із вхідними ПН чинимо точно так, як ми це робили раніше у скасованому на даний момент додатку Д5 і в тому ж обсязі.

Обсяги отриманих на території України від нерезидентів послуг (як правило, у сфері культури і мистецтва), а також коригування ПК за ними, що оподатковуються за ставкою 7 %, відображаємо по рядку 13.2 декларації з ПДВ.

Важливо! Напевно ви помітили присутність у рядках 13.1 і 13.2 посилання на додаток Д1. Невже це означає, що відтепер і сам ПК за нерезидентськими послугами з рядків 13.1 (ставка 20 %) та 13.2 (ставка 7 %), і його коригування треба розкривати в додатку Д1 до декларації з ПДВ у розрізі контрагентів?

Схоже, це маленька недбалість. Адже по факту програмне забезпечення налагоджене по-старому. Тобто в додаток Д1 потрапляють тільки коригування ПК і то загальним підсумком (у рядки 13.1 і 13.2 таблиці 2.2).

У цілому заповнення розділу II декларації з ПДВ має такий вигляд (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Розділ II декларації з ПДВ

Якщо в ПН помилилися з ІПН

У зв’язку з оновленням декларації з ПДВ, зміною додатка Д1 і скасуванням старого додатка Д5 з’явилося нове забарвлення у виправленні помилок в ІПН покупця. Якщо раніше у будь-якому випадку потрібно було подавати УР, то зараз усе інакше. Адже в таблицю 1.1 додатка Д1, повторимо, заносимо відомості тільки за тими ПН, які не зареєстровані на дату подання декларації за звітний період.

Звідси вимальовується головне правило:

у додатку Д1 можна виправити тільки ті помилки, які допущені в його таблиці 1.1 та/або в таблиці 1.1 скасованого Д5

Тобто за умови, що відображені в них ПН були незареєстрованими. За зареєстрованими на дату подання декларації ПН виправити помилку в додатку Д1 не вийде. Така несумова ІПН-помилка проходить повз ПДВ-декларацію та її додаток Д1. А ось сумову помилку виправляють шляхом подання УР.

Проаналізуємо можливі ситуації.

ПН із помилковим ІПН зареєстрована і включена в старий Д5. У цьому випадку в ПДВ-декларації зафіксовані ПЗ, визначені на дату складання ПН з неправильним ІПН.

Для виправлення самої ІПН-помилки складають зменшуючий РК і нову ПН із правильним ІПН. Проте такі РК і нова ПН ніяк не впливають на задекларовані ПЗ. Тому операцію, пов’язану з виправленням помилки в ІПН покупця, безпосередньо в ПДВ-декларації та її додатку Д1 не відображають. Такої ж думки дотримуються і податківці (див. БЗ 101.24, od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/465117.html). Фіскалам цілком достатньо інформації з ЄРПН.

Точно так же не вийде виправити помилку, якщо ПН зареєстрована з правильним ІПН, а помилки припустилися тільки в старому додатку Д5. Оскільки нинішній додаток Д1 не містить аналога таблиці 1 скасованого додатка Д5. Але переживати із цього приводу не варто. Головне, щоб ІПН був правильно вказаний у зареєстрованій ПН.

ПН із помилковим ІПН зареєстрована, але не відображена в декларації. За таких обставин помилка, якої припустилися, спричинила заниження ПЗ з ПДВ. Щоб її виправити, подають УР. Проте додаток Д1 до нього не заповнюють. Адже ПН зареєстрована в ЄРПН, тобто їй у додатку Д1 не місце. Тож якщо помилка зачіпає дані самої декларації (тобто впливає на суму задекларованих ПЗ), достатньо її виправити тільки в самій декларації шляхом подання УР без додатка Д1.

ПН із помилковим ІПН не зареєстрована, але відображена в таблиці 1.1. У подібній ситуації неправильний ІПН, окрім самої ПН, засвітився також у таблиці 1.1 додатка Д1 (старого додатка Д5) до декларації з ПДВ. Адже на момент подання декларації ПН з помилковим ІПН не була зареєстрована в ЄРПН.

Тоді неправильний ІПН виправляють по-старому. Тобто подають УР до декларації, в якій відобразили ПН з ІПН-помилкою. До такого УР додають уточнюючий додаток Д1. У його таблиці 1.1 таку помилку виправляють методом «сторно» (див. БЗ 101.24). А саме:

— повторюють помилковий запис з неправильним ІПН, при цьому вартісні показники вказують зі знаком «-» (тобто сторнують);

— вносять запис із правильним ІПН, при цьому вартісні показники вказують без знака;

— не заповнюють підсумковий рядок «Усього за звітний період».

ПН із помилковим ІПН не зареєстрована і не відображена в таблиці 1.1. Тут просто перевиписують ПН з правильним ІПН і подають УР до помилкової декларації з ПДВ з уточнюючим додатком Д1. У його таблиці 1.1 відображають ПН з правильним ІПН, не зареєстровану на момент подання такого УР.

А ось якщо перевиписану ПН із правильним ІПН вже зареєстрували, то уточнюючий додаток Д1 подавати не треба. Тоді просто подають УР, щоб виправити допущене заниження ПЗ.

ПН із правильним ІПН постачальника відображена в декларації з неправильним ІПН. Тут зовсім інша справа. Адже помилку виявили в таблиці 2 колишнього додатка Д5 (при розшифровці ПК, хоча в самій податковій накладній ІПН постачальника вказаний правильно). А ПК, як і раніше, розписують у повному обсязі. Тільки тепер це роблять у додатку Д1. І в нинішньому додатку Д1 є аналог таблиці 2 із скасованого додатка Д5 — це таблиця 2.1. Тому виправляють стару ІПН-помилку за допомогою цієї таблиці додатка Д1. Для цього подають УР до помилкового періоду і до нього додають уточнюючий додаток Д1. У його таблиці 2.1 помилку в ІПН постачальника виправляють так:

— дублюють запис з раніше вказаним помилковим ІПН, при цьому вартісні показники відображають зі знаком «-» (тобто сторнують);

— заповнюють новий рядок із правильним ІПН контрагента (вартісні показники записують без знака).

Врахуйте! Так само, як і раніше, обсяги постачань товарів/послуг і суму ПДВ, вказані в помилковій (другій) ПН і РК до неї, не відображають у ПДВ-декларації (dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/464427.html).

Уточнюємо додаток Д2

Якщо двома словами, то виправлення помилок у таблицях додатка Д2 проводимо так:

сумові помилки відображаємо на суму уточнення, а несумові — методом коригування

А ось детальний механізм виправлення помилок у додатку Д2 від податківців (див. БЗ 101.25). При виправленні Д2-помилок, які вплинули на показники декларації, потрібно збільшити/зменшити числові значення за рядком, який раніше вже був у додатку Д2, зі знаком «+» або «-».

Якщо необхідно додати новий або видалити існуючий рядок додатка Д2, то його повторюють на повну суму зі знаком «+» або «-».

При цьому УР заповнюють так:

— до графи 4 переносять показники декларації з ПДВ, додаток Д2 до якої уточнюється;

— у графі 5 показують усі відповідні показники декларації з урахуванням виправлення помилок;

— у графі 6 відображають різницю.

Якщо в додатку Д2 припустилися несумової помилки (наприклад, неправильно вказали ІПН), то її виправляють таким чином:

— повторюють помилковий запис, вартісні показники сторнують (показують зі знаком «-»);

— наводять правильний запис щодо операції з виправленими показниками (у тому числі й вартісні дані);

— не заповнюють підсумковий рядок «Усього».

У цьому випадку УР заповнюють точно так, як і при виправленні сумової помилки в додатку Д2. З тією лише різницею, що дані графи 5 відповідатимуть показникам графи 4, а графа 6 залишиться незаповненою.

Детально про те, як заповнити оновлену ПДВ-декларацію та додатки до неї, читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 24.

висновки

  • ПЗ у розрізі контрагентів за зареєстрованими на дату подання декларації ПН і збільшуючими РК у додатку Д1 не розшифровують. РК на мінус теж у додаток Д1 не потрапляють. Адже зменшити ПЗ можна тільки за зареєстрованим РК.
  • ПК звітного періоду в розрізі контрагентів і його коригування розписуємо в додатку Д1 до декларації з ПДВ в повному обсязі.
  • Якщо ПН з неправильним ІПН зареєстрована в ЄРПН, то виправлення такої ІПН-помилки в додатку Д1 не показують. У ньому можна виправити тільки ті помилки, які допущені в його таблиці 1.1 та/або в таблиці 1.1 скасованого додатка Д5.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі