Теми статей
Обрати теми

Нерезидентські пільги в додатку ПП

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.16 Бази знань

Висновок документа

Якщо доходи виплачувалися нерезиденту кілька разів протягом року, то датою початку користування пільгою є день першої виплати доходу, а датою закінчення користування пільгою — день останньої виплати доходу. Причому через наростаючий підсумок додаток ПП з нерезидентською пільгою квартальникам доведеться подавати щокварталу до кінця року, навіть якщо в наступних періодах року доходи нерезиденту більше не виплачувалися

Оподаткування доходів нерезидентів-юросіб за зниженими ставками податку або їх звільнення від оподаткування згідно з міжнародними договорами вважається податковою пільгою (пп. «в», «г» п. 30.9 ПКУ). Платники податку на прибуток відображають таку пільгу в додатку ПП. У зв’язку з цим контролери прояснили два моменти.

Термін користування пільгою. При заповненні додатка ПП у графах 4 — 5 треба вказувати термін користування пільгою. Проте у виносці 3 до додатка ПП лише сказано, що цей термін збігається з датами початку/закінчення звітного періоду, якщо термін користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і триває після його закінчення.

Тому у податківців запитали, які дати вважати початком/закінченням користування пільгою при відображенні нерезидентських виплат у додатку ПП: дати початку і закінчення звітного періоду або ж власне день виплати доходу нерезиденту. Податківці висловилися за останній варіант — відштовхуватися від дати виплати доходу нерезиденту. І пояснили, що:

— при виплаті в звітному періоді доходу нерезиденту датою початку/закінчення користування пільгою є дата виплати доходу нерезиденту. А це означає, що якщо дохід нерезиденту виплачувався, наприклад, 30.04.2021 р., таку дату продублюємо і в гр. 4, і в гр. 5 додатка ПП;

— якщо доходи виплачувалися нерезиденту кілька разів протягом звітного періоду (періодів), то датою початку користування пільгою є день першої виплати доходу, а датою закінчення користування пільгою — день останньої виплати доходу. А тому якщо дохід нерезиденту виплачувався, наприклад: 10.02.2021 р., 18.05.2021 р. і 22.06.2021 р., то в піврічному додатку ПП у гр. 4 вкажемо «10.02.2021 р.». (дату першої виплати), а в гр. 5 «22.06.2021 р.». (дату останньої виплати).

Таким чином, незалежно від того, як часто протягом звітного періоду виплачувався дохід нерезиденту (разово/багаторазово), у будь-якому випадку термін користування пільгою в додатку ПП відображають за датою (датами) виплати цього доходу.

Раніше податківці висловлювалися про це не так чітко і тільки узагальнено зазначали, що датами початку/закінчення користування податковою пільгою є відповідно дата виникнення підстав для застосування пільги і дата виникнення підстав для закінчення її застосування (див. БЗ 102.19, що діяла до 01.01.2020 р.).

Втім, повинні зазначити: максимум, що може загрожувати посадовим особам за неправильне зазначення терміну пільги в додатку ПП, — так це адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку (за ст. 1631 КпАП від 85 до 170 грн).

Подання додатка ПП. Друге питання стосується подання додатка ПП квартальниками. Чи треба його й надалі щокварталу подавати до кінця року разом із декларацією, якщо в подальших періодах року доходи нерезиденту більше не виплачувалися? Податківці відповіли: так, треба. Адже декларацію квартальники складають наростаючим підсумком. Тому квартальники повинні тягнути до кінця року разом з декларацією і додаток(ки) ПН, і додаток ПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі