Теми статей
Обрати теми

Придбання без ПДВ — у ряд. 10.4 декларації

Солошенко Людмила, податковий експерт
Які придбання відображають у ряд. 10.4 декларації з ПДВ? У цей рядок уключають тільки придбання, підтверджені ПН (пільговими і з нульовою ставкою ПДВ), чи й інші придбання «без ПДВ» (без вхідних ПН), здійснені у неплатників (наприклад, у неплатників-ФОП)?

Які придбання відображаємо. Рядок 10.4 декларації з ПДВ (до березня — ряд. 10.3) називається: «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість». Це означає, що в ряд. 10.4 декларації відображають усі безПДВшні придбання, тобто придбання:

— із ставкою 0 % ПДВ;

— пільгові — звільнені від оподаткування ПДВ (згідно зі ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами);

— необ’єктні — які не є об’єктом оподаткування (згідно зі ст. 196 ПКУ);

— здійснені у неплатників ПДВ.

Таким чином, у ряд. 10.4 уключають усі придбання без вхідного ПДВ, як:

(1) підтверджені ПН (пільгові і з нульовою ставкою ПДВ), так і

(2) без вхідних ПН (у тому числі здійснені у неплатників: юросіб або підприємців). Причому врахуйте: за придбаннями у неплатників (без вхідних ПН) самостійно формувати ПН з метою заповнення декларації не треба! А в цьому випадку безПДВшні придбання враховують у ряд. 10.4 декларації на підставі звичайної підтверджуючої первинки: товарних накладних, платіжних доручень, чеків, квитанцій тощо.

Так, зокрема, в ряд. 10.4 декларації показують «необ’єктні» послуги банку з розрахунково- касового обслуговування (п.п. 196.1.5 ПКУ), відсотки за банківським кредитом (п.п. 196.1.5 ПКУ, див. БЗ 101.04, що діяла до 23.05.2020 р.), роялті, що виплачуються грошовими коштами або цінними паперами (п.п. 196.1.6 ПКУ).

Оскільки придбання безПДВшні, то заповнюють тільки колонку А (заносять обсяги придбань). Причому придбання із ряд. 10.4 ніяк не розшифровують, оскільки жодного додатка до цього рядка не передбачено. Тому, скажімо, в додатку Д1 їх показувати не треба.

Ще зверніть увагу: в ряд. 10.4 показують обсяги саме безПДВшних українських придбань, тобто здійснених на митній території України. А ось, скажімо, безПДВшне пільгове ввезення товарів/необоротних активів (див. БЗ 101.24) або безПДВшні послуги, отримані від нерезидента, з місцем постачання, визначеним згідно зі ст. 186 ПКУ за межами митної території України (БЗ 101.24), у ряд. 10.4 декларації показувати не треба. Такі придбання в декларації взагалі не відображаються, оскільки формою декларації рядків для їх відображення не передбачено (лист ДПСУ від 08.10.2019 р. № 627/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Заповнюємо за першою подією. Рядок 10.4 декларації логічно заповнювати з урахуванням діючого в ПДВ-обліку загального правила першої події. Тобто показувати придбання за оплатою/отриманням — зважаючи на те, що було першим.

Відповідальність. Підсумуємо: формально в ряд. 10.4 декларації треба показувати усі безПДВшні придбання як у платників, так і в неплатників (у тому числі у ФОП). Проте в той же час слід зауважити, що значення цього рядка ні на що не впливає і на сумі податку в декларації ніяк не позначиться (оскільки заповнюється тільки колонка А).

Що буде, якщо якісь придбання в ньому забули відобразити? Тоді максимум, що може загрожувати, так це адмінштраф на посадових осіб за порушення порядку ведення податкового обліку (за ст. 1631 КпАП, у розмірі від 85 до 170 грн, на карантині від нього звільнень немає). А ось фінансової відповідальності (фінансових штрафів до підприємства) бути не повинно. А тому якщо ретельно в усіх подробицях ряд. 10.4 заповнити не змогли і якісь безПДВшні придбання в ньому не показали, то це, загалом, не дуже-то і страшно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі