Теми статей
Обрати теми

Продаж б/в запчастин за готівку — без РРО?!

Нестеренко Максим, податковий експерт
У постанові ВС від 18.11.2020 р. у справі № 640/18096/18* розглядається цікаве питання: чи можна при продажу запчастин, вилучених з основного засобу платника, замінити РРО прибутковими ордерами?

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/92971922.

Позиції сторін

Підприємство (позивач) здійснило продаж запчастин за готівку без використання РРО. Натомість приймання готівки було оформлено прибутковими касовими ордерами.

Податковий орган (відповідач) вважає, що цими діями підприємство порушило п. 1 ст. 3 Закону про РРО, а відтак застосувало штрафні санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Податковий орган звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Суд погодився з судами попередніх інстанцій і відмовив у задоволенні скарги.

Як зазначає суд, позивач не є підприємством, фактичним видом діяльності якого є торгівля або громадське харчування. На думку суду, підприємством не здійснювалися розрахункові операції, які підпадають під дію Закону про РРО. Тому внесення оплати з розрахунком у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів не можна вважати порушенням цього Закону.

Думка редакції

Скажемо одразу: позиція Верховного Суду нас дивує. Суд не обтяжує себе навіть точною цитатою з п. 1 ст. 3 Закону про РРО, на порушення якого посилаються податківці. Якщо підняти рішення апеляційного суду**, там ця цитата є, але при цьому не приділено достатню увагу визначенню розрахункової операції.

** Див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 18.09.2019 р. // reyestr.court.gov.ua/Review/84361858.

Згідно зі ст. 2 Закону про РРО розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів чи послуг. Розрахунковою операцією є приймання готівки від покупця при реалізації будь-яких товарів чи послуг. Тобто продаж запчастин за готівку цілком відповідає визначенню розрахункової операції. І п. 1 ст. 3 Закону про РРО стосується будь-яких розрахункових операцій, а не лише тих, які у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Тому висновок апеляційного суду, буцімто операція з реалізації запчастин має «виключний характер», виглядає дивно. Ще більш дивно, що Верховний Суд відмовляється визнати цю операцію розрахунковою і визнати над нею дію Закону про РРО. Такий висновок був би справедливим, якби оплата запчастин здійснювалася у безготівковій формі. Однак оплата була саме за готівку.

Підприємство оформлювало готівку, отриману за запчастини, прибутковими касовими ордерами. Таке право дійсно передбачене п. 1 ст. 9 Закону про РРО для тих підприємств, які не здійснюють діяльність у сфері громадського харчування і торгівлі. Але є нюанс: замінювати РРО прибутковими ордерами можуть лише ті підприємства, які торгують продукцією власного виробництва.

Із тексту рішення очевидно, що позивач не здійснює виробництво автозапчастин (вони вилучені з автомобіля).*** Можливо, суд шукає аналогію з поблажливою позицією самих податківців щодо продажу за готівку основних засобів (БЗ 109.02). Однак і ця аналогія для запчастин не працює: щодо запасів, вилучених з основних засобів, податківці однозначно наполягають на РРО (див. іншу консультацію з БЗ 109.02). Тож висновок суду про те, що позивач правомірно замінив РРО прибутковими касовими ордерами — сумнівний і зроблений без належного з’ясування обставин по суті.

*** Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі