Теми статей
Обрати теми

Прихована ФОПівська діяльність

Нестеренко Максим, податковий експерт
Фізособи часто здійснюють підприємницьку діяльність де-факто, не реєструючись як ФОП де-юре. Саме така ситуація мала місце в спорі, що коментується (див. постанову ВС від 06.10.2020 р. у справі № 826/14391/16)*.

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/92075989.

Позиції сторін

Платник. Фізична особа здійснювала систематичний продаж квартир і земельних ділянок. При цьому особа не була зареєстрована як ФОП, і договори на продаж об’єктів нерухомості укладала як звичайна фізособа.

Податковий орган (відповідач). Вважає, що такі дії свідчать про фактичне здійснення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП. Фіскали порахували обсяг операцій з продажу квартир і, виходячи з того, що в певний момент особа зобов’язана була зареєструватися платником ПДВ (так, наче вона — ФОП-загальносистемник), донарахували податкові зобов’язання з цього податку.

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили повністю. Фізособа звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Суд частково задовольнив касаційну скаргу. Погодився з тим, що фізособа фактично здійснювала діяльність ФОП. Продаж 18 квартир, навіть без зазначення у договорі ФОПівського статусу продавця, означає ФОПівську діяльність. Це не можна вважати суто задоволенням особистих потреб. З іншого боку, суд поставив під сумнів донарахування ПДВ. Бо необхідно додатково з’ясувати порядок оподаткування ПДВ здійснених операцій.

Думка редакції

Податківці впіймали фізособу на систематичному продажі квартир і земділянок. І… заявили: це означає, що фізособа виступала в цих операціях як ФОП. Заяв на застосування спрощеної системи, звісно, не подавала, отже, це ФОП на загальній системі. Тож треба рахувати, чи не перевищив він обсяг оподатковуваних операцій, зазначений у п. 181.1 ПКУ (наразі — 1 млн грн) як сигнал до обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Операції з постачання житла (крім першого постачання) — звільнені від ПДВ (п.п. 197.1.14 ПКУ), операції з постачання земділянок — теж звільнені (пп. 197.1.21, 197.1.13 ПКУ). Але коли визначається обсяг ПДВ-оподатковуваних операцій, податківці враховують пільговані операції нарівні з тими, що оподатковуються за ставками 20 %, 14 %, 7 % та 0 % (БЗ 101.02). Із усіма наслідками згідно з п. 183.10 ПКУ.

А звідки ПДВ-зобов’язання? Якщо всі здійснені прихованим ФОП операції — пільговані, сума ПДВ мала би дорівнювати нулю, і наслідків несвоєчасної ПДВ-реєстрації — фактично ніяких (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 27). Однак податківці також наполягали, що операції з продажу деяких квартир є операціями з першого постачання житла, а відтак — ПДВ-оподатковуваними.

Суд виніс соломонове рішення. З одного боку, визнав, що діяльність була ФОПівською. Суд послався на п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 25.04.2003 р. № 3, згідно з яким, аби здійснювати ФОП-діяльність, достатньо провести ФОПівські операції три рази на рік. Саме на цю норму посилалися податківці, коли інкримінували фізособам приховану ФОП-діяльність (див. лист ДФСУ від 02.05.2018 р. № 1972/К/99-99-13-02-03-14/ІПК). З іншого боку, суд заявив, що донарахування ПДВ — передчасне, адже сутність операцій не встановлена.

Верховний Суд визнав: фізособа для цілей оподаткування може розглядатися як ФОП, навіть якщо вона ФОП не зареєстрована. І не важливо, що ви напишете в договорі, буцімто ви укладаєте його як громадянин. Якщо по суті операція ФОПівська, вас будуть розглядати як ФОП. Тобто визнати ФОП мимоволі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі