Теми статей
Обрати теми

Проценти — витрати ФОП-загальносистемника?

Нестеренко Максим, податковий експерт
У ФОП-загальносистемника об’єкт оподаткування зменшують документально підтверджені витрати, пов’язані з госпдіяльністю (п. 177.2 ПКУ). Чи належать до них кредитні проценти? Верховний Суд відповідає у постанові ВС від 27.08.2020 р. у справі № 818/1549/17*.

* Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/91252386

Позиції сторін

Платник. ФОП-загальносистемник (позивач) сплачував проценти за кредитом і включав ці проценти до складу своїх витрат. ФОП наполягає, що ці витрати пов’язані з його господарською діяльністю. Адже кредитні кошти направлено на закупівлю ФОП сировини, оплату товарів та послуг для виробничих цілей.

Податковий орган (відповідач). Наполягає, що ФОП не мав права уключати сплачені проценти за кредитом до складу своїх витрат. На думку фіскалів, уключивши проценти до витрат, ФОП занизив свій чистий оподатковуваний дохід і, відповідно, недоплатив ПДФО.

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили. ФОП звертається з касаційною скаргою.

Вирішення справи судом

Верховний Суд погодився із судами попередніх інстанцій і відхилив касаційну скаргу. На думку суду, ст. 177 ПКУ містить вичерпний перелік витрат ФОП-загальносистемника, і процентів за кредитом серед таких витрат немає. Посилання ФОП на те, що кредитні кошти використані для виробничих цілей, суд відкидає, посилаючись на те, що проценти, сплачені ФОП за кредитом, безпосередньо не пов’язані з отриманням доходу.

Думка редакції

Оскільки ФОП не ведуть бухоблік, вони не можуть визначати свої витрати, просто орієнтуючись на бухоблікові принципи. До того ж ст. 177 ПКУ встановлює для ФОП-загальносистемника певні обмеження на витрати, яких немає у платників податку на прибуток. Тож у п. 177.4 ПКУ спеціально прописано перелік витрат, які ФОП-загальносистемник може відображати у складі підприємницьких (пп. 177.4.1 — 177.4.4 ПКУ), і витрат, які ФОП відображати заборонено (пп. 177.4.5, 177.4.6 ПКУ).

У спорі, що коментується, йдеться про проценти за користування кредитом. Для підприємств у бухобліку це — звичайні фінансові витрати (п. 27 НП(С)БО 16). Однак для ФОП все не так просто. Прямої згадки про ці витрати у пп. 177.4.1 — 177.4.4 ПКУ не знайти. Тому податківці виступають проти того, щоб ФОП відображав такі витрати. Навіть якщо кредит отримано для здійснення підприємницької діяльності (див. БЗ 104.05).

Лише в окремих ІПК, виданих на виконання рішення суду, податківці «зі скрипом» доходили протилежного висновку (див. лист ДПСУ від 19.08.2020 р. № 3468/ІПК/99-00-04-05-03-06). У спорі, що коментується, ФОП теж розраховував на позитивний висновок. Однак суд став на бік податківців, хоча раніше в аналогічних спорах ставав на бік ФОП (див., наприклад, постанову ВС від 12.07.2019 р. у справі № 804/888/16**). Про непослідовність Верховного Суду щодо процентних витрат ФОП-загальносистемника ми вже попереджали вас у «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 20.

** Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/83024755

На нашу думку, проценти за кредитом, який ФОП узяв для провадження господарської діяльності, цілком вписуються в таку витратну категорію, як «вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом» (п.п. 177.4.4 ПКУ). Тож навіть якщо погодитися, що пп. 177.4.1 — 177.4.4 ПКУ містять вичерпний перелік витрат ФОП на загальній системі, можна говорити про те, що проценти за кредитом під господарську діяльність згадуються у п.п. 177.4.4 ПКУ. Однак, враховуючи непослідовність судів, рекомендуємо ФОП включати проценти до витрат тільки на підставі ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі