Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка у відпустці для догляду до 3 років: чи можливо?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07

Висновок документа

Мати (батько) дитини, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років і працює, має право на щорічну відпустку. Проте, щоб скористатися нею, слід перервати відпустку для догляду за дитиною

Мати (або батько) дитини, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за бажання може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Це прямо зазначено у ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Порядок встановлення неповного робочого часу прописано в ст. 56 КЗпП.

Робота на умовах неповного робочого часу, незалежно від того, хто був ініціатором такого режиму роботи, не спричиняє обмежень обсягу трудових прав працівників. Саме тому, працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості.

Жодних пропорційних розрахунків тут проводити не треба. Це випливає з положень ч. 3 ст. 56 КЗпП, де зазначено, що робота працівника на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу його трудових прав.

Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу протягом робочого року, за який надається відпустка, включається до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, без будь-яких обмежень (ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Тож мати (або батько) дитини, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та паралельно працює на цьому ж підприємстві на своїй посаді на умовах неповного робочого часу, має право у зв’язку з роботою на умовах неповного робочого часу на щорічну відпустку. З цим погоджується й Мінекономіки.

Проте, допускаючи можливість знаходитися в соціальній відпустці та працювати на умовах неповного робочого часу, Мінекономіки проти варіанту одночасного використання двох відпусток: для догляду за дитиною до 3 років та щорічної відпустки.

Як же тоді реалізувати своє право на щорічну відпустку? На думку відомства, слід припинити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, скористатися щорічною відпусткою, а далі, за потреби, знову піти у відпустку для догляду, та знаходячись у такій відпустці, приступити до роботи на умовах неповного робочого часу.

Звісно, що оформити такі «танці з бубном» слід відповідними документами.

Так, необхідно заздалегідь (щоб у бухгалтерії був час на нарахування та виплату відпускних) надати дві заяви: про переривання відпустки для догляду за дитиною та про надання щорічної відпустки. Зауважимо, що з 09.05.2021 р. про достроковий вихід із відпустки для догляду за дитиною до 3 років потрібно попереджати роботодавця не пізніш як за 10 календарних днів до дня дострокового виходу з такої відпустки (ст. 179 КЗпП).

На підставі заяв слід видати відповідні накази: про припинення відпустки для догляду та про надання щорічної відпустки.

Далі знову заява про надання відпустки для догляду після закінчення щорічної відпустки (якщо з якихось причин ця відпустка потрібна), та заява про роботу на умовах неповного робочого часу в період відпустки для догляду.

І знову оформлюємо все наказами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі