Теми статей
Обрати теми

Дві оплати — одна податкова накладна

Павленко Олексій, податковий експерт
Покупець оплатив в один банківський день за товар за двома виставленими рахунками двома різними платіжними дорученнями — перша подія. Постачальник виписав одну податкову накладну (ПН) на загальну суму оплати за двома рахунками. Видаткові накладні дві, і кожна має посилання на різний рахунок на оплату. Чи можна покупцю в такому випадку включати таку ПН до податкового кредиту (ПК)? Адже було два рахунки, два платіжних доручення (хоча і в один день) і дві видаткові накладні.

Гадаємо, у вашому випадку немає особливих причин хвилюватись щодо правомірності відображення ПК за такою «зведено-денною» ПН.

Почнемо з теоретичної частини. Пункт 201.7 ПКУ встановлює, що ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Таке формулювання, якщо відірвати його другу частину від першої, гадаємо, буквально дозволяє виписувати одну ПН на всю суму коштів, що надійшли протягом дня на поточний рахунок* як різні попередні оплати від одного клієнта.

* Та/або в касу, хоча каса прямо у цій нормі і не згадана...

Причому формально це можуть бути попередні оплати й за різними товарами і договорами. Та й п. 201.1 ПКУ згадує не момент, а дату виникнення податкових зобов’язань, на яку треба скласти ПН. Тобто його норми при цьому теж не порушуються.

Такі висновки підтверджують і документи податківців.

Спочатку в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань відображення у податковому обліку з ПДВ звітного періоду ПН, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затвердженій наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 127, вони у відповіді на запитання 2 роблять висновок, що у випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар в межах одного і того ж договору не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде виписана одна ПН на загальну суму таких авансових платежів.

Далі — більше. У листі ДФСУ від 16.04.2018 р. № 1599/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці цитують цей висновок з УПК, а потім його розширюють. Вони зазначають: якщо в договорі з покупцем не передбачено складання зведених податкових накладних і покупець в один і той же день оплачує товар кількома авансовими платежами в рамках різних цивільно-правових договорів, також не буде вважатися помилкою, якщо продавцем буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

І така ПН, зареєстрована в ЄРПН, є підставою для включення ПДВ до ПК! Аналогічний висновок фігурує і в чинній консультації в БЗ 101.16! І тут уже не йдеться про оплату за «той же товар».

Тому, вважаємо, у цьому випадку ви можете упевнено включати ПДВ за такою «зведено-денною» ПН до ПК.

Якщо ж ви надто обережні, зробіть документальне підтвердження того, що обидва рахунки були виписані/окремо оплачені вами за одним і тим же договором з постачальником. Або попросіть його виписати дві різні ПН, але, гадаємо, це буде зайвим перестрахуванням. До того ж мінусовий РК на першу ПН можуть заблокувати

Зазначимо тут ще такий момент, який прямо вашої ситуації не стосується.

Коли однією платіжкою/сумою перераховуються/отримуються кілька сум попередніх оплат, податківці вважають некоректним виписку декількох ПН — тільки одна, на загальну суму платежу (див. листи ДПСУ від 29.03.2019 р. № 1340/ІПК/04-36-12-01-16 та від 12.07.2019 р. № 3241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі