Теми статей
Обрати теми

Житлові субсидії: версія «травень-2021»

Амброзяк Наталя, юрист
У цей непростий час тема субсидій актуальна як ніколи! Можливо, тому саме зараз Кабмін вирішив внести зміни в порядок їх надання. Так, вже вкотре… Що для нас підготували урядовці і чи стане легше від нововведень? Давайте розбиратися.

Говорити ми будемо переважно про постанову КМУ від 14.04.2021 р. № 420. Застосовується цей документ з 1 травня поточного року.

Дотравневі субсидії. Субсидії, призначені до 01.05.2021 р., виплачуватимуться по-старому.

Субсидії за травень 2021 року і далі. Якщо ви звертатиметеся для отримання субсидії за травень — вересень 2021 року, то документи вже прийматимуть по-новому.

Призначення цих виплат відбуватиметься, тільки якщо ви подасте заяву за новим зразком

Але 19 травня КМУ вніс «зміни до змін» ☺, встановивши, що отримувачам, які не потрапляють під підстави для відмови у цих виплатах, будуть призначатися субсидії автоматично на підставі інформації з Мінфіну (www.kmu.gov.ua/news/, новина від 19.05.2021 р.).

Та заяву все одно доведеться надавати тим, хто:

— раніше не отримував субсидії на руки (треба надати дані для виплати коштів);

— субсидія була призначена за фактичним місцем проживання (орендарі; переселенці) (треба підтвердити місце проживання);

— субсидія була призначена без урахування осіб з числа прописаних у квартирі/будинку, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо них).

Важливо! Якщо ви звернетеся із заявою у травні — вересні 2021 року, то субсидія призначається починаючи з травня 2021 року.

Подання документів. Як і раніше, заяву і декларацію можна подати поштою/через ЦНАП/управління соцзахисту в паперовому вигляді. Також можна звернутися через сайт Мінсоцполітики (subsidii.mlsp.gov.ua/) або портал «Дія» (diia.gov.ua) в електронному вигляді (п. 44 Положення про субсидії*).

* Затверджено постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Щоправда, портал дає посилання на сайт Мінсоцполітики, а цей сервіс на момент написання статті не працював у зв’язку із травневими змінами.

Перелік документів став більш розпливчатим. Так, швидше за все, сталося через те, що у певних ситуаціях потрібні свої додаткові підтверджувальні документи. Проте у будь-якому випадку доведеться подати:

— заяву і декларацію (вже є нові форми, та поки вони не набрали чинності, див. наказ Мінсоцполітики від 07.05.2021 р. № 242);

довідку про доходи (якщо в декларації вказані доходи, які не проходять через ДПСУ, ПФУ, Фонд соцстрахування, і запитати цю інформацію управління соцзахисту не може);

— договір про реструктуризацію ЖК-боргу (якщо ви його укладали);

— договір найму (оренди) житла (знову ж таки, якщо ви його укладали).

Радує, що якщо ви не подали якісь документи, то управління соцзахисту має тепер повідомити вас про те, що їх треба подати.

Спосіб виплати. Громадянам, що одержують субсидію, усе так само треба сплачувати комуналку. Потім частина її компенсується шляхом (п. 100 Положення про субсидії):

— перерахування коштів через уповноважений банк на рахунок одержувача. Таких банків на сьогодні більше трьох десятків;

— виплати одержувачеві готівкою через організації, які здійснюють доставку пенсій і грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Поки це АТ «Укрпошта», але незабаром процес доставки пенсій теж реформують (див. постанову КМУ від 29.03.2021 р. № 277).

Спосіб отримання вказується в заяві.

Більше підстав для відмови. Стало більше підстав для відмови в наданні субсидії (у тому числі на майбутні періоди). Тепер її не призначать також, якщо:

1) той, хто мешкає у будинку/квартирі, або хтось із складу сім’ї цих осіб протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією (призначенням субсидії без звернення) на суму більше 50 тис. грн:

— купив цінні папери або віртуальні активи (бабусі, обережніше з біткоїнами ☺);

— вніс внесок у статутний (складений) капітал;

— вніс благодійну допомогу грошима;

— надав поворотну/безповоротну фіндопомогу, позику;

— здійснив платіж (платежі), пов’язаний з договорами про набуття майнових прав на нерухомість та/або транспорт (окрім об’єктів спадщини та дарування);

— придбав інвалюту або банківські метали.

Щоправда, питання в тому, як про це дізнаються. Адже, наприклад, інформація про позики між фізособами в реєстрах не фігурує. Проте однозначно треба бути обережним із внесками у статкапітал і позиками юрособам.

Тож ті, у кого в сім’ї є бізнесмени (засновники/директори юросіб, ФОП тощо), тепер мають бути напоготові

2) у тих, хто мешкає у будинку/квартирі, або у когось із складу сім’ї цих осіб є:

два і більше транспортних засоби, що підлягають держреєстрації, і з року їх випуску минуло менше 15 років (виняток: мопеди і причепи). Раніше відмовляли, тільки якщо був хоча б один транспортний засіб молодше 5 років;

— у власності більш ніж одне житлове приміщення (квартира/будинок). До розрахунку не береться житло на тимчасово окупованих територіях/на лінії зіткнення або житло, не придатне до проживання (це підтверджується актом обстеження техстану житла). Інформація про наявність/відсутність у власності такого житла вказується в декларації, яку подають для отримання субсидії;

— станом на 1 число місяця, з якого призначається субсидія, депозитний рахунок (рахунки) у банку в сумі більше 56750 грн (25 прожитмінімумів). Але скоро ця цифра зросте до 100 тис. грн через зміни до Положення про субсидії від 19 травня. Тож спочатку ви повинні на комуналку використати свої накопичення, а потім вже просити субсидію. Теоретично наявність депозитних коштів у певній сумі можна перевірити, але для цього потрібен персональний запит від Мінфіну до банку. Принаймні поки.

Без рішення Комісії. Тепер жодних комісій. Рішення про призначення субсидії приймається виключно місцевими управліннями соцзахисту (п. 60 Положення про субсидії). У багатьох випадках, де в ухваленні рішення брала участь Комісія, Положення про субсидії тепер встановлює однозначні правила.

Наприклад, якщо раніше субсидію для самотніх непрацюючих непрацездатних осіб на понадлімітні квадратні метри давали за рішенням Комісії, то тепер досить вказати про це в заяві (п. 10 Положення про субсидії). Безумовно, треба ще не потрапити під підстави для відмови в призначенні субсидії.

Також раніше документи тих, чиї члени сім’ї перебували за кордоном більше 60 днів у зв’язку з доглядом за дитиною до трьох років, проходили через Комісію (п. 20 Положення про субсидії в попередній редакції). Тепер такого теж немає (п.п. 3 п. 14 Положення про субсидії).

Оскарження рішень управління соцзахисту відбуватиметься тільки в суді (п. 64 Положення про субсидії).

Положення про субсидії зазнало ще багато дрібних змін. Але у цій статті ми поговорили про найголовніші.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі