Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок не потрапив до ряд. 14

Адамович Наталія, податковий експерт
ФОП на ЄП третьої групи заповнив декларацію за I квартал 2021 року і сплатив розраховану в ряд. 11 декларації суму єдиного податку (20 тис. грн). Але, як виявилося, до ряд. 14 поданої декларації сума зобов’язань з єдиного податку не перенеслася (залишилася порожньою). Чим це загрожує ФОП? Чи треба виправляти декларацію?

Наслідки помилки в ряд. 14

Згадаємо основне правило декларування: платник податків у податковій декларації самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яка і вважається узгодженою (п. 54.1 ПКУ). Сума узгодженого податкового зобов’язання підлягає сплаті платником до бюджету у встановлені строки.

У декларації з ЄП (за формою в редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752) ряд. 10 і 11 носять виключно розрахунковий характер. У них ФОП на ЄП групи 3 вписують суми єдиного податку, розраховані згідно з обраною ставкою, — 3 та/або 5 % відповідно. А ось

орієнтиром при декларуванні ЄП вважається ряд. 14 декларації ЄП

У ряд. 14 платник відображає суму єдиного податку, нараховану за результатами звітного періоду (у ФОП третьої групи — за підсумками кварталу). Вона розраховується як різниця між значеннями ряд. 12 (загальною сумою нарахованого за звітний період ЄП) і ряд. 13 (ЄП, нарахованого за попередній звітний період).

Саме суму, вказану в ряд. 14 декларації з ЄП, податківці:

(1) вважають узгодженим податковим зобов’язанням (ПЗ), і

(2) розносять в інтегровану картку платника (ІКП).

При незаповненому ряд. 14 декларації за I квартал 2021 року (хоч і при фактично розрахованому за цей період єдиному податку в ряд. 11) у ФОП за такою декларацією узгодженою виявилася нульова сума єдиного податку до сплати.

Водночас сума податку, сплачена ФОП до бюджету до спливу граничних строків сплати за підсумками такого декларування, засвітилася в ІКП як надміру сплачене грошове зобов’язання (переплата). Тобто як сума коштів, які на визначену дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (п.п. 14.1.115 ПКУ).

Тобто в результаті такого декларування у ФОП:

— виявилися фактично занижені податкові зобов’язання з ЄП;

— утворилася на особовому рахунку переплата в сумі розрахованих і не задекларованих належним чином податкових зобов’язань з ЄП.

Причому сподіватися на те, що гроші, сплачені до бюджету, податківці при перевірці розцінять як сплату ЄП за звітний період, не варто.

До тих пір, поки ФОП не уточнить декларацію за I квартал 2021 року і не задекларує (погодить) єдиний податок до сплати в ряд. 14 декларації за I квартал 2021 року, податкові зобов’язання залишатимуться заниженими.

Адже недоплатою в розумінні ПКУ є занижені за декларацією (а не недоплачені) податкові зобов’язання. І саме заниження податкових зобов’язань є порушенням, яке карається штрафом. При цьому стан взаєморозрахунків з бюджетом за таким заниженим податком тут жодної ролі не відіграє. Тому ФОП краще одразу ж самовиправитися.

Виправляємо помилку

Дотримуючись правила п. 50.1 ПКУ, щоб не чекати декларації з ЄП за півріччя 2021 року, виявлену помилку можна виправити через уточнюючу декларацію (УД). З 01.04.2021 р. ФОП на ЄП подавати її повинні за оновленою формою (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752, див. БЗ 107.01.07).

За загальним правилом, якщо податкові зобов’язання занижені (виникла недоплата), то при виправленні через УД платникові загрожує самоштраф у розмірі 3 %. Причому сплатити недоплату і самоштраф п. 50.1 ПКУ вимагає до подання УД.

Проте в нашому випадку фізособі-підприємцю до подання збільшуючої УД ні донараховану суму ЄП, ні самоштраф платити не доведеться:

1) донарахована сума ЄП з УД фактично буде погашена за рахунок завислої на особовому рахунку переплати ЄП. Причому для цього ніяких заяв направляти в контролюючий орган не треба. Адже переплату на погашення зобов’язання за одним і тим же платежем повинні зараховувати автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ);

2) самоштраф (і пеню), зважаючи на дію карантинного мораторію на штрафні санкції за порушення податкового законодавства (у тому числі за заниження єдиного податку), взагалі не нараховують (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Як пояснюють податківці, самоштрафу і пені не буде, якщо карантинні помилки платник встигне виправити до закінчення карантину (поки продовжений до 30.06.2021 р. постановою КМУ від 21.04.2021 р. № 405).

Тому, заповнюючи УД до декларації за I квартал 2021 року, ряд. 19 для самоштрафу як і ряд. 20 для пені, залишаємо порожнім (не заповнюємо). При цьому в УД ФОП повинен вписати пояснення про причину ненарахування самоштрафу в спеціальному полі «Доповнення до податкової декларації… відповідно до п. 46.4 ПКУ…» заключної частини УД.

Інші поля і рядки УД заповнюються в загальному порядку:

— у полі 03 ставимо відмітку, що декларація уточнююча;

— у полях 2 і 3 вказуємо «I квартал 2021 року»;

— у розділах IV і V вказуємо правильні дані за I квартал 2021 року (ніби помилки не було);

— заповнюємо розділ VI так: у рядку 15 вказуємо помилкову суму єдиного податку за I квартал 2021 року, у рядку 16 — правильну суму за той же період, у рядку 17 — донараховану суму єдиного податку (див. рисунок нижче).

img 1

скачать файл

Фрагмент УД до декларації за I квартал 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі