Теми статей
Обрати теми

Звітність із ПДВ: у гривнях без копійок

Адамович Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

Усі показники декларації з ПДВ і всі без винятку додатки до неї заповнюються в гривнях без копійок (з відповідним округленням за загальновстановленими правилами)

Ця консультація податківців з абсолютно іншою позицією з’явилася зовсім нещодавно. І повинні сказати, що березневі зміни ПДВ-декларації тут ні до чого. Можна лише говорити про їх непрямий вплив.

Склад ПДВ-звітності усе так само включає декларацію з ПДВ з додатками, уточнюючий розрахунок з додатками, а також розрахунок для одержувачів нерезидентських послуг для неплатників ПДВ.

При цьому, як і раніше, усі показники в податковій звітності з ПДВ проставляються в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами згідно з п. 4 розд. III Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Проте ще зовсім нещодавно податківці вимагали у деяких додатках до декларації з ПДВ заповнювати показники в розрізі контрагентів у гривнях з копійками. Очевидно, це робилося для мінімізації погрішності округлення. При цьому у підсумкові рядки «Усього» та «Усього за місяць» потрібно було ставити саме гривні без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (див. консультацію у БЗ 101.24, яка була чинна до 01.03.2021 р.).

Так от, ще до березневих змін до числа таких старих додатків до декларації з ПДВ, в яких платники повинні були розписувати поконтрагентські показники в гривнях з копійками, податківці зараховували:

— додаток Д1 (Розрахунок коригування сум податку на додану вартість);

— додаток Д2 (Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду);

— додаток Д5 (Розшифровка податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів);

— додаток Д7 (таблиця 2 і таблиця 4 Розрахунку (перерахунку) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях).

Тепер же податківці говорять, що декларацію з ПДВ і усі без винятку додатки до неї платники мають заповнювати в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Тобто тепер розшифровку показників у розрізі контрагентів у додатках до декларації з ПДВ наводимо рядок за рядком чітко в гривнях без копійок (проводячи округлення за кожним рядком).

І в підсумкових рядках «Усього» та «Усього за місяць» підсумовуємо цілі гривні.

Можливо, такому рішенню послужила відміна суцільної за всіма податковими накладними і розрахунками коригування розшифровки показників у розрізі контрагентів. Тобто саме скасування додатка Д5 і спрощення розшифровок за податковими зобов'язаннями і податковим кредитом, які мають бути наведені у додатку Д1.

Але як же інші додатки? Наприклад, додаток Д2 і додаток Д6 (колишній Д7) свій вигляд і склад зовсім не поміняли (якщо не рахувати додаткової графи, що з’явилася в їх складі, для ставки 14 %).

Напевно, це чергове спрощення. Тож ПДВ-звітність тепер заповнюємо тільки в гривнях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі